Piese de Moliere

Amphitryon Text disponibil online
based on the story of the Greek mythological character Amphitryon as told by Plautus in his play.
Don Garcia de Navare ou Le Prince Jaloux Text disponibil online
Dom Garcia se crede încornorat, orbit de gelozie față de infidelitatea ipotetică a logodnicei lui. În aceste vremuri de război și cucerire împotriva tiranului Mauregat, frumoasa Elvire a fost asaltată de un bolnav de dragoste.
Dom Juan (Don Juan) Text disponibil online
Dom Juan is essentially a Casanova. He exasperates his servant Sganarelle and must constantly be extricated from sticky situations by his disapproving father. He excels at trapping countless women because he engages in secret, mock marriages that appease the girls, but leave him with no strings attached when he tires of them. He has most recently lured the beautiful Elvire from a convent to "marry" her in this manner.
George Dandin ou Le mary confondu
George Dandin este un parvenit cu foarte mulți bani care doreşte să pătrundă în lumea bună. El consideră că averea sa îi poate garanta sau cumpăra un statut social înalt.
L'Avare Text disponibil online
Pentru a-și spori averea, un om extrem de zgârcit, șantașează, manipulează, face orice crede necesar, fără să țină seama de cei din jur, nici chiar de familia sa și de copiii lui. Viața nu este trăită decât prin prisma banului, dar această concepție îl va face ca, la final, să rămână singur.
L'École des Maris Text disponibil online
Doi frați sunt tutori pentru două surori orfane. Tolerant și înțelegător, Ariste îi lasă Leonorei libertatea de alegere. Fratele său mai tânăr, Sganarelle, este posac și prudent față de Isabelle care, îndrăgostită de Valere, va trebui să utilizeze subterfugii pentru a fi cu iubitul său. Spre deosebire de Sganarelle, Ariste va fi recompensat pentru felul său de afi de către Leonor, prin căsătoriacu el.
L'Etourdi, ou Les Contre-Temps Text disponibil online
Lelie o iubește pe Celie, frumoasa sclavă a lui Trufaldin și își dori să o răscumpere pentru a se căsători cu ea. Dar nu există nici bani, deoarece tatăl său, Pandolfo, este zgârcit și vrea pentru pentru fiul său o altă căsătorie cu Hyppolite. Darea îl iubește pe Leander, rivalul lui Lelie. Valetul lui Lelie, Mascarillo, este pus să găsească o modalitate de a obține bani, ceee ce îi va permite stăpânul său să se concentreze asupra Celiei și să își depășească rivalii. Dar stângăcia lui îl va face să treacă prin multe dificultăți.
Improvizaţia de la Versailles (L'improvisation de Versailles)
O reglare de conturi. O răbufnire a dramaturgului, a actorului, a directorului de trupă, obosit, adus la exasperare de mofturile zilnice ale actorilor.
La comtesse de Escarbagnas Text disponibil online
Contesa d'Escarbagnas, văduva nobilă d'Angoulême a făcut o călătorie la Paris. Acolo, deși pretinde că are maniere nobile nu face decât să se facă ridicolă.
La Jalousie du Barbouillé Text disponibil online
Barbouillé este căsătorit cu Angélique și, nemulțumit de țâfnoșenia ei, cere sfatul unui doctor despre cum poate să o pedepsească. Ea merge la un bal pentru a-l întâlni pe amantul său Valère dar la întoarce găsește ușa încuiată și soțul refuză să o primească în casă. Se preface că se sinucide și când soțul credul vine să vadă ce s-a întâmplat, fuge în casă și îl lasă pe el afară.
La Prince Jaloux
Dom Garcia se crede încornorat, orbit de gelozie față de infidelitatea ipotetică a logodnicei lui. În aceste vremuri de război și cucerire împotriva tiranului Mauregat, frumoasa Elvire a fost asaltată de un bolnav de dragoste.
Le Bourgeois Gentilhomme Text disponibil online
Un burghez îmbogățit, nu prea inteligent, dorește să ajungă în elita societății și se dă în vânt după cultură şi bune maniere. Cei din jurul său, fără scrupule, profită de credulitatea sa, râd de el, îl înșeală și îl batjocoresc. Pus în situații jenante, burghezului îi va lua ceva timp pînă să-şi dea seama de realitate.
Le Coucou Imaginaire Text disponibil online
Le Dépit-Amoureux Text disponibil online
Doi tineri, Éraste și Valère, îi fac curte ficei lui Albert, Lucile, care îl place pe Éraste. El află de la Mascarille, valetul rivalului său, că Lucile și Valère sunt căsătoriți de 3 zile. Éraste o trimitr pe Marinette, servitoarea lui Lucile, să o anunțe pe stăpâna ei că relația lor a luat sfârșit. Gros-René, valetul lui Éraste, se îndrăgostește de Marinette. S'ensuit un véritable dépit amoureux. Mais c’est seulement à la fin que l’histoire est démêlée.
Le malade imaginaire Text disponibil online
Argan este un văduv recăsătorit cu Béline care simulează dragostea dar nu așteaptă decât moartea lui pentru a-l moșteni. El este ipohondu și apelează permanent la metodele medicale ale vremii care nu au nici un fel de eficacitate. Servitoarea Toinette se deghizează în medic și îi dă indicații amuzante, îi recomandă să se prefacă mort și astfel este deconspirată răutatea soției. În final, Argan hotîrîște dă devină medic chiar el.
Le Mariage Forcé Text disponibil online
Le medecin malgre lui Text disponibil online
Sganarelle face un iad din viața familiei sale și a soției lui. Cheltuiește toți banii pe chefuri și băutură. Ca să se răzbune pentru existența ei nefericită, soția sa, Martine, vrea să îl păcălească. Angajează trei servitori să pretindă că sunt o familie bogată și au nevoie de doctori și le spune că Sganarelle este cel mai mare doctor din lume. Prin bătaie îl conving pe Sganarelle să accepte provocarea de a o vindeca pe fat lor care "și-a pierdut vocea".
Le Médecin Volant Text disponibil online
L'intrigue des seize scènes du Médecin volant est calquée sur un schéma traditionnel italien, le thème du « medico volante » que l'on retrouve dans plusieurs pièces de la commedia dell'arte, et qui est ici associé à une structure héritée de la tradition de la farce française.
Le misantrope
Alceste urăște toată omenirea, denunță ipocrizia, lașitatea și compromisul. Cu toate acestea, el o iubește pe Celimene, cochetă și calomnioasă.
Le sicilien ou L'amour peintre
Les Amants Magnifiques Text disponibil online
Doi prinți rivali își dispută dragostea unei prințese care iubește un soldat, fara titlu nobiliar dar plin de glorie. El o salvează de unmistreț fioros și astfel își câștigă dreptul de a căsători cu ea.
Les Fascheux Text disponibil online
Dans cette pièce Molière a décidé de remplir ses trois actes d’un défilé de toutes sortes de fâcheux empêchant Éraste de parler à Orphise dont il est amoureux, et dont il obtiendra la main à la fin du 3e acte.
Les femmes savantes Text disponibil online
Povestea unei familii în care femeile sunt prinse sub infuența unui fals savant, un excroc care stie să folosească cuvinte pompoase, dar care, în realitate, urmărește banii familiei. Această situație nemulțumește restul familiei. În final, excrocul este demascat și femeile realizează că familia și sentimentele sunt mai importante decât erudiția.
Les fourberies de Scapin Text disponibil online
Într-o epocă în care căsătoriile aranjate de părinți erau un lucru obișnuit, două cupluri de îndrăgostiți reușesc să se căsătorească așa cum doresc ei cu ajutorul lui Scapin, un servitor isteț și inventiv. În demersurile sale de a-i ajuta pe îndrăgostiți, acesta provoacă tot felul de încurcături comice, dar tot el este acela care le va rezolva.
Les Précieuses Ridicules Text disponibil online
Venite din provincie la Paris, două domnișoare încrezute care doresc să se căsătorească, devin ridicole prin lipsa lor de bun gust și noblețe. Refuzați brutal de cele două fete, doi nobili vor să le facă o farsă și își trimit valeții deghizați să le pețească. Deși vulgari și lăudăroși, aceștia le vor impresiona pe domnișoarele ale căror valori, din păcate, sunt la același nivel cu al lor.
Monsieur de Pourceaugnac Text disponibil online
Povestea unui provincial naiv care sosește la Paris pentru a se căsători.
Psyche Text disponibil online
The subject is taken from Apuleius's Metamorphoses. The story of Psyche and Cupid is recounted by an old woman to a young girl kidnapped by brigands. Apuleius's version was far too ribald and overtly sexual for the 17th century stage, or even for the 17th century reader, and the story had been adapted to the morals of the time on several occasions.
Tartuffe Text disponibil online
În ciuda avertismentelor primite din partea familiei, Orgon, un om bogat și naiv, îl ia în casa sa pe Tartuffe, un escroc care afișează ostentativ pioșenie și credință. Fără scrupule, acesta încearcă să îi seducă soția, fură, ba chiar dorește să se căsătorească cu fiica lui Orgon care, chiar în fața dovezilor, nu-și pierde încrederea oarbă în Tartuffe. Dar, în final, familia se mobilizează și escrocul este demascat.

vezi toate stirile despre Moliere


Optiuni vizualizare

Biografie Moliere 

+2 4voturi

 Moliere

Moliere s-a nascut la data de 15 ianuarie 1622 in , Franta.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Moliere

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele