Piese de Σοφοκλῆς Sofocle

Oἰδίπoυς τύραννoς (Oedip rege) Text disponibil online
Tragedia „Oedip rege” începe cu freamătul cetății Teba, care se afla în fața unui chin: plantele, animalele și femeile erau sterile, iar ciuma făcea nenumărate victime. Tebanii vin să ceară ajutorul lui Oedip, regele Tebei, care îi scăpase și de Sfinx, răspunzând corect la ghicitoarea acestuia. Creon, cumnatul lui Oedip, este trimis la oracol să afle de ce s-a abătut această nenorocire asupra Tebei. Oracolul motivează prin faptul că moartea lui Laios, predecesorul lui Oedip, nu a fost ispășită. În scopul de a afla cine l-a omorât pe Laios, Oedip cere să fie întrebat Tiresias, bătrânul profet orb. Tiresias îi spune lui Oedip că el este ucigașul lui Laios. Crezând că Tiresias și Creon au complotat împotriva lui, Oedip se ceartă cu ei. Soția sa, Iocasta, alături de care are patru copii, doi băieți - Eteocles și Polynikes - și două fete, Antigona și Ismena, îl liniștește spunându-i că lui Laios i s-a prezis că va fi ucis de propriul fiu, pe care l-au dat spre adopție în alt ținut pentru a evita această tragedie. În acel moment, Oedip își amintește motivul pentru care a venit în Teba: acela de a se îndepărta de familie ca să nu-și omoare tatăl, după cum i-a fost zis la naștere. La o răscruce, Oedip are un conflict cu un grup de tâlhari, astfel ucigându-și tatăl, deghizat să nu fie recunoscut ca rege. Oedip suferă o cadere nervoasă, scoțându-și ochii, considerând că aceștia sunt cei din cauza cărora nu a văzut adevărul.
Tραχίνιαι (Trahinienele)
Dorind să păstreze dragostea soțului ei, Heracles, Deianira îi trimite o mantie muiata într-un lichid ce trebuia să-i trezească pasiunea, fără să știe că în realitate îi trimitea otrava ce-l va omorî în chinuri groaznice. Aflând de crima pe care o săvârșise ea se omoară. Actul său necugetat este însă pornit din cea mai curată iubire, Deianira fiind bună, duioasă, umană, neurmărind altceva decât să recâștige dragostea soțului ei.
Αἴας (Aiax) Text disponibil online
Viteazul ostaș Aiax, a cărui onoare de luptător a fost știrbită de compatrioți, a hotărât să se răzbune. Orbit de această dorință, el se aruncă, într-un moment de nebunie, asupra unei turme de oi pe care le sfârtecă și le risipește. Venindu-și în fire și cuprins de rușine pentru cele petrecute, el se aruncă în sabie, predându-se morții de bună voie.
Ἀντιγόνη (Antigona) Text disponibil online
Antigona, cutezătoarea fiica a lui Oedip, asistă la dezastrul provocat de lupta dintre frații ei, Etéocle și Polinice. Amândoi au căzut în luptă, iar tronul Tebei este ocupat de Creon. Regele dispune să se organizeze cu pompă înmormântarea lui Etéocle, apărătorul cetății. Pentru celalalt fiu al lui Oedip, Polinice - venit cu oaste străină să cucerească cetatea - se interzice chiar simpla înmormântare. Împotriva asprului ordin regesc, înfruntând pericolul pedepsei cu moartea, se ridică Antigona, sora celor doi luptători. În mare taină, ea predă pământului trupul lui Polinice, îndeplinind astfel obilgația ce i-o reclamă, potrivit obiceiului, legătura de sânge cu cel mort.Fapta Antigonei a fost însă repede descoperită de Creon care o condamnă la moarte.
Ἠλέκτρα (Electra)
textul reia vechea legendă tratată de Eschil în tragedia „Orestia”. Sofocle creează o nouă Electra, dotată cu însușiri asemănătoare profilului Antigonei: curaj, hotărâre etc.
Οἰδίπους ἐπὶ Κολωνῷ (Oedip la Colonos) Text disponibil online
Bătrân și orb, Oedip sosește la Colonos, fiind condus de fiica sa Antigona și cere să-l vadă pe Teseu, regele Atenei. Ismena, fiica mai mică a lui Oedip, povestește că frații lor, Eteocle și Polinike, s-au luptat pentru tron. Fiind alungat, Polinike s-a dus la Argos pentru a cere aliați în vederea unui război împotriva Tebei. Apare Teseu care îi acordă lui Oedip găzduire. Creon încearcă să-l convingă pe Oedip să se întoarcă la Teba, știind că într-un eventual război între Teba și Atena, va învinge partea care se va afla în posesia corpului lui Oedip. Oedip îl refuză pe Creon care o răpeste pe Ismena, dar ea este eliberată de oamenii lui Teseu. Apare Polinike care îi cere binecuvântarea în vederea victoriei în lupta contra Tebei. Oedip îl refuză și pe el, știind că Polinike nu va cuceri niciodata Teba, iar frații se vor omorî unul pe celălalt în luptă. Oedip îl conduce pe Teseu la locul morții sale, loc ce va trebui păstrat secret de către Teseu, căci numai așa Oedip poate ocroti Atena. Oedip nu a murit de moarte naturală; un zeu l-a răpit sau pământul s-a deschis pentru a-l primi și a-l elibera de toate suferințele. Teseu promite Antigonei și Ismenei că va fi alături de ele pentru totdeauna după care cele două surori se întorc laTeba pentru a împiedica moartea fraților.
Φιλοκτήτης (Filoctet)
Îndemnat de Odiseu, Neoptolemos, fiul lui Ahile, se hotărăște să fure de la Filoctet arcul fermecat al lui Heracle. Cu viclenie, Neoptolemos reușește să câștige încrederea lui Filoctet și acesta, într-un moment de slăbiciune fizică, îi încredințează arcul. Dar, neputând suporta în continuare acest joc necinstit, Neoptolemos înapoiază arcul și-i acordă lui Filoctet ajutorul său.

Optiuni vizualizare

Biografie Σοφοκλῆς Sofocle 

+1 1vot

Σοφοκλῆς Sofocle

Σοφοκλῆς Sofocle s-a nascut la data de 496 in , Grecia.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Σοφοκλῆς Sofocle

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele