Piese de Ana Maria Bamberger

10 întrebări
Raspunzand la cele "10 Intrebari" ale unui interviu Tina Toma, fost medic anatomo-patolog, acum psiholog, ajunge sa se confrunte cu o intamplare socanta din trecut pentru a intelege cum a devenit cea care este astazi si a putea merge mai departe.
Belvedere
Antonia, o scriitoare pe cît de celebră, pe atît de excentrică, fumează dezlegînd cuvinte încrucișate în patul ei dintr-o rezervă a clinicii de psihiatrie BELVEDERE. Dr. Surdu, psihiatrul, o întrerupe din aceste activități iar Antonia îi reproșează că o ține închisă în clinică împotriva voinței ei pentru a o include într-o lucrare științifică despre halucinații și scriitori celebri. Antonia primește o vizită neașteptată: un domn pe nume Eugen apare în ușă cu un buchet de flori pretinzînd că o cunoaște.
Belvedere (Anton)
Schöne Aussichten in der psychiatrischen Klinik Belvedere! Anton, ein ebenso berühmter wie exzentrischer Schriftsteller, plagen Halluzinationen, und so begibt er sich in die Fachklinik Belvedere. Dort verbringt er seine Zeit mit Schreiben und Rauchen. Und mit dem Lösen von Kreuzworträtseln, mit denen er seine behandelnde Ärztin Dr. Taube testet – sie schneidet schlecht ab. Frauen haben es schwer bei ihm. Doch eine Besucherin weckt lange vergessene Erinnerungen an eine frühe Liebesgeschichte. Alles nur Einbildung und ein Teil der Krankheit, meint die Ärztin, die sogar die Existenz der Besucherin anzweifelt. Typische Halluzinationen bei berühmten Schriftstellern! Gerade habe sie darüber eine Studie verfasst. Anton ist beleidigt, dreht den Spieß um und greift zu den psychologischen „Waffen“ eines Dramatikers… (Kontraste-Reihe Komödie Winterhuder Fährhaus)
Blind date
M, un "Consilier" misterios apare pe neasteptate in viata terna a doamnei Prof. S, reputat om de stiinta, oferindu-se sa-i implineasca cea mai importanta dorinta
Cvadratura Cercului
1 proiect - 4 personaje - 4 motivatii contradictorii Patru personaje din lumea teatrului – un autor, o actriță, un regizor și o asistentă de regie - în încercarea de a realiza un spectacol Un domino teatral în care, ca într-un carusel al dorințelor, cei patru vor fi, pe rând, în postura de “doritor” sau “dorit” și vor afla răspunsurile căutate. Cvadratura Cercului – o piesa despre iubire, despre dorințe (ne)împlinite și despre teatru, în care spectatorul contemporan se va putea regăsi
Infractorii (PAY DAY - A criminal comedy)
„Infractorii” - o comedie care face haz de necaz, încercând să răspundă la întrebarea: Ce-ai face dacă... un incendiu a distrus tot ce aveai, asigurarea nu plătește, banca refuză să-ți acorde credit și soția te anunță că familia se va mări curând? Și - dacă asta face din tine un... „infractor”?
Noiembrie
Marga este o celebră actriţă aflată în amurgul vieţii, la final de carieră, pensionară și plictisită. Ea cochetează cu ideea sinuciderii și are o ultimă întâlnire cu fiica sa, Maria, şi cu Ştefan, marea sa dragoste.
Peste cu mazare
Dincolo de limbajul ritualizat și comicul grotesc al conflictelor inerente relației dintre o mamă dificilă și dominantă și o fiică depășită de multitudinea problemelor zilnice, conversațiile lor, care se desfășoară între etalarea conținutului sacoșelor în care Marina îi aduce Martei “bunătăți” și ceașca de ceai băută înainte de plecarea Marinei, relevă tristețea sentimentelor reprimate și a unui destin de a cărui repetabilitate Marta încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes și folosind toate registrele, de la critic la voit-comic și de la sentimental la sadic, să o ferească pe Marina.
Pietroiul (Der Stein/The Stone/Le Rocher)
7:30 dimineata. Felix Habalau, director al unei mici sucursale bancare, se grabeste sa ajunga la o sedinta importanta cu seful lui. Dar ceva ii blocheaza iesirea. O piatra. Un pietroi. Un ditamai pietroiul! Imposibil sa treaca de el. De unde a aparut? Cum sa reactioneze? Si ce naiba inseamna toate astea?! Felix trece prin toate starile, de la furie la sarcasm, de la persuasiune la frustrare, de la speranta la resemnare, inainte de a ajunge la intrebarile fundamentale ale vietii si la sansa lui de a fi liber. O comedie despre obstacole reale si imaginare si despre incercarile nostre mai mult sau mai putin reusite de a le depasi. Co-autor: Christoph M. Bamberger
Portretul Doamnei T
La ea acasă, înconjurată de amintirile unei cariere strălucite, Doamna T. repetă un rol; singurul care-i ține de urît este un pahar cu whisky. Singurătatea ei este întreruptă de venirea pictorului Marius David, care dorește să-i facă portretul – la cererea unui admirator misterios. După ezitări inițiale, Doamna T. acceptă, învinsă de curiozitate. Pe parcursul întîlnirilor în care Marius îi face portretul, între cei doi protagoniști se înfiripă o relație plină de confruntări și umor, cu momente de poezie și chiar de tandrețe.
Sa vorbesc cu tine
Să vorbesc cu tine (Aproape) o poveste de dragoste Patrick se îndrăgosteste de Nina - Nina îl iubeste la rândul ei și hotărăște să se despartă de prietenul ei pentru a putea fi împreună. Dar "scenariul interior" al lui Patrick, personalitatea lui, insuficienta încredere în sine îl împiedică să creadă în posibilitatea acestei relații, pe care și-o dorește atât de mult. Pentru a se proteja, preferă să se retragă - chiar dacă în acest fel provoacă suferința amândorura. E foarte greu de schimbat acest "scenariu interior" - imaginea pe care o avem despre noi înșine in raport cu alții, plămădită din crezurile noastre interioare, rezultatul a tot ceea ce ni se întâmpla încă din copilărie, a oamenilor cu care interacționăm, a feed-back-ului pe care îl primim permanent. E foarte greu – dar poate deveni absolut necesar, pentru a putea avea acces la fericire, în singura viață pe care o avem la dispoziție. Este ceea ce Patrick va încearca pentru a o regăsi pe Nina. Și pentru ca reușește să se privească cu onestitate și cu o bună doză de auto-ironie, „Să vorbesc cu tine" poate fi considerată o comedie romantică - fiind în același timp radiografia unei relații de dragoste universale, în care fiecare se poate regăsi. „Să vorbesc cu tine" încearcă să spună cu simplitate și naturalețe una din poveștile cele mai universale - ‚boy loves girl‘ - și să fie în același timp radiografia psihologică a unei povești de dragoste imperfecte, urmărind evoluția personajelor în dinamica relației lor, cu nesiguranța si teama excesivă de a pierde, dar și cu tot ceea ce are tandru, luminos si optimist. Nina: S-a... întâmplat ceva? Patrick: Nu. De ce? Nina: Nu știu. Atunci...? Patrick: De ce te-am sunat. Nina: Păi... abia ne-am despărțit? Patrick: Da. Păi... Nimic special. Am vrut să... vorbesc cu tine. Să mai vorbesc un pic cu tine. Înainte să pleci mâine. Dramă/comedie 75 min 1 M, 1 F, 1 decor (var.)
Taxi Blues
Taxi Blues aduce pe scena povestea regelui Lear intr-un context inedit: un mare actor roman este exilat in Germania la volanul unui taxi. Blues-ul este balansul pe care acesta il face intre "a Juca Lear in Romania si a Fi Lear in Germania". Aparitia neasteptata a unui personaj autohton in statia de taxi din Hamburg face ca povestea sa devina amuzanta si sa ia o intorsatura neasteptata.
Three o'clock
Clara și Abelina sînt două surori în vîrstă care nu pot trăi una fără cealaltă – împreună nici atît. Cu toate acestea, Clara o convinge pe Abelina să-și vîndă apartamentul și să se mute la ea, pentru a-l ajuta pe Dimi, fiul neînțeles al Abelinei (și nepotul mult-iubit al Clarei), să demareze în sfîrșit o carieră întîrziată. Acum, cele două surori locuiesc împreună și, cum era de așteptat, nu ezită să-și creeze zilnic varianta lor de mic infern. Clara își folosește ascendentul de soră mai mare și mai cultivată – e scriitoare – pentru a o face pe Abelina să o servească și a o umili de cîte ori are ocazia. Reacțiile Abelinei sînt prompte și nu lipsite de o vulgaritate robustă, rezultînd în coliziuni în care agresiunea și comicul merg mînă în mînă. Conflictul dintre cele două surori se agravează, culminînd atunci cînd atinge subiectele cele mai sensibile: întîi Dimi, fiul visător și nerealizat al Abelinei, pe care Clara consideră că doar ea îl poate „înțelege“. Apoi Paul, soțul decedat al Abelinei, pe care Clara pare de asemenea să-l fi „înțeles“ mult mai bine ca Abelina. „Abelina: ... Hai să-ți fac întîi insulina și să mîncăm... Ei? Cum e? Doare? Clara: Nu, nu doare deloc, tu ai mîna ușoară... Abelina: (a terminat de făcut injecția) Bine. Așa... Asta a fost pentru Paul, soru-mea... Clara: (speriată) Pentru Paul? Cum adică pentru Paul?“

vezi toate stirile despre Ana Maria Bamberger


Optiuni vizualizare

Biografie Ana Maria Bamberger 

+67 69voturi

Ana Maria Bamberger

Ana Maria Bamberger s-a nascut la data de 12 noiembrie 1966 in Bucuresti, Romania.

Ana-Maria Bamberger s-a nascut la Bucuresti, este doctor in stiinte medicale cu o cariera academica si lucreaza in cadrul Facultatii de Medicina din Hamburg.
Din 2003 lucreaza si ca dramaturg.
O relatie artistica si umana speciala a legat-o de la inceput de marea actrita Olga Tudorache, care a interpretat rolul principal in prima piesa a autoarei, fiind o inspiratie pentru urmatoarele si creind in fiecare din aceste roluri adevarate "recitaluri actoricesti".
Piesele Anei-Maria Bamberger, scrise cu "nerv si fior dramatic" se bucura de succes de public si critica nu numai in Romania, ci si international, fiind traduse in peste 10 limbi, montate si invitate pe scene din Germania, Anglia, Austria, Cehia, Bulgaria, Serbia, Albania, Israel, Canada si Statele Unite.

www.ana-maria-bamberger.com

www.facebook.com/anamaria.bamberger


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Ana Maria Bamberger

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele