Piese de Andras Visky

Alcolicii
În urma unei iubiri de tinerețe nefericite, o femeie devine alcoolică în ciuda faptului că are un soț care o susține în ciuda vieții dezordonate pe care o duce. Devenită abstinentă, ea dă un interviu în care încearcă să explice trecutul ei.
Am omorât-o pe mama
Ucigându-și mama, Bernadett demonstrează refuzul ei de a se naște și de a trăi, până la urmă. Singura constantă din viața lui Bernadett e Clemă (copilul-fantomă, adolescentul, mama adoptivă, prietena cea mai bună, iubitul fidel, pe scurt, un produs al imaginației).
Caravaggio Terminal
Caravaggio: un artist contemporan din speţa celor foarte greu de suportat. Este extrem de talentat, în plus: e incapabil nu numai să mintă, dar şi divagările îi sunt incomode. Banii nu îl interesează prea mult: cu toate că încasează cele mai mari onorarii, de regulă risipeşte tot în compania figurilor rău famate din Ortaccio, de unde îşi alege şi modelele pentru tablourile sale cele mai sfinte. Detestă rangul şi nu devine academician cu lanţ de aur, de exemplu, deşi academicienii - unii dintre ei fiind totodată şi duşmanii săi cei mai înverşunaţi - recunosc scrâşnind din dinţi că au de-a face cu cel mai mare talent al Renaşterii târzii şi al Barocului timpuriu. Ucide un om: astăzi se ştie că a purtat un duel regulamentar, dar pe atunci strict interzis în Roma, în care l-a înjunghiat pe unul dintre proxeneţii de renume ai oraşului sfânt. Primeşte comenzi din locurile cele mai bune, pictează până şi pentru Bazilica Sfântul Petru, totuşi se mulţumeşte cu un singur rând de haine pe care îl poartă până se face zdrenţe. Nu lasă nimic în urma lui, doar o operă relativ restrânsă fără de care însă, astăzi, nici Rembrandt, nici arta fotografică, nici adevărata artă a iluminatului scenic nu poate fi imaginat.
Discipolii
Draculatura
Personajul principal al piesei este directorul unei case culturale sătești. El a scris un cântec despre Vlad Țepes și încearcă să demonstreze că domnitorul Țării Românești nu a fost vampir. Dorește să ridice o statuie cu trei oameni trași în țeapă (un hoț, un tâlhar și un trădător) în fața casei culturale, și vrea să găsească modele pentru coloană.
Evadarea
Julieta
Singurul personaj al piesei, Julieta, este de fapt mama autorului, Iulia, o femeie extraordinară, care reflectează, din perspectiva credinţei creştine, la destinul extraordinar care a fost rezervat familiei ei de către Dumnezeu. Soțul ei a fost condamnat politic și, pe durata detenției, ea și cei 7 copii au fost exilaţi într-un lagăr de muncă din Bărăgan, unde, singurul lor sprijin a fost tanti Marika.
Născut pentru niciodată
"Pe fondul Holocaustului, András Visky spune povestea unui om fără nume, cu identitate nerecunoscută. Născut pentru niciodată este o operă care incită la reflecţie asupra soartei popoarelor, a ceea ce lăsăm ca moştenire, a locului religiei în relaţia nostru cu lumea, a ceea ce suntem şi, mai ales, de ce am ajuns până aici. Un teatru pentru pansarea rănilor, pentru a reflecta asupra rănilor noastre.” (Laurent Bourbousson)
Porno
Despre drama intima a unui cuplu, trăită sub dictatura comunistă.
Vinerea lunga
Dragostea, căsnicia ideală a protagonistului se destramă. Personajul cu nume misterios, B. nu poate depăşi evenimentele trecutului său: detenţia trăită la vârsta fragedă a copilăriei şi miraculoasa supravieţuire. Traumele copilăriei, ale anilor de şcoală, ale deportării s-au instalat ca un zid de nepătruns între el şi iubirea lui. Soţia şi-ar dori un copil, B. nu; el îşi poartă trecutul peste tot în timp ce soţia visează la o viaţă eliberată de apăsarea istoriei.

vezi toate stirile despre Andras Visky


Optiuni vizualizare

Biografie Andras Visky 

+5 5voturi

Andras Visky

Andras Visky s-a nascut la data de in Targu Mures, Romania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Andras Visky

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele