Piese de Anton Pavlovici Cehov

Ursul ("Медведь: Shutka v odnom deystvii") Text disponibil online
O văduvă tânără datorează bani unui moșier misogin și refuză să achite datoria. Înfuriat de situație și dorind să recupereze banii, acesta o vizitează și lansează injurii și amenințări la care văduva ripostează similar ajungându-se la duel, moment în care bărbatul își dă seama cât de mult se aseamănă ei doi și o cere în căsătorie.
13 tablouri cu oameni
Despre probleme uşor de regăsit în lumea de azi: bani, putere, căsătorii forţate, statut social, religie şi tradiţie.
Cântecul lebedei Text disponibil online
Textul vorbeşte despre frământările unui actor. Relaţia dintre cele două personaje (Vasili Vasilici Svetlovidov şi Nikita Ivanici) este una delicată şi constituie un important punct de plecare în descoperirea unei lumi pe care puţini o cunoaştem cu adevărat.
Cerere în căsătorie Fragment disponibil online
Lipsit de alte opțiuni, un tânăr care dorește să se căsătorească, o cere de soție pe vecina sa de moșie, mințindu-se singur că ar fi potrivită pentru el. Dar tinerii nu se potrivesc de fapt, iar fata îl domină, îl ceartă, ba chiar îl agresează fizic.
Despre efectul dăunător al tutunului
Funcționarii
Şase miniaturi despre slujbaşi mărunţi se petrec în timp ce un ajutor de contabil aşteaptă răbdător să avanseze în locul şefului său al cărui sfârşit nu e departe. Facem cunoştinţă cu tot soiul de probleme administrative, ambiţii, vise, dezamăgiri, disperări şi crize personale.
Între noi, actorii
Ivanoff Text disponibil online
Povestea unui tânăr moșier, îngropat în datorii, înconjurat de oameni pe care nu îi înțelege, într-o lume pe care nu o înțelege. Totul pare să fie absurd, tot ce se întâmplă pare să fie lipsit de sens. Ivanov trece prin frământări existențiale aparent fără niciun motiv și la început nu pare a fi decât un personaj patetic, lipsit de orice profunzime chiar și în suferință. În mare parte viața lui Ivanov este un carusel de stări de fericire și extaz, urmate de profunde stări depresive. De unde și ideea că, la fel ca și majoritatea personajelor din romanele lui Dostoievski, și personajul lui Cehov suferă de mai multe patologii, printre care și tulburarea bipolară. Deși la prima vedere personajul nostru pare să aibă aceste stări din cauza soției sale care este pe moarte, pe parcursul piesei observăm că nu acesta este motivul, ci defapt el este unul mult mai profund, care ține strict de personalitatea lui depresivă.
Livada cu vişini Text disponibil online
La o moșie unde există o frumoasă livadă de vișini, în jurul proprietăresei se strâng prieteni vechi, fiecare cu problemele lui. Aspectul părăginit și învechit al moșiei împreună cu atenția sufocantă a prietenilor, creează o atmosferă apăsătoare de care Ranevskaia este bucuroasă să scape odată cu vinderea moșiei și reîntoarcerea la Paris, nelăsând nimic în urmă, nici măcar frumoasa livadă de vișini care va fi tăiată de proprietarul ce nou.
Marfă vie
Piesă despre problematica cuplului, surprinzând alunecările fragile de la căsnicie la adulter şi la singurătatea conştientizată, în care natura umană este redată cu melancolie, plictiseală, blazare, emotivitate şi vulnerabilitate.
Nunta
Pescarusul Text disponibil online
Trigorin este un scriitor bătrân acuzat de mai tânărul său confrate Treplev de mediocritate, de stil învechit și că ar avea un succes nemeritat. Conflictul dintre ei este suprapus pe rivalitatea mocnită dintre tânăra Nina Zarecinaia și Arkadina, două actrițe care își dispută dragostea lui Trigorin.
Platonov Fragment disponibil online
Platonov, om inteligent și cult, duce o viață care îl scârbește (bea, își înșeală soția, lenevește) dar nu face nimic să o schimbe. Se lasă dus de soarta care l-a despărțit brusc de iubirea sa din tinerețe, Sofia. Aceasta reapare pe neașteptate. Și ea măritată, și ea nefericită. Reîntâlnirea dureroasă îl face pe Platonov să își dea seama de decăderea lui și să dorească să își schimbare viața.
Povestea unui necunoscut
Relatarea lui Stepan despre cele petrecute în casa lui Orlov și relația de dragoste a sa față de Zinaida, sfârșită dramatic prin moartea acesteia la nașterea unei fetițe.
Tatiana Repina Text disponibil online
Trei surori Text disponibil online
Trei surori - Olga, Mașa și Irina, la fel ca și fratele lor Andrei, își duc viața monotonă într-un oraș de provincie, fiecare cu tristețile, visele și neîmplinirile lui. Viețile lor sunt diferite dar au ca numitor comun dezamăgirea, renunțarea, înfrângerea. La toate acestea contribuie și oamenii din jurul lor, meschini și egoiști, care sunt și ei niște înfrânți.
Un duel
Un roman cu un contrabas
Despre întâmplarea nefericită a întâlnirii dintre prințesa Bibulova și contrabasistul Pitsikatoff, despre imposibilitatea întâlnirii persoanei potrivite, despre eterna căutare a unui sens în viață.
Unchiul Vanea Text disponibil online
După ce toată viața a trăit pentru alții, un bărbat trecut de prima tinerețe devine conștient de cât de stupidă a fost și este viața sa pe care a irosit-o pentru oameni care nu meritau. E copleșit de aceste gânduri, e frământat de idea sinuciderii sau înfăptuirii unui omor. Cu un destin nefericit se confruntă și nepoata sa, o fată urâțică, îndrăgostită în taină de un bărbat care iubește o altă femeie.
Zvăpăiata
Salonul nr. 6 (Палата № 6)
Despre Gromov care, în urma unei nefericite serii de întâmplări, ajunge să fie internat mai întâi într-un salon de boli venerice iar, mai apoi, în salonul nr. 6. Și despre viaţa doctorului Andrei Efimici Raghin care devenit medic în urma presiunilor exercitate de tatăl său, și care îşi practică profesia cam fără tragere de inimă. Întâlnirea dintre ei îl va transforma profund pe doctor.

vezi toate stirile despre Anton Pavlovici Cehov


Optiuni vizualizare

Biografie Anton Pavlovici Cehov 

+14 14voturi

Anton Pavlovici Cehov

Anton Pavlovici Cehov s-a nascut la data de 29 ianuarie 1860 in Taganrog, Rusia.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Anton Pavlovici Cehov

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele