Piese de Bogdan Georgescu

#minor
Un proiect de artă activă care se constituie din scene alternative. la baza spectacoluluistau două situaţii din actualitate: cazul Bodnariu, familia formată dintr-un cetăţean român şi unul norvegian, acuzată de abuz asupra minorilor, ai cărei copii au fost mutaţi într-un centru de plasament din Norvegia şi scandalul de la Opera Română („Afară cu străinii din ţară!”).
Antisocial
Elevii unui liceu creează un grup secret pe un site de socializare. Profesorii află, se infiltrează și îi demască.
Casa poporului Fragment disponibil online
O garsoniera de 30 de metri pătrați în Antwerpen, Belgia. Gașca lui Scarface face haiducie în vest – „dacă au, trebuie să dea și la cei care n-au. Așa e legea firii. Aici, în Casa Poporului, pentru că nenorocita asta de garsonieră e adevărata casă a poporului, primim pe oricine vrea să-și reconstruiască viața, să scape din sărăcia aia chioară din România. Noi îi cazăm aici, îi aranjăm. Bine, lucrează pentru noi o vreme, și-și refac viața în timpul ăsta.” Însă, Scarface a pierdut mulți oameni în ultima și așteaptă întăriri din România, pentru a da lovitura la cel mai important magazin de bijuterii din oraș. Doar că cei pe care îi așteaptă atât de mult îi dau complet planurile peste cap, încât Casa Poporului va fi abandonată. Piesa CASA POPORULUI a fost construită pe baza documentării realizate în cadrul proiectului de artă activă pentru reintegrare socială derulat în penitenciarul de Maxima Siguranță Craiova și dezvoltată împreună cu actorii implicați în proiect.
D.W.
D.W. - este povestea unui puşti dintr-o familie cu acel tip de probleme care trebuie ascunse comunităţii, indrăgostit de o colegă, şi fascinat de jocurile pe calculator. Prietnul său Raţă îi aduce un nou joc, Dream War, pe care nu reuşise nimeni să-l termine până acum. Astfel, prioritatea numărul 1 devine acest joc. Doar că evenimentele din jur îl bulversează, şi, la un moment dat, realităţile încep să se confunde, să se întrepătrundă, făcându-l să transforme realitatea în propriul său joc.
Fără sprijin
ForTheWin
Raluca e conectată la telefoane, lucrează la mai multe proiecte concomitent și vrea să se mute la Luxemburg, în ipotetica posibilitate a unei vieți mai bune. Andreea e șefa ei, e cea care și-a găsit echilibrul prin asumarea pînă la ultimele consecințe a „condiției de succes“ – și necesitatea impunerii ei asupra celorlalți. E preoteasa-șefă a unei secte dedicate îngropării în munca bine plătită devenită scop în sine, sub faldurile „implicării etice“ în salvarea peșterilor și a categoriilor sociale defavorizate. Andrei e factorul perturbator, „convertitul“, cel ajuns în punctul dezvrăjirii, pe cale să părăsească secta, personajul antagonic, încercînd s-o smulgă și pe Raluca din această spirală destinată dezastrului.
Hic sunt Leonesse
Despre realitatea româncelor plecate în Italia pe post de îngrijitoare. Totul este împachetat sub forma unor emisiuni de televiziune, deoarece show-urile italiene erau cele mai urmărite de către românii anilor '90, dar şi din perspectiva unor astfel de femei, fiind bazat pe o documentare solidă.
I am special Fragment disponibil online
I AM SPECIAL este povestea unei femei de serviciu dintr-un sat din România, care prin concurs a câștigat jumătate de normă ca suplinitor necalificat de limba engleză la aceeași școală unde lucra și ca femei de serviciu. Însă, cealaltă femeie de serviciu, pentru a obține postul întreg de femeie de serviciu, cheamă presa și transformă povestea acestei femei într-un scandal public. I AM SPECIAL este povestea unui om care și-a dorit să facă ceva, redus la tăcere cu brutalitate. Piesa I AM SPECIAL a fost construită pe baza documentării realizate pe povestea reală și dezvoltată împreună cu actorii Andreea Eșanu, Sînziana Nicola, Sever Andrei și Alice Monica Marinescu, ca parte a proiectului Turneu la Țară – proiect de artă activă pentru educație împreună, realizat de Ofensiva Generozității.
Ketchup
Lalele, lalele
Un queer feminist din spectrul feminin, un bărbat trans hetero-sapio-romantic și pansexual, un homosexual fericit, o lesbiano-pancurioasă feminist-marxistă, un androgin pansexual de gen fluid, un heterosexual pasiv, un vagabond homolău vesel uneori, un bihomo ludens, un desfundător de minți, o omnisexuală cu aspirații poliamoroase, o femeie trans în viață.
Mal/Praxis
Sauvage – salon-coafor-masaj dintr-un oraș de provincie, România 2017. Șapte perspective, șapte scene, șapte performeri. Fiecare performer preia toate cele șapte roluri/perspective. Discuțiile alunecă de la cum arată chiloții care nu lasă urmă prin rochie, la ce înseamnă o relație deschisă sau mărimea ideală pentru penis, în timp ce, în altă parte, are loc un eveniment care le va modifica viața pentru totdeauna. O comunitate aflată sub presiunea fricii, cauzată de raporturi de putere, corupție și presupuse forțe supranaturale, devine incapabilă de acțiune. Malpraxis-ul este colectiv și consecințele sunt, evident, catastrofale.
Pentru că meriți
Despre conditia femeii din Romania, abuzurile si presiunile la care este supusa, mai ales acelea legate de puterea de decizie asupra propriului corp.
Punct triplu
Piesa analizează, prin speculaţie şi prin documentare, contextul în care un tată decide să-şi pună capăt zilelor, împreună cu doi dintre copiii săi, care sunt factorii determinanţi şi consecinţele imediate.
Rape Text disponibil online
”Parc. Noaptea târziu. El se apropie de Ea.” Și începe negocierea condițiilor unui viol în care autorul se vrea pedepsit, dar pe care victima îl acceptă cu plăcere.
ROGVAIV
Piesa inventariază imaginea publică a discriminării în Republica Moldova – homosexualitatea fiind doar un caz, într-un set întreg de pretexte de discriminare. Este mărturisită o poveste de dragoste hmosexuală neîmplinită, cazul sinuciderii unui tînăr şantajat de poliţie pentru a fi fost legitimat într-un loc de întîlnire pentru homosexuali.
Romania! Te pup. Fragment disponibil online
Trei români adevăraţi, vor să părăsească România cât de curând posibil, cât mai departe posibil. Nu sunt încă împăcaţi cu decizia lor, în schimb sunt gata de a oferi sfaturi altora, chiar dacă nimeni nu le cere. Un şomer alcoolic, cu o dantură extrem de proastă, părăsit de soţie, care a plecat să lucreze în Italia, o bătrână care îşi terorizează rudele din Germania cu vizite dese şi neanunţate şi o tânără imatură, al cărei tată i-a dat nume de băiat pentru că întotdeauna a dorit să aibă un fiu care să-i ducă numele mai departe. Cei trei se întâlnesc într-un compartiment de tren şi îşi dau unii altora toate argumentele de care aveau nevoie pentru a urâ cu adevărat România. Orchesta oferă un concert de imagini, de mirosuri şi sunete, ce punctează acţiunile ce se desfăşoară pe scenă, orchestrându-le ura şi ipocrizia, lipsa de educaţie şi de toleranţă şi energia generată de visul lor de a părăsi acest loc damnat.
XXXCartoons
participative theatre experiment in a virtual set, together with Maria Draghici (Desant Theatre 2006, with Alina Grigore, Cristi Balint, Edgar Nistor and Irina Gadiuta)

vezi toate stirile despre Bogdan Georgescu


Optiuni vizualizare

Biografie Bogdan Georgescu 

+67 79voturi

Bogdan Georgescu

Bogdan Georgescu s-a nascut la data de 17 iunie in Bistriţa, Romania.

Bogdan Georgescu - artist. social activist. tools in use: playwriting, community theatre, video composing, producing, social intervention. Soros Fellow of UEP 2004. Cornerstone alumni of Institute 2. tangaProject initiator and stream founder for Active Art together with Maria Draghici.

Under the initiative of the Offensive of Generosity (turneulatara.blogspot.com) he works as a facilitator and artist, in a creative process based on the collaboration with the community involved and interdisciplinarity in project such as The sensitive Map, RahovaNonstop, Build your community!, The Evacuation of The Student's Culture House in Timisoara, The Countryside Tour - active art project for non-hierarchical education, Kickstart Limanu, House of People - active art project for creative education and social reintegration in Maximum Security Prison, Craiova.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Bogdan Georgescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele