Piese de Camil Petrescu

Act veneţian Text disponibil online
Pietro Gralla, fost corsar, ajuns comandant al flotei venețiene trebuie să organizeze o luptă navală și colaborează cu Cellino, un tânăr și frivol nobil care o sedusese pe soția lui. Tentativa soției sale de a-l asasina și revelația adevărului că iubirea absolută în care credea este numai o iluzie, îl copleșesc definitiv și omoara în el acest sentiment.
Danton
Acțiunea se concentrează în jurul confruntării dintre Robespierre si Danton, primul fiind adeptul păstrării liniei drepte, iar Danton mai generos, e deschis compromisului ideologic. Pericolul real vine din partea lui Robespierre care vrea să grăbească evoluția evenimentelor. Acesta va ordona arestarea lui Danton care este judecat și moare, iar Robespierre îl va urma în câteva luni.
Iată femeia pe care o iubesc Fragment disponibil online
Un băiat se îndrăgostește obsesiv de o cântăreață de varieteu care îl respinge cu răceală și brutalitate și de aceea încearcă să se sinucidă. Este salvat și internat în sanatoriu unde, pentru a-l vindeca se recurge la ajutorul surorii gemene a cântăreței, o fată bună și caldă. Fata se îndrăgostește de pacient, dar acesta o respinge în mod paradoxal tocmai datorită caracterului ei frumos. Din dragoste, Ana va împrumuta caracterul urât al surorii ei, cei doi tineri devenind două cazuri medicale de nevindecat.
Jocul ielelor Fragment disponibil online
Pus în fața unei dileme uriașe, aceea de a face publică o scrisoare care dovedește crima comisă de soțul amantei sale, pe de o parte, și de a compromite femeia iubită și indirect de a păta memoria tatălui său, pe de altă parte, Gelu Ruscanu - tânăr jurnalist comunist de la începuturile secolului - va alege să nu tacă, deși trece prin mari frământări sufletești.
Mitică Popescu
Micul funcționar Mitică este îndrăgostit în secret de patroana băncii la care lucrează și face tot ce poate pentru a o salva din colaps financiar inclusiv să îi dăruiască o fabrică de textile. Când șefa lui începe să simtă că angajatul acesta modest ar putea avea o pasiune ascunsă pentru ea, încearcă să îl confrunte. Dar Mitică fuge inexplicabil pentru că el nu poate face lucrurile în mod simplu, trebuie să își pună singur piedică și nu acceptă să i se întindă o mână de ajutor nici măcar în domeniul sentimental. Mitică e Mitică și totul la el trebuie să fie ciudat și aiuritor, dar la final spectatorul rămâne cu impresia că omul acesta poate fi înțeles și simpatizat.
Suflete tari Fragment disponibil online
Un bibliotecar se îndrăgostește de fiica patronului său, o tânără extrem de orgolioasă. Diferența dintre statutul lor social este o piedică importantă, dar mai mult decât atât, între ei se duce o bătălie a orgoliilor care nu le va permite să se cunoască sufletește cu adevărat și amâmdoi pierd o iubire care i-ai fi putut face fericiți.
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război
Drama unui bărbat însetat de absolutul sentimentului de iubire, dar frământat de incertitudini. El reușește să iasă din aceste frământări prin conștientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii ce trăiește tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții.

Optiuni vizualizare

Biografie Camil Petrescu 

+4 4voturi

Camil Petrescu

Camil Petrescu s-a nascut la data de 22 aprilie 1894 in Bucuresti, Romania.

Camil Petrescu s-a născut la Bucureşti, la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu (mort se pare înainte de naşterea scriitorului) şi al Anei Cheler. A fost crescut de familia subcomisarului de poliţie Tudor Popescu, din mahalaua Obor. După gimnaziu, continuă studiile la colegiul Sf.Sava şi la liceul Gh.Lazar din Bucureşti, iar din 1913 urmează cursurile Facultăţii de filozofie şi litere de la Universitatea Bucureşti.
Debutează în revista Facla (1914), cu articolul Femeile şi fetele de azi, sub pseudonimul Raul D.
între 1916 - 1918 participă la primul război mondial, iar experienţa trăita acum se regaseste în romanul Ultima noapte de dragoste intaia noapte de-razboi (1930).
Debutul editorial se petrece cu un volum de Versuri, ldeea. Ciclul morţii. în 1923.
In 1939 este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, iar din 1948 este membru al Academiei Române.
Moare la 14 mai 1957.


Opera literară:
Studii: Teze şi antiteze (1 936): Modalitatea estetică a teatrului 1937): Husserl -cu o introducere în filozofia fenomenologică (1938): 'Doctrina substanţei (postuma. 1988).
Romane: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război 1930) ;Patul lui Procust (1933): Un om între oameni (1953-1957, rămas neterminat).
Nuvele: Turnul de fildeş (1950).
Poezie: Versuri. ldeea. Ciclul morţii (1923): Transcedentalia (1931).
Dramaturgie: Jocul ielelor; Act veneţian; Suflete tari, Danton; Mitică Popescu; Bălcescu, Caragiale în vremea lui (scrise şi-publicate între 1916- 1957)
însemnări: Rapid Constantinopol — Bioram (1933); Note zilnice (1975).


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Camil Petrescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele