Piese de Carlo Gozzi

Corbul (Il Corvo)
The story is about curses. King Millo kills a raven, and its owner puts a curse on him. The curse can be lifted only if Millo marries a woman with white skin, red lips and raven-black hair. Such a woman, Princess Armilla, is found. Just as things are looking up, Prince Jennaro, the king’s brother, discovers that the horse and the falcon he has just bought are cursed, too. There’s no easy solution. If he gives them to the king, a horrible thing will happen; if he doesn’t, a different horrible thing will happen; if Millo marries Armilla, yet another horrible fate lies in store.
Regele cerb (Il re cervo)
Dragostea celor trei portocale (L'amore delle tre melarance)
Leandro și Clarice plătesc o vrăjitoare să-l omoare pe prințul Tartaglia. Aceasta îi dă o licoare care îl îmbolnăvește. Tatăl său cheamă doctori renumiți pentru a-l salva. Boala sa incurabilă constă în faptul că "rima" mereu, iar singurul leac putea fi râsul. Se dî o mare petrecere și în cele din urmă prințul râde! Dar cade pradă unei noi vrăjitorii: se îndrăgostește de prințesele închise în trei portocale de aceeasși vrăjitoare. Ele puteau fi salvate doar dacă prințul ar fi decojit portocalele și le-ar fi dat prințeselor să bea multă apă. Aproape de a-si găsi leacul și fericirea, prințul se îndrăgostește de una dintre prințese, însă vrăjitoarea îi ia locul acesteia, ajunge la palat și e gata să se mîrite cu prințul. Speriat de chipul ei urât, Tartaglia refuză să se mai însoare. Prințesa înlocuită și transformată în porumbiță apare, vrăjitoarea este pedepsită și totul se termină cu bine.
Pasărea verde (L'augellino belverde)
Povestea unor gemeni, al căror tată adoptiv, Truffaldin, nu se ocupă deloc de ei. Tatăl lor adevărat este regele din Monterotondo. Pasărea verde are grijă de ei și îi pedepsește pe cei ce vor să le facă rău.
Secretul magic
Turandot
Turandot esteoO prințeză chineză care refuză să se căsătorească în ciuda numeroșilor doritori de a obține mâna ei. Ea nu este înduplecata nici de rugămințile insistente ale împăratului Altoum, tatăl ei, nici de cererile poporului nemulțumit de atitudinea ei. Un basm teatral construit pe tema identităţii şi a călătoriei iniţiatice care precede dobândirea ei.

Optiuni vizualizare

Biografie Carlo Gozzi 

+5 5voturi

Carlo Gozzi

Carlo Gozzi s-a nascut la data de 13 decembrie 1720 in Venetia, Italia.

Născut în Veneția, provine dintr-o veche familie venețiană. Datoriile tatălui său îl determină să caute modalități de a se întreține. La vârsta de 16 ani se înrolează în armata din Dalmația. Trei ani mai târziu se întoarce în Veneția, și în curând își va face o reputație drept cel mai spiritual membru al societății Granelleschi, în care a intrat în urma publicării a câtorva opere satirice. Această societate, devotată sociabilității și spiritualității, avea scopuri literare serioase și încerca în special să păstreze literatura toscană ferită de influențe străine.

Înlocuirea vechii comedii italiene de dramele lui Pietro Chiari și Carlo Goldoni, modelate după exemple franțuzești, amenința să învingă eforturile societății. În 1757, Gozzi venea ca salvator, publicând poemul satiric La tartana degli influssi per l'anno 1756 și comedia Dragostea pentru Trei Portocale în 1761, o parodie a stilului celorlalți doi poeți, bazată pe o poveste. Ca să fie jucată, a obținut serviciile trupei de actori Sacchi, care, datorită succesului pieselor lui Chiari și Goldoni, care nu le ofereau ocazia să-și demonstreze talentul, au rămas fără lucru. Talentele lor satirice, întărite de o rivalitate personală, au adus piesei un success extraordinar.

Șocat de efectul produs asupra publicului de către introducerea elementului supranatural sau mistic, pe care abia l-a folosit ca un mijloc convenabil pentru scopul său satiric, Gozzi a scris o serie de piese bazate pe povești, pe basme destul de populare, dar după dizolvarea companiei Sacchi acestea au fost ignorate total. Au fost îndelung elogiate de Goethe, Schlegel, Sismondi, Madame de Stael, și una dintre ele, Turandot, a fost tradusă de Schiller.

În anii mai târzii, Gozzi a început să scrie tragedii, în care însă elementul comic nu lipsea. Această inovație s-a dovedit inacceptabilă pentru critici, în consecință Gozzi se întoarce la drama spaniolă, din care obține modele pentru diverse opere.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Carlo Gozzi

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele