Piese de Catinca Drăgănescu

Aggressive mediocrity
Un ziarist în căutarea unui subiect „adevărat“. O profesoară de fizică excedată, obsedată de olimpiade internaționale. O mamă avocată, cu un ridicat confort material și pătrunsă de sentimentul propriului liberalism matern. Un tată cu afaceri în domeniul echipamentelor de securitate, pragmatic pînă la cinism, bun manipulator al ideii de familie. Și un adolescent – personajul mereu absent –, olimpic supradotat și rebel prin forța vîrstei, care alege într-o zi să se sinucidă.
Corp urban
Text pe baza unor a patru poveşti reale ficţionalizate, prezentate ca fiind parte din epopeea de sute de ani de discriminare a romilorcare sunt motivate, favorizate sau amplificate de apartenenţa la rasă.
Distopie. Shakespeare. Remix
Tema este mecanismul puterii într-o societate definită ca democratic-reprezentativă (căci totul începe cu procesul electoral), iar scenariul se bazează pe fragmente din piese shakespeariene (punctul de pornire şi „firul roşu“ este Regele Lear).
dontcrybaby
Despre cenzură și autocenzură, pe traseul parcurs de cinci tipologii umane în căutarea identității, un traseu în care se confruntă cu frica, cu boala, cu moartea, cu maturitatea... cu vina.
În umbra marelui plan
O cronică de familie care se ȋntinde pe trei generaţii, urmărind ȋn paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime.
INUTIL/cOLD
Într-o societate în care individul este valorizat în raport cu ce produce, omul expiră repede. Odată ce nu mai eşti util, eşti trecut pe o linie moartă şi devii o povară. Trebuie să ne batem capul ce să facem cu tine şi asta ne consumă timp şi energie. Trebuie să muncim pentru a-ţi plăti pensia, pentru a-ţi cumpăra medicamente şi a-ţi oferi o oarecare alinare. Dar toate astea doar îţi prelungesc agonia. Corpul tău se deteriorează, simţurile se alterează, iar mintea ta începe să dea erori. Tu eşti eu peste 20 de ani.
Minunata lume nouă
textul porneste de la ideea unei societati distopice care, pentru a‑si controla cetatenii, recurge la orice subterfugiu: de la transformarea rasei umane si manipularea ei genetica, pana la mascarea minciunii in adevar absolut. Rezultatul este o combinatie de realitati orwelliene si scene din cel mai pur SF, in care cartile sunt arse si singura cultura acceptata sunt preceptele unui conducator megaloman, in care aparitia unei editii de Opere complete de William Shakespeare poate duce la rasturnarea unui regim absurd, in care oamenii sunt conceputi in imense incuba­toare, iar cei neatinsi inca de morbul acestei „civilizatii“ sunt izolati in rezervatii.
Născut în ’84
Portretul al unei generaţii suspendate între două epoci, comunism şi democraţia originală.
Patru metri pătrați (4m2
Piesa aduce în prim plan tipologii de vecini uşor recognoscibile, iar povestea celor patru metri pătraţi de spaţiu verde puşi în pericol de retrocedarea terenului pe care le plănuieşte ridicarea unei clădiri este cum nu se poate mai reală.
Photoshop
Photoshop e o dublă poveste de iubire, o poveste despre alegeri făcute în grabă, despre dezamăgiri și despre limite personale, despre relațiile cu părinți care nu știu nimic despre copiii lor, dar este și povestea nașterii unui scriitor. Care scrie o poveste de dragoste recompusă din din fotografiile disparate în care apar protagoniștii ei. - Cristina Modreanu
Rovegan
Despre cazurile unor femei din Vaslui care lucrează ca îngrijitoare pentru bătrîni în Italia, în timp ce acasă rămân copiii care nu reuşesc să păstreze familia unită.
Super-Fericiţii
Despre realitatea nostră cea de toate zilele cu toate aspectele ei. Patru oameni obişnuiţi sunt în căutare de armonie cu sine şi ceilalţi. Pretenţiile, doar, diferă: Doamna C - Ruxandra Enescu - vrea să cucerească lumea, Domnişoara D - Claudia Prec - vrea să calce pe urmele mamei sale şi să fie cool, Doamna B - Mihaela Rădescu - vrea să fie, unica, singura şi definitiva iubire a domnului B, iar Domnul B - Bogdan Talaşman - vrea pur şi simplu să fie lăsat în pace. Ce îi leagă pe cei patru?
Un dolce farniente
Adaptare după Vilegiaturiştii de Maxim Gorki. Nişte omuleţi mici şi plicticoşi, pe alocuri amuzanţi, pe alocuri ridicoli, ȋşi petrec verile la ţară, unde speră să uite de toate problemele de peste an şi să se relaxeze ȋn confortul multelor bunuri acumulate. Au bani, au statut social, au familii şi nu au griji. Nu vor să audă ce se ȋntâmplă ȋn lume, nu vor să ştie de probleme, nu vor să li se ţină teorii, vor doar să se simtă bine. Numai că e de ajuns ca unul dintre ei să ȋnceapă să renunţe la aparenţe pentru ca tot ceea ce părea la ȋnceput amuzant să devină trist, dureros şi autoreflexiv.

Optiuni vizualizare

Biografie Catinca Drăgănescu 

0 4voturi

Catinca Drăgănescu

Catinca Drăgănescu s-a nascut la data de in , Romania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Catinca Drăgănescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele