Piese de Csaba Székely

:P
Personajele sînt copii de grădiniţă, animale din deşert, supravieţuitori ai apocalipsei sau marţieni. Problemele lor sînt însă umane, mature şi contemporane, de la instaurarea dictaturii la refugiaţi. Combinaţia între teme „grele“ şi expresii dramaturgice neserioase, aparent derizorii, se regăseşte în stilul dramaturgului care foloseşte umorul ca supapă pentru duritate şi antidot pentru melancolie şi patetism.
Apă de mină
O poveste despre cum e să trăieşti în comunismul ceauşist şi cum e să trăieşti, apoi, Revoluţia şi perioada de după. Piesa, narată de fiu, e practic despre tatăl acestuia, un om care a avut o funcţie importantă înainte de revoluţie, fiind tipul de om care îşi găseşte tot timpul locul. Nu cade niciodată, rămâne mereu într-o poziţie importantă şi are o coloană vertebrală de cauciuc. Cel care povesteşte e un tip foarte naiv, după Revoluţie, el ajunge la Londra şi acolo povesteşte cum a crescut şi ce i s-a întâmplat aici. Provine dintr-o familie mixtă, tatăl lui e maghiar; pe vremea comunismului cerea să i se spună Tiberiu şi, apoi, devine imediat Tibor, după ce află că Guvernul maghiar le dă bani celor care au avut de suferit din cauza regimului. Pe măsură ce povesteşte personajul îşi dă seama cine a fost tatăl lui şi, de fapt, cine e el. Titlul e dat de faptul că el pe vremea aceea când multă lume nici nu ştia ce-s acelea bananele, avea de toate datorită poziţiei tatălui. - Csaba Székely
Beznă de mină
Piesa prezintă câteva probleme din mediul rural transilvănean: mafia lemnului, retorica stereotipă şi găunoasă a naţionalismului la ambele etnii (români şi maghiari) şi conflictele interetnice. În acelaşi sat fără nume, primarul corupt şi sora acestuia (victimă a violenţei domestice) îşi tîrşesc cu amărăciune zilele într-o zîzanie permanentă cu vecinul ultranaţionalist, mic mafiot şi pretendent la primărie. O intrigă electorală caragialiană în care este implicat şi un poliţist român se termină cu o crimă.
Bucurie și fericire
Despre modul în care majoritatea heterosexuală se raportează la minoritatea gay. dar și despre modul în care aceștia se autoanalizează, își acceptă condiția, se împacă cu felul lor de-a fi, continuă să se teamă de ce vor zice și cum vor acționa cei din jur.
Do You Like Banana, Comrades?
E o poveste despre cum e să trăieşti în comunismul ceauşist şi cum e să trăieşti, apoi, Revoluţia şi perioada de după. Piesa, narată de fiu, e practic despre tatăl acestuia, un om care a avut o funcţie importantă înainte de revoluţie, fiind tipul de om care îşi găseşte tot timpul locul. Nu cade niciodată, rămâne mereu într-o poziţie importantă şi are o coloană vertebrală de cauciuc. Cel care povesteşte e un tip foarte naiv, după Revoluţie, el ajunge la Londra şi acolo povesteşte cum a crescut şi ce i s-a întâmplat aici. Provine dintr-o familie mixtă, tatăl lui e maghiar; pe vremea comunismului cerea să i se spună Tiberiu şi, apoi, devine imediat Tibor, după ce află că Guvernul maghiar le dă bani celor care au avut de suferit din cauza regimului. Pe măsură ce povesteşte personajul îşi dă seama cine a fost tatăl lui şi, de fapt, cine e el. Titlul e dat de faptul că el pe vremea aceea când multă lume nici nu ştia ce-s acelea bananele, avea de toate datorită poziţiei tatălui. - Székely Csaba
Flori de mină
Un val de de sinucideri inexplicabile care au loc într-un sat minier din Ardeal atrage atenţia televiziunii. După ce singura sursă de venit pentru locuitori – mina - a fost închisă, satul se depopulează și, în lipsa oricăror perspective, moare încet, încet. Urmărind episoade din viața unor locuitori ai satului pătrundem și în culisele mecanismelor de funcţionare a micilor comunităţi rurale.
MaRó
Parte a proiectului de dialog intercultural al Yorick Studio, pe tema obsesiilor naţional-identitare ale ungurilor şi românilor şi a relaţiile dintre cele două etnii.
Mihai Viteazul
Despre Mihai Viteazul, primul român care a realizat unirea Țării Românești, Moldovei și Ardealului. O poveste despre viața și moartea unui erou, dar și o poveste despre natura puterii.
Monstrul nisipurilor
Despre universul relațiilor romantice din perspectiva dificultăților care apar între parteneri, ei motivându-și deciziile și reacțiile prin ... dragoste.
Nu chiar 1918
Într-un sat din Transilvania, în zilele noastre. La Casa de Cultură se pregătește un spectacol de Centenar, scris și regizat de Primar care are două secrete. Pe lângă o nevastă, Primarul are nu doar o amantă căreia i-a promis o călătorie în „Sișilia”, ci și o geantă plină cu o sută de mii de euro, banii destinați proiectului de Centenar. Protagoniștii „serbării” sunt câțiva săteni care interpretează cu entuziasm.
Nu regret nimic
La 17 ani de la Revoluție, doi foști securiști (șeful și subordonatul de odinioară) se revăd. Foști ofițeri anchetatori, foști experți, profesioniști, dar și susținători ai terorii. De la teroarea psihică la tortura fizică față de care au dezvoltat, pe vremea când făceau parte din brațul înarmat al puterii comuniste, o curiozitate cu aspecte aproape științifice. Maladiv-științifice.
Patru piesuțe politice despre dușmani
Încă din copilărie suntem deprinşi că străinul ne e duşman, că ne vrea răul, că tânjeşte la bunurile noastre pe care trebuie să le apărăm chiar şi atunci când nu e nici cea mai mică nevoie să o facem. Că trebuie să ne înarmăm. Ceva mai încolo, când înaintăm în vârstă, nu acceptăm în ruptul capului că cineva ar putea să ne conducă, chiar dacă respectivul conducător a fost ales, şi că doar noi singuri am putea să găsim calea cea bună şi de viitor. Uităm mult prea uşor că am avut momente în viaţă când noi înşine am fost altfel şi că am fi avut nevoie în acele clipe de un plus de înţelegere şi de ajutor.
„10”
Un tablou extrem de întunecat al unei realități brutale a României contemporane. Cele zece personaje sunt oameni de profesii, dar și cu obsesii diferite. Pictorițe, preoți, mecanici auto, prostituate, foști și viitori pușcăriași, medici cu performanțe notabile în profesie, care nu știu însă deloc să își gestioneze cum se cuvine viața, un tânăr obsedat că e prea urât și care se supune unei sumedenii de operații estetice ș.a.m.d.

Optiuni vizualizare

Biografie Csaba Székely 

0 2voturi

Csaba Székely

Csaba Székely s-a nascut la data de 31 iulie 1981 in Targu Mures, Romania.

Data nașterii: 31. 07. 1981.
Locul nașterii: Tîrgu Mureș, România

Piese publicate:
Bányavirág (Flori de mină) – Revista Literară „Látó”
Bányavakság (Beznă de mină) – Revista Teatrală „Játéktér”
Bányavíz (Apă de mină) - Revista Literară „Látó”
Bányavidék – drámatrilógia (Ținutul minier – o trilogie): Editira Magvető, Budapesta, 2013.

Spectacole:
Bányavakság (Beznă de mină)
Studioul Yorick – Teatrul Național Târgu Mureş, 2012.

Teatrul Szkéné, Budapesta, 2012.

Bányavirág (Flori de mină)
Teatrul Pinceszínház, Budapesta, 2012.

Studioul Yorick – Teatrul Național Târgu Mureş, 2011.

Do You Like Banana, Comrades?
(teatru radiofonic)
BBC 4, Marea Britanie, 2011.
regizor: Marion Nancarrow

Urmează:
Bányavirág (Flori de mină)
premieră: Teatrul Național Budapesta, 2013.

Bányavíz (Apă de mină)
premieră: Teatrul Örkény István, Budapesta, 2013.

Premii:
2013 Premiul Imison (pentru „Do You Like Banana, Comrades?”) – Uniunea Scriitorilor din Marea Britanie (Society of Authors)
2013 Premiul pentru Cultura Contemporană Maghiară din Transilvania
2012 Piesa anului (pentru Flori de mină) – Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria
2012 Premiul I. (pentru Apă de mină) – Concurs organizat de Teatrul Örkény István din Budapesta
2011 Premiul de excelență – Revista literară „Látó”
2011 Premiul Szép Ernő – Guvernul Ungariei împreună cu asociații de scriitori și dramaturgi
2011 Premiul Vilmos – Asociația Dramaturgilor din Ungaria
2009 Cea mai bună piesă europeană (pentru „Do You Like Banana, Comrades?”) – BBC


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Csaba Székely

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele