Piese de Dumitru Crudu

Alegerea lui Alexandru Sutto
O parabolă politică, parodică, ce urmărește eforturile apropiaților domnitorului Alexandru Sutto de a ascunde moartea acestuia, înaintea și în timpul alegerilor.
Câinii
Piesa trateaza un conflict dintre tată si fiu, atunci când tata descoperă că fiul este un admirator al echipei de fotbal rivale.
Check In
Paul, un român plecat de mulți ani în America, se reîntoarce în țară pentru a-și împlini visul din tinerețe, acela de a fi actor, de a putea juca pe o scenă adevărată, în fața unor spectatori adevărați, de a retrăi alături de prietenii de altădată tot ceea ce nu s-a putut împlini. Se reîntâlnește cu George, prietenul din tinerețe, acum poet și actor ratat, ajuns boschetar și care viețuiește din mila și în disprețul celorlalți, cu Lori – fosta sa iubită - ajunsă chelneriță și ducând o viață sordidă… Plecând, el a ratat ”prezentul” celorlalți, lumea de atunci a dispărut...
Crima sângeroasă din Staţiunea Violetelor
Piesă de factură poliţistă. Istan este un alter ego al autorului pe care îl idealizează în ipostaza triplă de martir al societăţii şi al adulterului dar şi de profet literar. Este persecutat politic, soţ înşelat sistematic dar incorigibil îndrăgostit de soţie şi urăşte de moarte precursorii cu ochi albaştri ca Druţă şi Vieru. Omenirea trăieşte ascunzând cum poate ura atavică şi tendinţa criminală în modul cel mai freudist cu putinţă. Istan nu face excepţie fiind asemănător celor doi poliţişti, un excepţional tandem comic în descendenţa lui Bobcinski-Dobcinski din Gogol sau Farfuridi-Brânzovenescu din Caragiale.
Duelul
Piesa pornește de la meciul nejucat dintre Leonard Doroftei și Miguel Callist, de la pierderea titlului mondial... la cântar. În piesă acest meci are loc atât în ring, dar și pe diferite planuri și scene sociale și propune o sumă de ipoteze contrariante asupra acestui eveniment, accentuând situația legată de contactele care guvernează sportul de performanţă.
Oameni ai nimănui Text disponibil online
Poveștile de viață ale unor oameni care, împinși de dăznădejde, își părăsesc locurile natale și se îndreaptă spre Italia în căutarea unui loc de muncă cu speranța că se vor întoarce acasă, ceea ce nu adeseori nu mai reușesc să facă. Piesă despre exodul moldovenilor în alte țări, despre ceea ce găsesc odată ajunși acolo.
Steaua fara... Mihail Sebastian Text disponibil online
Piesa îl prezintă pe Mihail Sebastian altfel decât îl știm. Dat afară din toate redacţiile, refuzat de toate teatrele, privit sceptic de prieteni şi încurajat numai de Leni Caler, el scrie Steaua fără nume sperând într-o rapidă redresare financiară. El își oferă textul oricui ar fi dispus să-l semneze în locul său. Toate acestea, din pricina cumplitelor şi inumanelor edicte antisemite ale regimului Antonescu. Manuscrisul şi gloria vor fi preluate de un amic, Victor Mincu, iar adevăratului autor nu-i va rămâne nici măcar şansa de a asista la premiera propriei piese. El e alungat din antreu, din tramvai, din piesă şi din realitate. - Cosmin Ciotloş

Optiuni vizualizare

Biografie Dumitru Crudu 

+15 15voturi

Dumitru Crudu

Dumitru Crudu s-a nascut la data de 8 noiembrie 1968 in Flutura jud. Ungheni, Republica Moldova.

Dumitru Crudu (n. 1968, satul Flutura, judeţul Ungheni) este prozator, poet şi dramaturg din Republica Moldova.
A studiat în Chişinău, Tbilisi, Braşov şi Sibiu.

Câştigător al Concursului de dramaturgie Cea mai bună piesă românească a anului, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi de Fundaţia Principesa Margareta a României, ediţia 2003.

Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Teatrale din Republica Moldova si al Uniunii Scriitorilor din Romania .

Autor a cinci carti de poezie ( dintre care, Falsul Dimitrie Crudu, editura Vinea, 2005) a romanului ( Macel in Georgia) si a sapte carti de teatru ( printre care, Steaua fara Mihail Sebastian, editura Cartea Romaneasca, 2007, Oameni ai nimanui, editura Cartier, 2007).
Dupa scenariile, piesele sale de teatru, prozele sale s-au facut filme si spetacole de teatru in Rep Moldova, Romania, Suedia, Franta, Germania, Camerun, Haiti, Italia si Bulgaria.Cronici ale spectacolelor dupa texte de Dumitru Crudu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele