Piese de Dumitru Radu Popescu

Acești îngeri triști
Piesă ale cărei personaje sunt tineri muncitori pe un şantier - o fată sensibilă, Silvia, şi un băiat, Ion, aspru, mereu zbârlit, susceptibil, marcat de traume îndurate în copilărie, ambii victime ale propriei modestii şi onestităţi.
Cezar, măscăriciul piraților
Piesa reface înălţarea şi pierzania lui Cezar în versiune parodică.
Dalbul pribeag
Este vorba despre o crimă veche și obținerea dovezii acestei crime, despre relația triunghiulară anchetator – criminal – victimă.
Mama
Prin visele protagonistei este adus acasă din război fiul acesteia şi astfel se creează o poezie tragic duioasă a unui climat familial de o patriarhalitate iluzorie.
Mireasa cu gene false
Moara de pulbere
Mormântul călărețului avar
Tema piesei este dezvăluirea ororilor la care a fost supus un sat transilvănean în timpul celui de-al doilea război mondial şi următorii câţiva ani. Bască, cel venit să realizeze colectivizarea, e frizer este potentatul semianalfabet, gorila devenită generalisim, agitatorul beţiv. El îl ucide pe Gilu fostul lui șef care îi canalizase neomenia spre fapte reprobabile.
Muntele
Înfruntarea dintre Lisimah și Dromichaites pe fondul unui text despre permanența patriei, înțeleasă ca permanență a celor ce o zidesc, o apără, îi făuresc independența și o transmit urmașilor drept suprema justificare a trecerii prin viață. Discurs și dezbatere asupra vitejiei și nemuririi, dobândite prin sufletul unui popor care-și sacrifică glia străbună socotind-o vatră, altar și mormânt regenerator.
O batistă în Dunăre
Povestea a trei bătrâne care îşi aşteaptă sfârşitul la margine de Dunăre și toată ziua nu fac decât să îşi imagineze ce se întâmplă în lumea de pe celălalt mal al fluviului, deapănă amintiri și împletesc vise.
Pasărea Shakespeare
Piesă despre climatul vieţii de familie, unde o tânără, Irina, asemenea unui crin răsărit într-o cloacă, nu izbuteşte să lasă din acest mediu decât prin sinucidere. Mediul familial devine spaţiul unei acţiuni epico-dramatice terifiante.
Paznicul de la depozitul de nisip
Pisica în noaptea Anului Nou
Un tată, smuls din familie în perioada condamnărilor arbitrare, reapare în mijlocul ei după 20 de ani, în noaptea Anului Nou, travestit în Moş Gerilă. Reacţiile membrilor familiei, după spulberarea „mistificaţiei", definesc calitatea morală a fiecăruia.
Piticul din grădina de vară
Piesă inspirată de evenimentele din august 1944. Maria, o tânără comunistă este condamnată la moarte și își petrece detenția între zidurile unui castel cu o frumoasă grădină, acum transformat în închisoare. În arest este victima unui viol colectiv și pedeapsa se amână pentru că rămâne gravidă.
Rezervația de pelicani
Timofei și Pelaghia sunt doi soți care muncesc în Delta Dunării. Timofei se îmbolnăvește de cancer, iar soția lui devine asaltată de pețitori, printre care se află chiar fiul ei pe care l-a dat de suflet în ziua în care l-a născut.
Rugăciune pentru un disk-jockey
Dezbate tema dezrădăcinării, condiţia tragică a expatriatului.
Studiu osteologic asupra scheletului unui cal dintr-un mormânt avar din Transilvania
Inspirată de o descoperire arheologică, piesa e o vastă cronică politică, reflectând întreaga epocă dintre sfârşitul ultimului război mondial şi zilele noastre. Este biografia unei ţărănci, Maria, eroină „dintr-un şir de femei anonime care au stat la temelia istoriei", „unul dintre soldaţii anonimi ai desăvârşirii noastre".
Timp în doi
Un bărbat absorbit de muncă și o femeie însingurată și nefericită alcătuiesc un cuplu monoton și înstrăinat. În timpul lungilor absențe ale soșului, ea se gândește și proiectează un ideal masculin – un fost coleg al soțului. Un telefon de la acest bărbat o va arunca într-o aventură trecătoare, căci acesta nu îi poate oferi iubirea.
Vara imposibilei iubiri
În timpul războiului, un om fără suflet, bestial, zdrobește simţăminte tandre.
Vinerea verde
O crimă petrecută acum 20 de ani, este prilej de a demonstra ce se poate întâmpla atunci când dorinţa obsesivă capătă o conotaţie mult mai puternică decât raţiunea. Un bărbat, obsedat de amanta sa care vrea să-l părăsească, intenționează să o ucidă.
Vis
Un personaj înfrânt, surprins în zbaterea de a se elibera de crâmpeie de gânduri, de obsesii, de dureri, de vocile interioare care îl iau în stăpânire. Despre coşmarul şi speranţa unei fiinţe confruntate cu nevoia de sacrificiu şi autoflagelare, de tandreţe şi dăruire.

vezi toate stirile despre Dumitru Radu Popescu


Optiuni vizualizare

Biografie Dumitru Radu Popescu 

+3 3voturi

Dumitru Radu Popescu

Dumitru Radu Popescu s-a nascut la data de 19 august 1935 in satul Păuşa, judeţul Bih, Romania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Dumitru Radu Popescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele