Piese de Eugen Ionesco

Amedeu sau Cum sa te descotorosesti
Cantareata cheala Text disponibil online
Piesa este o parabolă a noncomunicării, a lumii care se autoamăgește și nu găsește soluții să iasă din impas. Faptul că o mulțime de oameni poartă numele același nume și că au aceleași slujbe arată ca lumea nu poate fi privită decât ca o masă informă, în care individualitatea umană se pierde.
Ce formidable bordel!
Un om oarecare, angajat al unei mici firme, primește o moștenire din partea unui unchi din America. Își cumpără un apartament într-o suburbie și se retrage din orice activitate, intrând într-o rutină plină de singurătate și alcool, întreruptă de o relație amoroasă pasageră și de certurile cu portăreasa.
Delir in doi, in trei... in cati vrei... Text disponibil online
Englezește fără profesor Text disponibil online
Îi cunoașteți?
În timp ce ea se dezbracă din ce în ce mai pasional și mai grăbit, el este obsedat de o o întrebare: "Îl cunoașteți, o cunoașteți sau nu-i cunoașteți?". Chemarea ei la fel de obsesivă are drept răspuns nebunia lui.
Improvizatie la Alma sau Cameleonul ciobanului
Jacques sau Supunerea Text disponibil online
Undeva în casa unei familii aristocrate mama, tata, bunicii şi sora - o familie bizară - încearcă să îl convingă pe Jacques să-şi recunoască greşeala, să devină demn de neamul "slăninăriei" şi ca treaba să iasă bine îl pregătesc şi de însurătoare cu o tânără care nu e suficient de urâtă pentru gustul tânărului. Iar cuscrii sunt mai puţin părinţi pentru Roberta şi mai mult peţitori sau precupeţi. Jacques este nemulţumit şi caută nod în papură "familiei iubitoare". Sabia dezmoştenirii ce atârnă deasupra capului, se dovedeşte ineficientă în cazul lui. Poate pentru că, de fapt, doar el ştie cum stau cu adevărat lucrurile.
Jocul de-a măcelul
Jocul de-a macelul a fost atacata pentru ca nu vorbeam de prioritatea politicii, ci de prioritatea mortii, a destinului ineluctabil. A vorbi despre moarte inseamna sa impiedici revolutia sa aiba loc. Politica, organizarea sociala fac parte dintre grijile noastre si ne fac sa uitam singura problema autentica, aceea a semnificatiei existentei noastre. Semnificatia existentei nostre este ca traim in uimire si ca suntem facuti pentru moarte. Cel care pune, care traieste aceasta problema se regaseste in metafizica, unde spune: de ce exista ceva, mai degraba decat nimic?(Eugene Ionesco)
Lacuna
Lectia Text disponibil online
Despre dorinţa de a domina, distrugerea purităţii şi a valorilor, lipsa comunicării, Societatea care nu este unită, care nu decide, care se complace. (Mona Gavrilaş - regizor)
Macbett
O satiră după piesa lui Shakespeare. Doi generali, Macbett și Banco, inițiază o rebeliune pentru care li s-a promis de către Arhiducele Duncan pământuri, titluri și bani, dar acesta își încalcă promisiunea. Încurajat de seducătoarea Lady Duncan, Macbett intenționează să-l asasineze pe Duncan și să se încoroneze rege. Dar sângele pe care îl varsă nu îl lasă să fie fericit, fiind vânat de fantomele victimelor sale și descoperind că nici noua sa soție nu este ceea ce pare.
Noul locatar
Vorbăria interminabilă a portăresei unui imobil contrastează puternic cu laconismul locatarului nou mutat. Acesta refuză aproape orice dialog cu semenii, ba chiar se autoclaustrează progresiv de vacarmul care a pus stăpânire pe lumea contemporană. El își crează propria oază de liniște în camera sa, printre mobilele pe care cei doi Hamali le cară necontenit.
Omul cu valize
Omul cu valize se reîntoarce în locurile natale, prilej ca timpul, spațiul și amintirile să creeze un amalgam ce lămurește ambiguitățile și dezvăluie adevăruri profunde.
Pietonul si Furia
Regele moare
Despre statutul de muritor al omului şi problematica crimei în masă.
Rinocerii Text disponibil online
Eroul principal al piesei, Beranger, este singurul care, într-o lume unde toți cei din jurul său se transformă rând pe rând în rinoceri, rămâne păstrător al valorilor umanității. Deși transformarea oamenilor în rinoceri este anormală, prin proporțiile pe care le ia, acest fenomen ajunge să fie sinonim cu normalitatea și, paradoxal, omul ajunge să fie privit ca o ciudățenie.
Scaunele Text disponibil online
O cameră goală în care se crează iluzia de împlinire a unui cuplu. Cele două personaje îşi imaginează că au un mesaj important pentru oameni și, în acest exercițiu al imaginaţiei, sunt vizitaţi de diverse personalităţi. Camera goală se umple cu scaune: mici, mari, colorate, necolorate, o tastatura de calculator, o măsuţă pentru scrumieră. Un scaun, încă un scaun, încă unul şi, fireşte, încă un scaun... pentru fiecare spectator.
Scurtcircuit
Setea si foamea
Această piesă este, pe de-o parte, proiecţia scenică a unor obsesii onirice mai vechi ale dramaturgului, precum şi ceea ce Ionesco şi-a dorit dintotdeauna: setea şi foamea de libertate, de viaţă, de fericire, de starea paradisiacă a începuturilor. Desfăşurat între realitate şi vis, spectacolul este de un lirism mai rar întâlnit la Ionesco, personajul central fiind prins în lupta interioară de a-şi înţelege sentimentele.
Tabloul
Despre valoarea operei de artă și condiția artistului, despre adevăr și absurd, comic și tragic,a într-o lume în care banii sunt cei care influențează deciziile, iar produsele artistice sunt considerate inutile. Piesa începe cu povestea unui bătrân iubitor de artă, extrem de zgârcit, care locuieşte cu sora sa, Alice. Folosind abil argumentele, el reuşeşte, să-l convingă pe tânărul pictor venit să vândă un tablou să-i plătească chirie pentru locaţie.
Ucigas fara simbrie
Daca raul pe care oamenii si-l fac unii altora isi schimba aparenta, natura lui profunda ramine aceeasi. Am scris ca sa ma intreb la rindul meu despre aceasta problema, despre acest mister. E tema piesei mele Ucigas fara simbrie, unde ucigasul il chestioneaza pe asasin incercind zadarnic sa afle motivele urii acestuia. Ura poate avea pretexte, motive - nu. Asasinul omoara fiindca nu poate face altfel, fara nici o motivatie, cu un fel de candoare, de puritate. Ucigindu-i pe altii, ne ucidem de fapt pe noi insine. A trai dincolo de bine si de rau, a considera un lucru dincolo de bine si de rau, cum voia Nietzsche, nu este cu putinta. El a innebunit de mila vazind un cal batrin prabusindu-se si crapind. - Eugene Ionesco
Victimele datoriei
Viitorul e in ouă sau Mare e grădina Domnului! Text disponibil online
Părinții din familia Jacques şi familia Roberta, alături de alte rude, fac tot felul de eforturi pentru ca tinerii să perpetueze specia.Un text care te face să înţelegi faptul că viitorul nu va scăpa curând de urmele unui trecut bolnav care apăre când credeai că în sfârşit ai scăpat de el, exact acolo unde te-ai aştepta mai puţin.

vezi toate stirile despre Eugen Ionesco


Optiuni vizualizare

Biografie Eugen Ionesco 

+16 16voturi

Eugen Ionesco

Eugen Ionesco s-a nascut la data de 26 noiembrie 1909 in Slatina, Romania.

Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina - d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze

In 2009 opera lui Eugen Ionescu a fost celebrată în mod oficial în întreaga lume, la propunerea României şi a ambasadorului acestei ţări la UNESCO, criticul literar profesor Nicolae Manolescu. Cu această ocazie, fiica sa, Marie-France Ionesco, posesoarea drepturilor de autor, domiciliată la Paris, a protestat puternic împotriva prezentării lui Eugen Ionescu drept autor român, argumentând că toate piesele sale au fost scrise în limba franceză.

Dramaturgie

Cântăreaţa cheală (1950)
Lecţia (1951)
Scaunele (1952)
Victimele datoriei (1953)
Amadeu (1954)
Jacques sau supunerea (1955)
Ucigaş fără simbrie (1957)
Rinocerii (1959)
Regele moare (1962)
Pietonul văzduhului (1963)
Setea şi foamea (1966)
Delir în doi (1967)
Jocul de-a măcelul (1970)
Macbett (1972)
Ce formidabilă harababură (1973)
Omul cu valize (1975)
Călătorie în lumea morţilor (1980)



Cronici ale spectacolelor dupa texte de Eugen Ionesco

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele