Piese de Feodor Dostoievski

Frații Karamazov (Brat'ya Karamazovy (Братья Карамазовы))
Acțiunea are în centru trei frați care alcătuiesc oarecum cele 3 ipostaze fundamentale ale omului. Dmitri, cel mai în vârstă, e un exponent al senzualismului și al trupului. Ivan, reprezintă intelectul, rațiunea. Alexei e simbol al trăirii spirituale și al apropierii de Dumnezeu. Toți trei frații sunt în conflict cu tatăl lor care reprezintă tipologia omului depravat ce duce o viață amorală și desfrânată. Smerdeakov, presupus al patrulea frate, fiu nelegitim, îl slujește pe tatăl lui și are ca principiu existențial sofismul, concept care îl va duce în final la sinucidere.
Idiotul
Suferind de o boală mintală, Prinţul Mîşkin îl întâlneşte pe Rogojin, care îi povesteşte despre Nastasia Filippovna, viitoarea lui mireasă. Mîşkin o întâlneşte şi se îndrăgosteşte, dar ea îi tratează crud pe amândoi. Nastasia Filippovna il alege pe Mîşkin ca soţ, dar fuge cu Rogojin, care o ucide, realizând că nu o poate avea doar pentru el. În final, Mîşkin îl găseşte şi împreună deplang pierderea femeii pe care au iubit-o.
Însemnările unui necunoscut
Legenda Marelui Inchizitor
Crimă și pedeapsă (Prestuplenie i nakazanie (Преступление и наказание))
Drama lui Raskolnikov, un student care pune la cale uciderea și jefuirea unei bătrâne cămătare, pentru a-și rezolva problemele financiare, dar și din dorința de a-și demonstra lui însuși că este îndreptățit să o facă. Imediat după săvârșirea crimei, el se îmbolnăvește și are remușcări, având dorința crescândă de a se confesa.
Satul Stepanchikovo și locuitorii săi - (Selo Stepanchikovo i ego obitateli (Село Степанчиково и его обитатели))
Nopți albe (Белые ночи)
O poveste de iubire cu sfârşit pe jumătate trist, pe jumătate fericit, care invită la trăire empatică, la lacrimi.
Demonii (Бесы)

vezi toate stirile despre Feodor Dostoievski


Optiuni vizualizare

Biografie Feodor Dostoievski 

+2 2voturi

Feodor Dostoievski

Feodor Dostoievski s-a nascut la data de 11 noiembrie 1821 in , Rusia.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Feodor Dostoievski

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele