Piese de George Mihail Zamfirescu

Cuminecătura
O dramatizare, în linii încă mai sumbre, a episodului ospăţului din nuvela Alexandru Lăpuşneanul de C. Negruzzi. Piesa ilustrează interesul scriitorului pentru conflicte tragice acute ce animă personaje pline de voinţă şi hotărâre.
Domnişoara Nastasia Fragment disponibil online
Crescută în mahala, Nastasia visează să plece de acolo, îi disprețuiește pe cei din jur și nu vrea decât să se mărite și să trăiască liniștită departe de oamenii mahalalei. Felul ei de a fi îi face pe Vulpașin, șeful unei bande de tâlhari s-o dorească, dar Nastasia îl respinge pentru că el reprezintă tot ceea ce ea disprețuiește. Iubirea pătimaşă şi gelozia lui Vulpașin ucid visul de dragoste frumoasă şi pură al Nastasiei, care se sinucide.
Idolul şi Ion Anapoda
Piesa tratează tema funcționarului interbelic mărunt și neînsemnat, cu o inteligență peste medie care visează să se însoare cu o fată frumoasă și să devină bogat și să fie fericit. La un moment dat își dă seama că el de fapt nu vrea atât de tare lucrurile acestea, a crezut doar că și le dorea pentru că toți ceilalți la asta visau. Revelația lui este simplă: nu poți fi fericit visând visele altora oricât de mărețe ar fi acestea. Ion nu își dorește decât o viață liniștită alături de o femeie care să îl înțeleagă și cu care să asculte plăci de patefon.
Maidanul cu dragoste
O incursiune în lumea periferică şi mediocră a capitalei unde se împletesc tragediile unor oameni învinşi de viață.
Sam, poveste cu mine, cu tine, cu el
Propunându-şi să urmărească un destin ce implică general-umanul, vehiculând numeroase personaje-idee, arhetipale, hărăzindu-i protagonistului iluminări, dramaturgul îl poartă printr-o serie de încercări, care înseamnă şi un periplu în diverse spaţii geografice. Personajul principal al piesei caută certitudini absolute. Trecând prin experiențe importante ca iubirea, războiul şi revoluţia, el percepe distanţa dintre construcţiile imaginative, dintre ideal şi lume.

vezi toate stirile despre George Mihail Zamfirescu


Optiuni vizualizare

Biografie George Mihail Zamfirescu 

+3 3voturi

George Mihail Zamfirescu

George Mihail Zamfirescu s-a nascut la data de 13 octombrie 1890 in Bucuresti, Romania.

(numele la nastere: Gheorghe Petre Mihai), n. 13 oct. 1898, Bucuresti - m. 8 aug. 1939, Bucuresti.

Prozator si dramaturg.

Fiul carutasului Petre Mihai si al Linei (Raluca) Costache.

Este tatăl actriţei Raluca Zamfirescu ( 1924 - 2008 ), multă vreme societară a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Scoala primara si sase clase la Liceul „D. Cantemir" din capitala (1905-1916). Elev al scolii pregatitoare de ofiteri in rezerva din Botosani (1917-1918). Participa la campania din 1918. Debuteaza cu poezia Versurile mele in Literatorul din 24 aug. 1918 si frecventeaza cenaclul lui Macedonski. Initiator al Asoc. tinerilor scriitori romani si al rev. Eroii patriei (1920). intre 1922 si 1924, functionar al Asigurarilor sociale la Satu-Mare, unde infiinteaza Soc. pentru teatrul si cultura romaneasca. Debut editorial cu voi. Flamura alba (1924). Se reintoarce la Bucuresti, ca bibliotecar al cercului „Libertatea". Intensa activitate publicistica; printre altele, semneaza cronica dramatica in rev. Vremea. Regizor la Teatrul National din Cernauti (1929). infiinteaza, la Bucuresti, companiile dramatice Masca (1931) si 131 (1932), militand pentru revolutionarea miscarii teatrale. Director de scena la Teatrul National din Iasi, unde, intre 1933 si 1939, a regizat 25 de piese. Redactor la Facla (1932), Adevarul si Dimineata (1937-1938). Autor al voi. de proza Gazda cu ochii umezi (1926), Miss (1942), al romanului Madona cu trandafiri (1931) si al ciclului epic Bariera {Maidanul cu dragoste 1933; Sfanta mare nerusinare, 1936; Cantecul destinelor, 1939). Opera dramatica: Cuminecatura (1925), Domnisoara Nastasia (1927), Sam (1929), Adonis (1930), Idolul si Ion Anapoda (1934). Voi. de articole dedicate teatrului Marturii in contemporaneitate (1938) reflecta preocuparile unui animator de seama al vietii teatrelor interbelice.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de George Mihail Zamfirescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele