Piese de George Tabori

Canibalii (Die Kannibalen)
"Într-una din barăcile lagărului de la Auschwitz, într-o seară, unul dintre prizonieri a fost mâncat de ceilalţi deţinuţi, aceştia nemaiputându-şi stăpâni foamea. Toţi prizonierii evrei, români, englezi, polonezi sau ţigani, au fost, în cele din urmă, gazaţi. Acum nepoţii prizonierilor se vor întâlni pentru a înţelege exact ce s-a petrecut atunci..." (Alin Bratu- "Transilvania Jurnal")
Mein Kampf
Un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.
Recviem pentru un spion (Requiem für einen Spion)
Murdoch, Zucker şi Maggie nu sunt numai foşti spioni care se revăd peste ani, care deapănă ba inocent, ba tandru, ba ironic, ba cu împunsături amintiri, motiv pentru care, din când în când, vreunul dintre ei devine îmbufnat ori chiar se supără „pe bune”. Care se fac că se împuşcă cu pistoale de jucărie, dar care chiar au de reglat conturi serioase, operaţiune ce se termină cu sânge.
Variațiunile Goldberg
Pe de o parte o farsă teatrală, iar pe de altă parte o piesă moralistă evreiască. Povestea se petrece în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru cu subiect biblic și reflectă gândurile, dilemele și pretențiile regizorului și ale actorilor implicați în spectacol. O pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă.

Optiuni vizualizare

Biografie George Tabori 

+2 2voturi

George Tabori

George Tabori s-a nascut la data de 24 mai 1914 in Budapesta, Ungaria.

Scriitor de limba germana.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de George Tabori

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele