Piese de Georges Feydeau

Hortense a dit: "J'm'en fous!"
Domnul Folbraquet, este un dentist care duce o viață liniștită dar, din nefericire, schimbările de dispoziție ale soției sale au efecte distructive asupra clientelei sale. Va reuși să o calmeze după cearta cu menajera Hortense care i-a spus "nu-mi pasă" soției sale, Marcelle, și care a cerut și o mărire de salariu ?!?! Farsă dedicată iadului conjugal…
L'Hôtel du libre échange
Comedie cu elemente suprarealiste a cărei acțiune se petrece în Parisul secolului al XIX-lea și urmărește viața a două fpersoane și a prietenilor lor, pe parcursul a două zile. Situațiile comice derivă din confuzia de identități. Un bărbat și o femeie vor o aventură și se cazează într-un mic hotel și discret hotel parizian unde doresc să petreacă noaptea, dar apar tot felul de complicații și nu reușesc să schimbe mai mult de un sărut.
La Dame de Chez Maxim
Doctorul Petypon, o persoană foarte respectată, își petrece noaptea cu amicul său, Mongicourt. A doua zi se trezește mahmur pe canapea, în timp ce în patul lui se află o tânără dezbrăcată cunoscută la Moulin Rouge, pe nume Môme Crevette. Gabrielle, soția lui Petypon, o fanatică religioasă care crede în apariții, vine în vizită, la fel și un unchi din Algeria care dorește să îi lase o moștenire, și de aici încurcături amuzante.
Fazanul (Le Dindon)
Pontagnac, afemeiat notoriu, o urmărește pe Lucienne acasă la ea și îi face avansuri. Pe neașteptate apare soțulei, Vatelin, un amic de-al său care îl iartă. Apare Maggy, o veche amantă de-a lui Vatelin și Pontagnac profită să îi spună Luciennei de aventura soțului. Dar lucrurile se complică și soția lui Pontagnac decide să divorțeze.
Le Système Ribadier
Eugène Ribadier este al doilea soț al Angèlei, văduva domnului Robineau. Ea este de o gelozie paranoică și îl supraveghează strict. Eugène are puteri hipnotice și o adorme în timpul escapadelor sale. Dezvăluie acest secret lui Aristide Thommereux care o iubește în secret pe Angèle și căreia îi dezvăluie trucul. De aici certuri și încurcături care, în final, se vor sfârși cu reconciliere geneară.
Les Fiancés de Loches
Protagoniştii piesei, fraţii Gévaudan din orăşelul Loches sosesc la Paris cu măreţe planuri de a se căsători cât mai bine. Fără a cunoaşte obiceiurile şi relaţiile din capitală, este de aşteptat însă că vor intra dintr-o încurcătură în alta. Încurcarea agenţiei matrimoniale cu cea de recrutare rezultă într-o serie de confuzii, iar opoziţiile domn-slugă, capitală-provincie duc la conflicte care par să fie irezolvabile. Doctorul şi vânătorul de zestre Saint-Galmier îi internează pe fraţi şi în institutul său de hidroterapie, după care aceştia îşi iau rămas-bun de la capitală.
Monsieur chasse Text disponibil online
Léontine este o tânără căsătorită cu Duchotel. Pasionat de vânătoare, acesta o lasă să petreacă timpul cu amicul lui, Moricet care îi declară că o iubește. Aceasta îl refuză și declară că va fi fidelă atâta timp cât și soțul ei va fi la fel. Dar vom descoperi că soțul minte și nu e plecat la vânătoare. Ce face el în acest timp?
Ocupă-te de Amélie (Occupe-toi d'Amélie)
Étienne o întreține pe minunata Amélie d'Avranche. Prietenul său, Marcel Courbois, nu poate intra în posesia moștenirii decât dacă este căsătorit, așa că se pune la cale o căsătorie falsă în care Marcel se va însura cu Amélie. Dar Étienne aranjeă căsătorie să se realizeze cu adevărat.
Croitor de dame (Tailleur pour dames) Text disponibil online
Colivia (Un fil à la patte)
Fernand Bois d’Enghien, mare seducător, este amantul unei cântărețe. Fiind sedus deMais séduit Viviane Duverger, el decide să se însoare cu aceasta. Dorind să rupă relația cu cântăreața, el se încurcă în situații supărătoare și complicate în care sunt și implicați valeți, un notar, viitoarea sa soacră și mulți alții...
Puricele în ureche (Une puce à l'oreille)
Acțiunea se petrece la Paris la sfârșitul secolului al XIX-lea. După ani buni, Raymonde Chandebise începe să se îndoiască de fidelitatea soțului ei - Victor Emmanuel – care a devenit inactiv sexual. Se confeseză prietenei ei, Lucienne, și decide să îl testeze, îi trimit o scrisoare de la o femeie misterioasă și îl invită la întâlnire. Dar el nu e interesat și deleagă acțiunea prietenului său, Tournel. Se produc tot felul de încurcături amuzante care sfârșesc cu dezvaluirea adevărului și cu o partidă de sex marital menită să pună capăt suspiciunilor.

vezi toate stirile despre Georges Feydeau


Optiuni vizualizare

Biografie Georges Feydeau 

+2 2voturi

Georges Feydeau

Georges Feydeau s-a nascut la data de 8 decembrie 1862 in , Franta.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Georges Feydeau

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele