Piese de Gheorghe Truţă

Acum...şi pururea...şi-n veci
Alice nu stie sa moara
Aflata in pragul mortii, Alice Voinescu (1885-1961), prima femeie doctor in Filosofie din cultura romana, isi da seama ca nu stie cum se moare si isi roaga Ingerul s-o pasuiasca. Acesta, impotriva legilor divine, accepta, dar isi pierde, treptat, "tresele" ingeresti. Alice isi deapana viata alaturi de sotul-iubit-demon Stello, rememoreaza inchisoarea comunista, lipsurile, epoca, amicii, de la Enescu la Iorga, apoi, impacata, urca la Domnul.
Catedrala Text disponibil online
In fata unei primarii, din motive diferite, mai multi indivizi protesteaza. Protestul devine o institutie, iar piata o "catedrala a protestului", cu parcele bine definite, personale, negociabile,cu cantina si purtator de cuvant. Dar,in plin fuleu revendicativ, se anunta ca primarul, obiectul nemultumirii lor, a murit subit, asa ca protestatarii se simt brusc frustrati iar lipsa de obiect devine drama cosmica. (Gheorghe Truta)
Crangul albastru Text disponibil online
Bunicul isi aduce nepotul pe o campie, in cautarea unui crang albastru, imagine feeric-fantastica vazuta intr-o noapte, cu zeci de ani in urma, in timpul razboiului. Cativa localnici ii iau drept D-zeu si Fiul. Staruie si, in sfarsit, ii conving sa-si asume noua identitate, dupa care se reface Judecata. Obligat sa-si asume carente divine, batranul-Fadar-D-zeu, hartuit,isi da obstescul sfarsit, iar baiatul-Isus isi pierde mintile.
Livada cu fluturi Text disponibil online
Dupa o partida prelungita de poker, un tanar, cam zbanghiu, e adus la un Sanatoriu din munti. Aici, cativa bolnavi tocmai pornesc o cruciada festiv-utopica , cu argumente istoric-biologice, impotriva Mortii. Pe motivul, fals, c-ar fi bolnav incurabil, deci intreresat de "actiune", tanarul e convins sa se alature miscarii. Dar lumina blitz-urilor, succesul de tip mediatic fac ca adevaratii actanti sa paraseasca, pe rand, arena, iar tanarul ramane sa combata singur, intr-un salon pustiu, intr-o cauza care nu e a lui, dar pe care n-o poate parasi din motive de demnitate.
Marea Brambureala Text disponibil online
La miezul noptii, Doctorul se trezeste in prag cu Nae, un amic din studentie, pe care nu-l mai vazuse de 30 de ani, si care ii cere sa-l interneze urgent, pe motiv ca sufera de toate relele Lumii: indiferenta, absurd, oportunism, banal. Pornesc imediat intr-o exemplara cruciada utopic-punitiva, unde intalnesc din plin ipostazierea absurdului. Insusi Nae cade in banal, si e gata sa se insoare cu fata proprietarului in a carui casa intrasera cu autobuzul, si care, in loc de represalii, ii invita la ospat! Scarbit, Doctorul se impusca.
Maria şi îngerul mov
O zi din viaţa unui jurnalist fără jurnal
Gary este anunţat, stând la o “coadă“ imensă la varză, de Vocea (Celui care scrie alb pe alb) că este un mare scriitor şi că, postum, va fi recunoscut drept ceea ce este. Posteritatea sa, îl anunţă Vocea, va începe a doua zi iar ziua de 17 septembrie 1989 va fi ultima sa zi de viaţă pe acest pământ. Dar îi dă şi o veste bună: “Peste ani, pornind de la Jurnalul tău, un Autor va scrie o piesă de teatru numită O zi din viaţa unui jurnalist fără jurnal“. Profeţia s-a împlinit. La final, scriitorul realizează că fiecare om e centrul unui Cerc care e chiar destinul său.
Patru surori Text disponibil online
Doua surori si o cumnata locuiesc, oarecum, in aceeasi casa. Neli, o frumusete "coapta", curtata inca, fara sperante, de vesnicul Costel, sarcastica si aroganta, viseaza, obsesiv, de-o viata, sa "evadeze" la Paris. A patra sora revine, dupa zeci de ani de periplu european, bogata dar bolnava, ca sa moara acasa. Moare si lasa ca mostenire un castel ...tocmai in Franta! Neli pleaca sa-si ia in posesie mostenirea si Visul. Dar, spre propria uimire, se intoarce din drum, de la prima statie, nefiind in stare sa-si paraseasca mormintele, casa...
Poveste cu dictatori, trepăduşi şi târfe, dintr-o ţară din Est care, pe cuvânt, nu e România!
Şapte scene oarecum imaginare din viaţa adevărată a lui Constantin Argetoianu

Optiuni vizualizare

Biografie Gheorghe Truţă 

+167 173voturi

Gheorghe Truţă

Gheorghe Truţă s-a nascut la data de 1 iunie 1958 in Calui, Romania.

Absolvent al Univ. Craiova, secţia Matamatică. Profesor de Matamatică.

Din 1992 membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.

Debut: romanul ORAŞUL, ed.Albatros ,1982.
Alte Cărţi: PAGODA(proză), Ed. Facla, Timisoara,1992, romanul RAIUL ŞOBOLANILOR, 2000,
TEATRU-piese jucate, premiate sau interzise, Editura Grinta, Cluj, 2004.

Obtine de 4 ori Premiul Uniunii Scriitorilor-filiala Craiova (de 2 ori proză şi de 2 ori teatru)

Piesa CATEDRALA nominalizata de UNITER,1999.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Gheorghe Truţă

Discutii:

propune tema de discutie

  • Guest - Gheorghe Truta e dirigintele meu :)))   
    Gheorghe Truta e dirigintele meu :)))
  • Ieseanul - @Guest e, pai bravo! :) daca nu e o coincidenta de nume,   
    @Guest e, pai bravo! :) daca nu e o coincidenta de nume, inseamna ca ai un diriginte nominalizat la Uniter ;)
  • aNONIM-Cd - Este un profesor excelent de matematica si in acelasi tip   
    Este un profesor excelent de matematica si in acelasi tip uneste si literatura .Raman anonim deoarece il respect pe domnu profesor.

  Aminteste-ti datele mele