Piese de Ion Baiesu

Boul şi viţeii
Dresoarea de fantome
O comedie plină de vervă care tratează situaţia fiecăruia dintre noi în lupta cu cerinţele vieţii cotidiene. Este povestea a şapte personaje beckettiene care cred şi ele că nimic nu mai e de făcut, dar replica lor nu este aşteptarea, ci adaptarea: să ne adaptăm, spune mereu unul dintre personaje în confruntarea cu din ce în ce mai absurdele pretenţii ale celui venit pentru că a fost numit.
Escroci în aer liber
Un cuceritor de "meserie" alege peronul gării ca loc în care să-și poată valorifica talentul de Don Juan. O tânără aleasă de el pentru a fi cucerită este însă cel puțin la fel de abilă în a manipula sentimentele sexului opus.
Fantomiada
In cautarea sensului pierdut
Patru indivizi sunt trimişi de comunităţile în care vieţuiesc la ĂLDESUS să afle sensul existenţei. Toată lumea ştie că acel sens există, dar a fost pierdut şi că numai ĂLDESUS îl poate regăsi. La ĂLDESUS, ei se confruntă cu obişnuitele şicane birocratice și, în această situaţie fără sens, apare un nou solicitant, nevăzător de astă dată, care, trecând peste orice formalităţi pe care oricum nu le vede, bate la uşa lui ĂLDESUS şi intră. Se mai aude doar urletul lui sinistru: căzuse în hăul lipsei de sens.
Maestrul
Presul
Piesă umoristică despre noi și problemele noastre cotidiene, despre traiul în comun la bloc și relațiile dintre vecini, toată acțiunea derulându-se în jurul unui preș aflat la intrarea unui apartament.
Tanta si Costel Fragment disponibil online
Lehliu, Medgidia, Crevedia, Babadag… pe ruta asta umblă zilnic un serios achizitor de vite pe nume Costel. Într-o zi, într-o gară, întâlnește o fată serioasă, casieriță la alimentară, care corespunde și ca fizic și ca caracter. După 5 minute de discuții la un mic și la o bere, cei doi oameni foarte serioși constată cât de asemănătoare le sunt principiile de viață și decid să se căsătorească.
Tristetea vanzatorului de sticle goale
Doi bărbați împătimiți consumatori de alcool, vânzători ai sticlelor goale consumate, discută probleme legate de "consumul" băuturilor.
Vânătorii
Realitate şi fantezie. Concret şi imaginar. Violenţă şi sensibilitate. Răutate şi iubire. Vânător 1 şi Vânător 2 ... Două lumi antitetice, care se întrepătrund la o partidă de vânătoare. Un univers al grobianului, al realităţii imediate, al efemerului, al violenţei şi al minciunii. Paralel cu acesta, un univers al purităţii şi al sacrificiului suprem.Vânătorii este o poveste despre iubire - iubirea ca sentiment inefabil, dus la absolut, dincolo de moarte, prin sacrificiul suprem... O poveste fantastică, despre sensibilitate - sentiment străin universului nostru mărunt şi meschin.
Vinovatul
Întâlnirea peste ani, într-un spaţiu închis, dintre un fost terorist şi iubita de odinioară a uneia dintre victime.

vezi toate stirile despre Ion Baiesu


Optiuni vizualizare

Biografie Ion Baiesu 

+14 18voturi

Ion Baiesu

Ion Baiesu s-a nascut la data de 2 ianuarie 1933 in sat Baiesti com. Aldeni jud Buzau, Romania.

Ion Baiesu , scriitor roman, dramaturg si autor de scenarii pentru televiziune si film. S-a nascut la 2 ianuarie 1933, in satul Baiesi, comuna Aldeni, jud. Buzau, intr-o familie numeroasa de tarani, sub numele de Mihalache.
Urmeaza scoala primara "in tarlici", prin "niste noroaie teribile", in satul sau si intr-un sat vecin. Baiatul plapand, respins la vizita medicala la Liceul "Hajdeu" din Buzau, va urma totusi Liceul Comercial din Buzau, in conditii aspre de internat. Este admis la Facultatea de Filozofie din Bucuresti, dar va absolvi Scoala de literatura "Mihai Eminescu". A fost redactor la "Scanteia tineretului", "Albina" si redactor-sef la revista "Amfiteatru" intre anii 1965-1968.

Debuteaza cu poezie ocazionala in 1951. In 1956 publica un volum de schite agricole cu caracter reportericesc.

A lansat celebrul cuplu comic "Tanta si Costel", in interpretarea a doi mari actori romani, Coca Andronescu si Octavian Cotescu. A scris foarte multe volume de schiţe cu subiecte comice.

Moare in 1991, in Bucuresti.


Piese de teatru

Preşul
Tanţa şi Costel
Desu şi Kant
Tristeţea vânzătorului de sticle goale
Iertarea
Reclamaţie
Dresoarea de fantome
In cautarea sensului pierdut
Fantomiada
Maestrul

Romane

Balanţa
Acceleratorul
Umorul la domiciliu (schiţe umoristice) (1981)

Scenarii de film

Balanţa (1992) (după romanul "Balanţa"), regia Lucian Pintilie (Le Chêne în Franţa, Stejarul în Romania, The OAK în SUA)
Vinovatul (1991)
Harababura (1990)
De ce are vulpea coadă? (1988)
Miracolul (1988)
Omul din Buzău (1988) (scenariu TV)
Duminica în familie (1987)
Sper să ne mai vedem (1985)
Aventura sub pământ (1982) ((teleplay TV) )
Grăbeşte-te încet (1981)
Omul care ne trebuie (1979)
Rătăcire (1978)
Avocatul (1976) (TV)
Mere roşii (1976) (după romanul său Balanţa), regia Alexandru Tatos
Un text cu bucluc (1976) (scenariu film TV)
Astă-seară dansăm în familie (1972)
Maiorul şi moartea (1967)
Camera albă (1964)
Iubirea e un lucru foarte mare (1962)


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Ion Baiesu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele