Piese de Ion Creangă

Amintiri din copilărie
Aventurile pline de haz ale lui Nică cel șugubăț.
Capra cu trei iezi
Mamă, devotată, capra pleacă după merinde, instruindu-și cei trei iezi să nu dea drumul în casă nimănui. Prin prefăcătorie, lupul îi determină pe cei doi iezi mai mari să dea drumul la ușă și îi mănâncă, doar cel mic reușind să scape. Tot prin viclenie va reuși și capra să-și răzbune copiii și să îl pedepsească pe lup.
Dănilă Prepeleac
O temă cu origini în folclorul românesc structurată în jurul a două întâmplări. Eroul, sărac, leneș și prostănac, își dovedește incompetența și lipsa de prevedere într-o serie de schimburi dezavantajoase, ceea ce face ca să obțină în final o pungă goală în schimbul unei perechi de boi. Cea de-a doua parte a textului prezintă aventurile lui Dănilă într-o pădure din apropierea satului, unde acesta se hotărăște să devină pustnic, neștiind că acel teritoriu era stăpânit de o oaste de diavoli.
Fata babei şi fata moşneagului
Două fete de la țară, surori vitrege, sunt puse permanent în antiteză, întruchipând binele și răul. Puse în situații similare experiențele lor ne arată că modul în care ne comportăm în fața problemelor vieții influențează rezultatele obținute, fiind o pledoarie pentru cinste, hărnicie, bunătate.
Harap Alb
Dovedind tatălui său că este cel mai vrednic dintre frați, Harap Alb va plăti scump naivitatea de a se încrede în Spân. Ajutat de un grup de prieteni, fiecare cu însușiri care îi scoate din obișnuit, va îndeplini misiuni îndrăznețe și își va găsi dragostea, restabilind ordinea firească a lucrurilor.
Ivan Turbincă
După o viață petrecută în armată, Ivan are o întâlnire cu Dumnezeu în urma căreia devine posesorul unei turbinci cu puteri speciale, care îl va ajuta să învingă până și moartea.
Moş Nichifor Coţcariul
Despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei.
Povestea porcului
Neavând copii, un cuplu de bătrâni adoptă un porc asupra căruia își revarsă toată dragostea. Acesta este de fapt prinț aflat sub vrajă care îndeplinind sarcina de a construi un pod ajunge ginerele împăratului. Deoarece nu a păstrat secretul, soția lui va avea de înfruntat multe greutăți până își va regăsi soțul.
Povestea poveștilor
Text plin de umor, cu caracter licențios, care a făcut obiectul a numeroase dispute academice, a cărui valoare literară este văzută prin prisma întregii opere a autorului.
Povestea unui om leneș
Povestea unui om extrem de leneș, căruia și a mesteca i se părea greu, astfel încât preferă să moară de foame.
Prostia omenească
Sătul de prostia celor din familia sa, un om își ia lumea în cap. Spre stupefacția sa, în călătorie întâlnește oameni care mai de care mai proști, ceea ce îl face să se întoarcă acasă, realizând că prostia e nelimitată și prezentă peste tot.
Punguța cu doi bani
Cicălit mereu de zgârcita Babă, Moșul nu are alt prieten decât în cocoșul său care, găsind o pungă cu doi bani, va trece prin multe întâmplări pentru a o recupera din ghearele vicleanului boier. Loialitatea sa va aduce Moșneagului bunăstare și satisfacția de a o vedea umilită pe Babă.
Soacra cu trei nurori
O soacră rea, care își teroriza nurorile, este aspru pedepsită de acestea.

vezi toate stirile despre Ion Creangă


Optiuni vizualizare

Biografie Ion Creangă 

+5 5voturi

Ion Creangă

Ion Creangă s-a nascut la data de 1 martie 1837 in Humulești, Romania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Ion Creangă

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele