Piese de Irina Nechit

Coridorul morții Text disponibil online
Piesă despre tragicele evenimentele din noaptea de 7 aprilie 2009 petrecute în Republica Moldova, despre felul cum participanții au fost manipulaţi şi maltrataţi de guvernarea comunistă. Tinerețea și curățenia lor sufletească sunt simbolizate de numele personajului principal - Boboc.
Doamna-din-Satul-Florilor-ce-Mor
Kiku-Niku sau Femeia dedublată Text disponibil online
Maimuța în baie Fragment disponibil online
Un medic ţicnit-genial din Chişinău, Coşciug, cu studii la Paris, ia acasă la el, de la grădina zoologică, cu complicitatea uui îngrijitor de acolo, Miron, o maimuţă, de fapt un maimuţoi, Augustin, pe care îl transformă, printr-o intervenţie chirurgicală, în om. Augustin păstrează amintiri din viaţa lui anterioară, de maimuţă şi chiar regretă acea viaţă - situaţie care rezumă, sarcastic-poetic, condiţia umană (şi creează, în plus, posibilitatea tratării satirice, dintr-o perspectivă originală, a stilului de viaţă din Basarabia)
Nudiștii Text disponibil online
Eroina aflată la mare, îşi analizează cu luciditate singurătatea, neîmplinirea, frustrările de natură socială şi personală, dar nu se declară învinsă și face o ultimă încercare de a depăşi această situație.
Republica Melania
Melania este o bătrânică simpatică, ambiţioasă, plină de duioşie, muncitoare, nesofisticată, care se gândeşte serios la sfaturi utile, aşteaptă cu răbdare oaspeţi, îşi plânge dorul de copiii plecaţi departe şi de soţul plecat la cele veşnice, Timofte, pe care îl ia drept martor la singurătatea ei; o femeie care nu se vrea a fi specială, o femeie care a trăit cum a putut, ca oricare alta, dar care devine specială, pentru că alege să ne spună colţuri de amintiri.
Tancul lui Brad P. Text disponibil online
Piesă consacrată războiului de pe Nistru din 1992, scrisă în cadrul proiectului „Manifestul teatrului cruzimii, citit de Smirnov”

Optiuni vizualizare

Biografie Irina Nechit 

+7 9voturi

Irina Nechit

Irina Nechit s-a nascut la data de 1 ianuarie 1962 in judeţul Cahul, Republica Moldova.

Irina Nechit (n. 1962) este o poetă din Republica Moldova, născută în satul Antonești (raionul Cantemir). Considerată o poetă din generația postmodernistă, Irina Nechit este cunoscută și ca jurnalist, cu ale sale articole despre artă și diverse probleme ale culturii, publicate în special în săptămânalul Literatură și Artă, dar și ca dramaturg și traducător. Este unul dintre puținele nume basarabene care au trecut cu cucces Prutul, Irina Nechit fiind deseori foarte bine apreciată în paginile revistelor literare din România și din alte țări. Este căstorită cu poetul și prozatorul Nicolae Popa.


Studii

Este absolventă a facultății de jurnalism a USM (1984).


Cărți publicate

Șarpele mă recunoaște 1992
Cartea rece 1996
Un viitor obosit 1998
Gheara, Ed. Vinea, Bucuresti, 2003
Un fel de liniste, Ed.Vinea, Bucuresti, 2006
Copilul din mașina galbenă, Editura Cartier, Chișinău, 2010Dramaturgie și publicistică

Godot, eliberatorul 1999
Proiectul unei tragedii, Chișinău, Ed. ARC 2001
Maimuța în baie, Ed. ARC, Chișinău, 2006

Piesa "Maimuța în baie" de Irina Nechit a fost montată în 2007 la Teatrul Satiricus din Chișinău, regie Sandu Grecu. Piesa "Doamna-din-Satul-Florilor-ce-Mor" de Irina Nechit a fost montată în 2002 la Teatrul "Eugene Ionesco" din Chișinău, regie Maria Doni.

Piesa "Coridorul morții" a fost montată în 2010 la Teatrul Național "V. Alecsandri" din Bălți și la Teatrul "Satiricus" (fragment) din Chișinău, în 2010. Spectacolul "Mi-e frică de Marea Neagră", după monodrama "Nudiștii" de Irina Nechit a fost montat la Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Chișinău (regie, Vitalie Drucec), în 2010.

Publicistică (În colaborare) Culegere de istorii orale "Femeia în labirintul istoriei", Ed. Știința, 2003; culegere de interviuri „Democrația la feminin”, Ed. Știința, 2005, volum de istorii orale "Femeia ca factor de stabilitate în zonele de conflict", Ed. Știința, Chișinău, 2006.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Irina Nechit

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele