Piese de Isaac Bashevis Singer

Duşmancele, o poveste de iubire Fragment disponibil online
Herman este un bărbat care cară mereu un geamantan cu cărţi pe care nu le vinde, dar care-i servesc drept alibi pentru desele plecări de acasă la amanta lui din Bronx, Maşa – o supravieţuitoare a lagărelor de concentrare, care vrea cu orice chip să-l divorţeze. Pe fata simplă, Jadwiga, a luat-o de nevastă în America, din recunoştinţă – ea l-a ascuns, ei poate că îi datorează viaţa. Dar el nu va divorţa nici măcar atunci când celor două li se adaugă – surpriză! – cea de a treia… Tamara, prima lui soţie, care în lagăr a fost împuşcată alături de cei doi copii ai lor, dar a supravieţuit miraculos. „Personajele nu sunt doar victime ale naziştilor – nota Singer – ci şi victime ale firii şi ale destinului lor. Dacă ele se încadrează în tabloul general, aceasta se explică prin aceea că excepţia întăreşte regula. De fapt, în literatură, excepţia este regula.”
Ghimpel Netotul
viaţa dintr-o comunitate evreiască văzută prin ochii prostului satului;
Teibele si demonul ei
O poveste dramatică în care spiritualitatea şi sexualitatea intră în coliziune, o poveste despre cruzimea convenţiilor şi puterea milei care în cele din urmă triumfă.
Magicianul din Lublin (The Magician of Lublin)
Iaşa Mazur este un circar polonez de la sfârşitului secolului al XIX-lea. Este sfâşiat între credinţă şi pofta de viaţă care îl devorează și caută mereu femeia ideală dar și dialogul cu Dumnezeu. După multe întâmplări, revine la soția lui și se zideşte într-o cameră pentru a putea rezista oricărei ispite şi duce până la capăt dialogul cu Dumnezeu...
The Slave
Jacob, lives in Josefov, a Jewish town in Poland. After the Khmelnytsky massacres, in which his wife and 3 children were murdered, Jacob was sold as a slave to pagan peasant farmers. He struggled to maintain his Judaism but he fell in love with his master's daughter, Wanda. Later, Jews from Josefov came to ransom him and he returned Josefov. Jacob and Wanda reached another town, Pilitz, where Jacob made his living as a teacher. Here Wanda became known as Sarah and Jacob instructed to be pretend that she was deaf and mute so as not to reveal her origin as a gentile. Sarah died during the difficult birth, and was given a "donkey's burial" outside of the Jewish cemetery. 20 years later, Jacob returned to Pilitz and discovered that the town grew and that the cemetery had grown so much that the place where Sarah was buried was now within the bounds of the cemetery. Jacob died during the visit to Pilitz. By coincidence, as a grave was being dug for Jacob, the bones of Sarah were found. The town decided to bury them together, side by side.
Yentl
Yenlt este o tânăra evreică, fiica rabinului dintr-un sat polonez. Fără abilități de gospodină, ea se răzvrăteşte împotriva regulilor şi prescripţiilor tradiţionale care limitează rolul femeii în societate şi îi refuză dreptul de a se instrui. Se travesteşte în bărbat, luându-şi numele de Anschel și merge la o școală rabinică. Dar Yentl e nu doar însetată de învăţătură, ci are "un suflet de bărbat într-un trup de femeie". În această dublă, indecisă ipostază, ea are de făcut o alegere grea, căci studiul Torei şi viaţa trăită alături de fiinţa iubită (fie ea femeie sau bărbat) sunt inconciliabile.

Optiuni vizualizare

Biografie Isaac Bashevis Singer 

+3 3voturi

Isaac Bashevis Singer

Isaac Bashevis Singer s-a nascut la data de 21 noiembrie 1902 in Leoncin, Polonia.

Scriitor american de origine evreiasca.

A castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1978.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Isaac Bashevis Singer

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele