Piese de Jean Anouilh

Antigona
Tragedie inspirată din mitologia greacă și din piesa lui Sofocle.
Becket ou L'Honneur de Dieu
O descriere a conflictului dintre Thomas Becket și regale Henric al II-lea al Angliei, conflict care a culminat cu asasinarea lui Becket din 1170. Conține multe inexactități istorice.
Colombe
O mare actriță egoistă și lipsită de simțul matern se confruntă cu regăsirea fiului ei Julien, un tânăr intransigent și gelos pe fratele său – Armand. Pleacă la armată și o lasă acasă pe soția sa Colombe. Mama lui va decide să își aducă nora în teatru, ceea ce o va face pe aceasta să-și găsească identitatea și să îl părăsească pe Julien.
Invitatie la castel
Despre doi fraţi gemeni – Frederic şi Horace – unul intrigant, nonşalant şi fără scrupule, celălalt – numai suflet. Comicul de situaţie şi cel de caractere sunt cele care transformă o serată de familie organizată de o castelană, într-o adevărată fantezie. Intriga se declanşează în urma unei confuzii din partea a două tinere doamne invitate, care nutresc „sentimente sincere” pentru nepotul bătrânei castelane.
Egoistul (L' Egoiste)
O comedie în care autorul şi-a ascuns, cu umor, biografia sub chipul eroului principal. Resentimente fostei soții, reproşurile amantei, eșecul fiului, imoralitatea fetelor sale, dar și defecțiunile instalațiilor casnice sunt prilejuri de a-și expune viziunea lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, egoism şi generozitate.
Ciocârlia (L'Alouette) Text disponibil online
Pisă istorică care prezintă procesul, condamnarea și executarea Ioanei D’Arc, rememorând modul în care o fetiță de 16 ani, păstoriță analfabetă, să strângă și să conducă o armată împotriva Angliei.
Valsul toreadorilor (La valse des toréadors)
O farsă patetică a cărei acțiune se petrece la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un general de cavalerie coleric și morăconos, mare fustangiu, se împarte între aventurile sale, o soție acră, două fete urâțele, o amantă virginală, un secretar misterios și un medic cinic.
Le Bal des Voleurs
Bogata și bătrâna Lady Hurf se plictisește la Vichy împreună cu nepoatele sale Eva și Juliette și cu vechiul său prieten Lord Edgar. Ele sunt hărțuite de bancherii Dupont-Duflor, tată și fiu, care se află în pragul falimentului din care vor să scape cu ajutorul banilor din zestrea nepoatelor. Peterbono - șeful, Hector - seducătorul și Gustave – ucenicul, sunt trei hoți care sosesc pe neașteptate. Hector îi face curte Evei, iar Gustave se îndrăgostește de Juliette. Se organizează un bal în timpul căruia hoții vor să dea o lovitură dar, în final, Lord edgar îl recunoaște pe gustave ca fiind fiul lui pierdut de mic, iar acesta se căsătorește cu Juliette.
Călător fără bagaj (Le voyageur sans bagage)
Gaston este un soldat amnezic de la sfârșitul Primului Război Mondial. Directorul unui azil îl angajează ca grădinar. Mai multe familii pretend că îl cunosc printer care și familia Renaud. El își descoperă cu oroare identitatea de persoană violentă și fără scrupule și o neagă, alegând să se declare membru al unei alte familii care revendică un membru de familie dispărut.
Léocadia
A romantic comedy with dark overtones about degenerate royalty in the 20th century in France. But easily can be related to present superficiality seen in parts of American society and celebrity culture. A romantic love story that brings together innocent people caught up and used by the powerful -- but also trapped by the roles we play in life.
Medeea
Piesa tratează mitul Medeei , 10 ani după ce acesta și-a trădat tatăl și l-a ucis pe fratele său din dragoste pentru Jason. Acesta se desparte de ea și se pregătește să se însoare cu fiica lui Créon, regele Corintului. Medeea va muri sub ochii lui, în flăcări.
Domnul Barnett (Monsieur Barnett)
Tombeur d'affaires et de femmes, comme très régulièrement, Monsieur Barnett va chez son coiffeur, et ce jour-là ...
Romeo si Jeanette

vezi toate stirile despre Jean Anouilh


Optiuni vizualizare

Biografie Jean Anouilh 

+3 3voturi

Jean Anouilh

Jean Anouilh s-a nascut la data de 23 iunie 1910 in Cérisole, Franta.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Jean Anouilh

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele