Piese de Jon Fosse

Chitaristul
Într-un bar, un bărbat ponosit vine cu o chitară, se așează și începe să povestească despre viața lui, despre iubire, despre copii. El cântă și își spune povestea vieții lui de muzician de stradă, venit într-o țară nordică îndepărtată.
Cineva are sa vină
Retras într-o casă veche de la marginea mării, un cuplu trăiește o poveste tensionată. Bărbatul trăiește într-o teamă continuă de a nu fi părăsit de femeia iubită și când fostul propriterar al casei – un bărbat la fel de tânăr ca și soția Bărbatului – se întoarce, drama este un fapt cert.
Eu sunt vântul
Aflați într-o barcă la ieșirea din fiorduri și intrarea în mare, doi bărbați vorbesc despre prieteni vechi, despre viață și moarte. La lăsarea întunericului, doar unul dintre ei a mai rămas la bord.
Fata de pe canapea
Acțiunea se derulează în atelierul unei artiste, unde câteva tablouri devin punctul de plecare pentru amintirile care sunt puse în mișcare. Femeia tocmai pictează un tablou cu o fată care stă pe o canapea. În timp ce lucrează la tablou, copilăria ei prinde contur pe scenă și apar din amintiri diferite personaje.
Frumos
Un cuplu căsătorit se decide să-și petreacă tot concediul de vară la mama bărbatului. O iau cu ei și pe fiica lor adolescentă. Mama bărbatului locuiește într-o regiune izolată, acolo unde și-a petrecut și el copilăria, înainte de a se muta la oraș și de a deveni profesor de muzică. Ajunși la țară, îl întâlnesc pe cel mai bun prieten din copilărie al bărbatului. Între tânăra soție și prieten se creează o tensiune puternică. Cuplul se decide brusc să își întrerupă concediul și să se întoarcă acasă – dar fiica rămâne cu noul ei iubit. O poveste melancolică despre gelozie și pasiune înfrânată.
Eu sunt vântul (I Am the Wind)
It is about two men, The One and The Other, who travel by boat until The One commits suicide by drowning himself.
Iarna
O dramă pasională despre obsesie, despre rătăcire și distrugere a cărei acțiune se petrece într-un parc și într-o cameră de hotel.
Lila
Deși niciunul dintre ei nu știe să cânte, patru băieți își fac o formație și repetă într-o pivniță. Atmosfera devine tensionată din cauza unei fete care vine la repetiții împreună cu chitaristul și care ulterior se dovedește că era prietena toboșarului. Chitaristul nu mai vrea să lucreze cu toboșarul, iar toboșarul s-a săturat să-l audă pe chitarist cântând aceeași piesă tot timpul.
Numele
O tânără fată este gravidă și se întoarce acasă la părinții ei, când nu mai are unde să stea. Aici e toată familia: mama, sora, tatăl, și chiar fostul ei iubit. Piesa începe cu o situație de viață realistă, ca mai apoi să depășească realismul.
Nynorsk: Natta syng sine songar
The story of a young couple who just had their first child. The man tries to become a writer but is constantly rejected by publishers while the woman is growing tired of their situation.
O zi de vară
O poveste despre singurătate și fațetele iubirii în care o femeie așteaptă în permanență la fereastra cu vedere spre fiord, îngrijorată, reflectând cu tristețe la trecut. Prietena care vine în vizită îi reînvie toate amintirile despre bărbatul care a dispărut într-o noapte cu barca și care nu s-a mai întors niciodată.
Rambuku
Despre om ca efect și cauză, ca depozitar și receptor al emoției și, mai ales, despre felurile în care dragostea supraviețuiește istoriei, materiei, vieții înseși.
Somn
povestea unor cupluri care se intilnesc intr-un apartament care devine spatiul ideal pentru refulari. Casa inghite biografii, neimpliniri, iluzii si frustrari.
Umbre
Șase oameni se întâlnesc într-un spațiu unde își văd numai umbrele. Au impresia că au mai fost acolo și că se cunosc, sunt derutați și înfricoșați, nu știu dacă se află în Eset împărăția morții sau într-un loc de tranzit? O piesă despre singurătate, moarte, necunoscut.
Vis toamnă
Întâmplător sau nu, eroii se întâlnesc într-un cimitir și o veche iubire se reaprinde. Apar imagini dramatice condensate ale unei vieți, unde nu numai ea și el se întâlnesc, dar și fosta lui soție, mama, tatăl. Moartea este prezentă tot timpul și dă contur vieții și iubirii.
Vizita
Piesa descrie drama unei familii care se destramă. Sunt oameni obișnuiți care reacționează diferit în întâlnirea cu marele întrebări ale vieții.

vezi toate stirile despre Jon Fosse


Optiuni vizualizare

Biografie Jon Fosse 

+3 3voturi

Jon Fosse

Jon Fosse s-a nascut la data de 29 septembrie 1959 in Stavanger, Norvegia.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Jon Fosse

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele