Piese de Laurentiu Budau

Alb înseamnă Rău, Negru înseamnă Bine Fragment disponibil online
Apocalipsa vine de pe Facebook Text disponibil online
Povestea a patru adolescenţi dintr-un cartier oarecare al capitalei aflaţi în căutarea propriei identităţi şi care, departe de a fi ori de a tinde să devină nişte modele schematice agreate, se confruntă cu moştenirea incomodă lăsată de generaţiile mai vârstnice ale familiilor din care provin încercând să-şi găsească propriul drum. Acţiunea reală se împleteşte cu fantasticul şi cu virtualul, gravitând în jurul atotputernicului şi contemporanului Facebook înţesat de capcane şi de iluzii. “Tu ai o minimă idee, tu ai habar despre cât eşti de puternic?” rămâne întrebarea obsesivă la care fiecare dintre personaje încearcă să-şi dea propriul răspuns.
Arctic metanoia Fragment disponibil online
O tulburătoare istorie despre trei copii "abandonaţi" în grija unei super bunici, în care toţi patru încearcă să traverseze cu propria lor pricepere perioadele şi întâmplările dificile care apar ca ciupercile după ploaie.
Bacăul ca o inimă de gheaţă Fragment disponibil online
Bach trebuie să cânte la nunţi
Noul organist al târguşorului se pare că este “puţin” cam diferit faţă de restul predecesorilor săi. În opinia notabilităţilor, chiar şi a consiliului parohial lărgit, nasul năbădăiosului este puţin mai ridicat decât s-ar fi cuvenit pentru amărâta de funcţie pe care-o deţine... chiar dacă mai toate femeile respectabile sunt înnebunite după alura lui romantică şi privirea de heruvim şi au început (bineînţeles din această nedeclarată cauză) să frecventeze cu asiduitate toate manifestările religioase, începând cu utreniile şi terminând cu vecerniile. O fi având Bach ăsta ceva talent dar fantastică orga aparţine comunităţii şi, pentru privilegiul de a-i atinge clapele, tânărul organist trebuie neapărat convins, cu sau fără voia lui, să le cânte tuturor la chindii... Umilinţa sau Gloria? Pe cine va alege să slujească încă necunoscutul Bach ?!
Bairam cu îngeri Fragment disponibil online
Bucăţi de suflet (monolog) Text disponibil online
Datorită unui impresar veros, o tânără animatoare costumată în Barbie ajunge fără ştirea ei într-un salon cu soldaţi muribunzi, foşti combatanţi în Irak şi Afganistan, cărora trebuie să încerce (în schimbul unui onorariu impresionant) să le ridice moralul. Treaba este însă mult mai complicată decât ar putea părea la prima vedere...
Bufonus captivus Text disponibil online
“MONAHUL” şi “MONARHUL” - două ipostaze ale singurătăţii puse faţă în faţă în spaţiul arid al deşertului. La o primă vedere, s-ar părea că nu le desparte decât “o amărâtă de literă belită”, un simplu “r” efemer... În rest, o întrebare şi mai multe răspunsuri, un dozator de bere ultramodern, o telecomandă infernală cu care poţi scrie ori picta direct pe cer, un descăpăţânător, un... Cine este măscăriciul?
Că nu laşi dâră, de melc....
Cameleonul perfect (A tökéletes kaméleon) Text disponibil online
Un personaj aflat în căutarea identităţii perfecte călătoreşte incognito, hrănindu-se vampiric din vieţile şi conştiinţele imperfecte ale semenilor săi... “Textul este impecabil, atât ca scriitură, cât şi ca tehnică dramatică. Autorul îmbină într-un mod original, cu imaginaţie şi umor, registrul realist cu cel specific teatrului absurdului. Excentrice, fanteziste, bine construite, personajele întreţin un dialog viu, dinamic, conferind textului o teatralitate evidentă.” Juriul Concursului de creaţie dramatică destinat piesei scurte, organizat de Teatrul Regina Maria, Oradea, 2011.
Cantilenã pentru armate imaginare Fragment disponibil online
Un grup de opt femei condus de un bătrân militar se îmbarcă pe o plută improvizată, cu gândul de a fugi de război. Întreprindere destul de anevoioasă şi plină de încercări, în care hazardul îşi spune ultimul cuvânt.
Cǎprioara mecanicǎ Fragment disponibil online
"Mitul femeii pierdute la jocul de cărţi a suscitat interesul a numeroase generaţii de scriitori. Un subiect "gras" care m-a fascinat şi pe mine, în încercarea de a desluşi resorturile psihologice dintre victimă şi făptuitor." Autorul.
Carolina si poneiul Text disponibil online
« Carolina si poneiul este o piesa despree comunicare, despre sentimentul de alienare si de nesiguranta, despre nevoia de a ramane copil, pentru a evita confruntarea cu lumea complicata a maturitatii. Carolina si prietenul ei bun, poneiul Oxford descopera rosturile vietii impreuna, inventeaza povesti pentru a se eschiva, adesea de realitate si prefera singurataea viselor lor colorate oricarei alte companii. Dar vor afla amandoi ca iubirea familiei, chiar daca marturisita cu intarziere, poate indrepta raul. »
Charles Dickens nu a locuit aici Text disponibil online
“Charles Dickens nu a locuit aici!” este povestea unui tânăr dramaturg american de origine hispanică, Joaquin, care se trezeşte într-o “bună” dimineaţa asaltat de tot soiul de intruşi care îi cer imperativ să-şi părăsească de urgenţă locuinţa newyorkeză, în vederea transformării sale într-un muzeu dedicat memoriei lui Charles Dickens. Argumentele lor sunt cât se poate de halucinante: se pare că Dickens ar fi avut în vechea garsonieră (proprietatea actuală a lui Joaquin), cu circa o sută şi ceva de ani în urmă, în timpul celebrului său turneu american, o aventură extraconjugală cu o anumită misterioasă domnişoară B. Tentativele de convingere a actualului proprietar ating toată gama: rugăminte, ordin, şantaj sentimental, tentative de mituire, intimidare politică, etc, culminând cu demersul impozantei stafii a lui Dickens în susţinerea cauzei majorităţii. În ciuda tuturor, Joaquin rămâne inflexibil, militând pentru echilibrul dintre libertatea personală şi cea colectivă, reuşind chiar să câştige simpatia unui judecător corupt care îi sugerează o excelentă cale de compromis pentru a nu fi strivit de forţele intrate în joc.
Chuck Norris help us! Fragment disponibil online
Foşti colegi de şcoalǎ se reîntǎlnesc dupǎ 50 de ani şi hotǎrǎsc, pentru a-şi rotunji veniturile şi a mai scǎpa de povara facturilor curente, sǎ deschidǎ o afacere pe cont propriu – un video-chat… ai cǎrui protagonişti sunt chiar ei înşişi
Despre efectul pozitiv al manelelor Fragment disponibil online
Ideile fixe nu pot să fie destul de fixe până nu sunt supuse tirului constant al duşului autocenzurii “lucide”. Mult hulitelor manele li se cuvine, în sfârşit, un apărător din oficiu... Pro sau contra?
Die-Păpădie Text disponibil online
Problemele pǎrinţilor ar putea fi rezolvate de cǎtre copii? Problemele copiilor ar putea fi rezolvate de cǎtre pǎrinţil?
Eu i-am îngropat pe Hamneţi, eu l-am îngropat pe Gahudius Fragment disponibil online
"Există o scenă în Hamlet (nu prea întinsă, dar plină de humor) în care apar doi gropari. Fără nume. Ne-am închipuit că, peste ani, evident după consumarea celebrei tragedii a lui Shakespeare, unul dintre ei a murit. Fireşte, că doar era şi el om. Bietul om. Aşa că i-am pus la repezeală un nume, chiar imediat după moarte, unul scandinav desigur. Bătrânul Uddi, cum altfel. Cel de-al doilea cioclu a rămas nenumit. De fapt, chiar el s-a cerut aşa. Pentru că e superstiţios, pentru că e supravieţuitor, pentru că e eroul central al poveştii de faţă. De fapt, singurul erou, după considerentele lui. Pentru că, de fapt e o idee, iar ideile nu credem că pot fi botezate. Pot doar să existe ori ba. Martor atent al istoriei Hamleţilor, groparul cu pricina repovesteşte simplu şi fără înflorituri, de cele mai multe ori în cheie comică, piesa lui Will. Marele Will. Ba chiar, prins de febrele unui histrionism ţărănesc viril, chiar şi joacă "din prea marea lui nemernicie" anumite scene-cheie, tocmai din dorinţa de a părea cât mai veridic. Şi reuşeşte să ne păcălească atât de bine încât, spre final, devine dintr-un simplu observator judecător. Un judecător angelic care ne sugerează abil cum ar trebui să ne petrecem viaţa şi să ne cântărim acţiunile pentru a ajunge cât mai puri la dreapta şi necruţătoarea Judecată de Apoi."
Extra Virgin Olive Oil Fragment disponibil online
Doi adolescenţi se întâlnesc pentru prima oară într-un parc, la o oră târzie din noapte, după un concert rock. Băiatul doreşte “ceva mai mult” de la această primă întâlnire, dar fata rezistă ferm pe poziţie... Principiul ei este ca, atunci când va deveni mireasă, să intre în biserică cu voalul pe ochi, deşi afirmă în mod constant şi derutant că “îi place sexul, dar vrea să rămână virgină”. Un agent comunitar suspicios le cere ferm să se legitimeze, dar pleacă fără să-şi dea seama cu actele lor, bântuit de spectrul subtilizării palmierilor uscaţi pe care-i are în grijă... Rămaşi singuri, cei doi îşi destăinuie unul altuia virginitatea, poreclindu-se reciproc Extra Olive Virgin Oil... Pentru a se disculpa de propria absenţă, fata le comunică părinţilor, la telefon, că se duce să doarmă la o prietenă oarecare şi chiar intenţionează să facă acest lucru în momentul recuperării actelor. Apare şi tatăl fetei care aplică fără nicio explicaţie corecţii fizice celor doi şi, după o lungă serie de reproşuri, îi cere imperativ fetei să se-ntoarcă acasă. Fata îi mărturiseşte tatălui că nu poate să-l părăsească pe băiat deoarece este însărcinată cu acesta... Tatăl pleacă răvăşit de teamă ca fiica lui, care îl ameninţă cu sinuciderea, să nu-şi pună planurile negre în practică. La scurt timp după acest incident, liceeni sunt atacaţi de doi indivizi necunoscuţi care-o imobilizează pe fată cu gândul s-o violeze. După o serie de tratative eşuate se produce o altercaţie în care băiatul de liceu, care încearcă s-o facă pe eroul, este înjunghiat iar cei doi fug în noapte. În final apare şi agentul comunitar care se întoarce victorios şi inutil cu actele lor... O poveste despre doi rockeri adolescenţi care simt nevoia să petreacă împreună câteva ceasuri într-un parc la o oră târzie din noapte şi care ajunge să se sfârşească tragic datorită faptului că ceilalţi nu înţeleg că între un băiat şi o fata mai poate să existe şi altceva în afară de sex... O poveste de dragoste pe cale să se înfiripe într-un parc între doi rockeri adolescenţi aflaţi la prima lor întâlnire şi care se sfârşeşte chiar înainte de debut. O poveste despre principii nedeplin cristalizate şi despre cum pot ele să evolueze fără să fie trădate câtuşi de puţin pe parcursul a câtorva ore dintr-o noapte cu lună. O poveste despre (ne)firescul cotidian, despre fragilitatea extremă a existenţei umane, o poveste despre sacrificiu şi despre alegeri. O poveste despre cum ne iubim lucrurile şi despre cum ne folosim de oameni.
Faţa nevǎzutǎ a lunii Fragment disponibil online
Gelso, un băieţel extrem de inteligent, ia hotărârea să nu permită anotimpurilor să-şi urmeze ciclul firesc până când Selena, mama lui, plecată într-o expediţie de cercetare pe lună pentru o perioadă nedeterminată, nu se va întoarce... Care sunt implicaţiile şi soluţiile?!
Femeia cu pipă Text disponibil online
Se ştie că pentru a susţine un one woman show credibil îţi trebuie cel puţin un subiect puternic sau o actriţă pe măsură. În cazul în care le ai pe amândouă succesul e ca şi asigurat, fiecare componentă o completează pe cealaltă. Şi dacă se mai coboară şi Duhul...
Fetiţa de cristal Fragment disponibil online
Redarea curajoasă în transfigurare faunică a evenimenţialului social prin scene cu personaje exotice exportate din mediul antropic şi valorificate, într-un răsfăţ, în lumea felinelor, în piesa de teatru pentru copii " Fetiţa de cristal" este o nouă realizare de succes aparţinând actorului, regizorului şi dramaturgului Laurenţiu Budău . Piesa transpune cu multă uşurinţă şi cu farmec socialul într-o lume care insuflă copiilor, şi nu numai, stări de bucurie şi admiraţie pentru subtilitatea acţiunilor unor personaje bine identificate în rolul moralizator şi, de aceea, îşi merită cu prisosinţă apariţia scenică ... Gheorghe Apetroae Sibiu
Funambul Fragment disponibil online
Un text despre iubire şi neiubire, despre foame, trădare, singurătate, frică, speranţă şi deznădejde, privite prin ochii unui copil care nu încetează să se mire de “tâmpeniile” celor mari. Un text despre cum ajungem să împrumutăm laşitatea părinţilor noştri şi să le repetăm erorile într-o stranie echilibristică. Un text despre viaţa în comunism şi puţin după aceea. Un text despre oameni simpli care aduc înspăimântator de bine cu noi. Un text numai bun de citit pe nerăsuflate ori de aruncat într-un tomberon plin cu “lucruri uzate”.
Gigel Text disponibil online
Cine este Gigel? Dupǎ spusele autorului (la o evaluare superficialǎ a propriei “tanti ecatoale”): “un preşcolar necotat cu perspective şcolare" şi care într-un sfârşit se dovedeşte a fi un copil supradotat care încearcǎ, prin toate mijloacele de care dispune, sǎ-şi menţinǎ tatǎl vitreg - zugravul meseriaş, specializat în rigips - alǎturi de el şi mama lui nu tocmai sfântǎ...” Va reuşi? De fapt, asta e piesa.
Hai la drum, spre Phantarun! Text disponibil online
Unei maimuţici leneşe şi pline de sine i se înscenează, de către Magistrul Trombonini & Compania, un abandon în plin “deşert”... Pentru a reuşi să-şi ajungă colegii din urmă, aceasta trebuie să se autodepăşească şi să capete deprinderi utile. În acest demers este ajutată de o lăcustă binevoitoare şi foarte, foarte talentată la actorie. Va ajunge ea oare în mirificul Phantarun?... Citiţi şi vă dumeriţi!
Hallo, Switzerland? Fragment disponibil online
Accident, sinucidere sau crimă? Un incomod redeschide un dosar clasat şi încearcă să dezlege misterul morţii unui adolescent. Câţi dintre cei intervievaţi îi vor mărturisi adevărul?
Harbuzzia Text disponibil online
Două regate... atât de asemănătoare şi totuşi atât de diferite. O eventuală unire a lor poate strica multe socoteli. Ce părere au capetele încoronate despre această situaţie? Dar slujitorii acestora?... O parabolă despre Adevăr sau despre ocolirea acestuia, cu toate complicaţiile care decurg din fiecare posibilă alegere.
INSULA lui Sebastian, actul III Fragment disponibil online
O continuare personală a celor două acte ale neterminatei piese ''Insula'' de Mihail Sebastian.
Kibbutzul aşteptărilor Fragment disponibil online
L'Isola della Gioventù Fragment disponibil online
O ficţiune având în centrul ei un personaj real şi anume Galenus (Claudius Galenus din Pergam) ultimul mare medic al antichităţii şi considerat unul dintre fondatorii anatomiei și farmacologiei. Acesta adună, ca într-un imens laborator în aer liber, pe insula Della Gioventù, 1.000 de bărbaţi şi femei, într-o proporţie egală, cărora le asigură timp de 10 ani, pe baza unui contract ferm condiţionat de 11 reguli, toate condiţiile unei vieţi lipsite de griji, urmărind oficial să găsească şi să definitiveze cu ajutorul lor reţeta oficială a fericirii pe care s-o vândă Continentului care l-a respins. Cel puţin asta este varianta oficială. Ce se ascunde în spatele acestui proiect este departe de intenţiile declarate ale patronului insulei, iar efectele secundare, deloc de neglijat, nu încetează să se arate cu toată cruzimea de care pot da dovadă în acest spaţiu concentraţionar modern.
Let's go Europe Text disponibil online
O comedie aparent inofensivǎ despre un Turn Babel modern cu un conducǎtor pururi absent, care încearcǎ sǎ reziste prin diferite tertipuri, în care fiecare vorbeşte pe limba lui şi câteodatǎ, în caz de forţǎ majorǎ, pe inima lui.
Let's go Europe Text disponibil online
O comedie aparent inofensivǎ despre un Turn Babel modern cu un conducǎtor pururi absent, care încearcǎ sǎ reziste prin diferite tertipuri, în care fiecare vorbeşte pe limba lui şi câteodatǎ, în caz de forţǎ majorǎ, pe inima lui.
M-am hotărât să devin câine Text disponibil online
Pentru că “paralizează” mereu în faţă mârlăniei şi a atacurilor neaşteptate sub centură, un tip solitar, Parfon, se hotărăşte, la propriu, să devină câine-lup pentru a fi capabil să răspundă pe măsura agresivităţii celor din jur, mobilizând pentru scopul propus toate resursele de care este capabil.
Magnetofilie Fragment disponibil online
Cineva (bineînţeles, cu mult mai deştept şi cu mai puţin păr decât mine) spunea că Adevărul este un diamant cu o mie de feţe şi fiecare faţă din cele o mie constituie adevărul celuilalt. "Hallo, Switzerland?"', fără a-şi propune în mod ostentativ ori direct, consolidează cumva această teorie şi încearcă să restabilească acurateţea cauzelor unei morţi suspecte. Accident, sinucidere sau crimă? Un incomod redeschide un dosar clasat şi încearcă să dezlege misterul morţii unui adolescent. Câţi dintre cei intervievaţi îi vor mărturisi adevărul? De fapt, singurul în măsură să dezlege acest puzzle alambicat nu rămâne, până la urmă, decât spectatorul, cel care are acces la toate mărturisirile celor implicaţi şi într-un fel poate defini acolada. Textul îi permite să joace rolul de reporter sau de anchetator ori, de ce nu, de purtător de oglindă în faţa unor conştiinţe în curs de definire.
Milogii Fragment disponibil online
Un bǎtrân cerşetor este atacat în noapte de un tânǎr înarmat care îl forţeazǎ sǎ se îndrepte spre un cimitir abandonat… Vreţi sǎ aflaţi motivele?
Miracolul de la Slobozia Fragment disponibil online
Monolog pentru o zânǎ Text disponibil online
O actualǎ poveste despre minunile necesare din viaţa noastra, despre slǎbiciunile fireşti care ne caracterizeazǎ, despre lucrurile care descoperim cǎ sunt cu adevǎrat importante de-abia dupǎ ce am început sǎ le pierdem... Cum, mai existǎ zâne în secolul XXI? De ce sǎ nu!
Negustorul de miresme Fragment disponibil online
Text câştigător al concursului de dramaturgie "GOANA DUPĂ FLUTURI'', Rm. Vâlcea, 2019.)
Nigeriada Fragment disponibil online
Vă mai aduceţi aminte de scrisorile în lanţ pe care le primeaţi în copilărie în cutia poştală? Vă mai aduceţi aminte de sentimentele stranii care vă încercau la citirea lor? Unul dintre noi a alungat teama provocată de ele şi a luat atitudine. În ce fel?
Nimic bun despre Satana Text disponibil online
O iubire care se autodistruge din prea multǎ iubire.
O flaşnetã numitã Eugène Fragment disponibil online
În casa generalului Dupont încep să se petreacă lucruri incredibile care ţin de domeniul absurdului. Eleonore şi Aurelie, cele două personaje feminine ale piesei, înfruntă eroic situaţia, mai ales atunci când încep să bănuiască că toate mişcările le sunt atent notate de vecinul lor Eugene....
Omul cu faţa de bronz Fragment disponibil online
O docu-dramǎ bazatǎ pe dosarele CNSAS, pe mǎrturiile prietenilor şi celor apropiaţi, despre personalitatea uriaşǎ a episcopului romano-catolic Anton Durcovici omorât de Securitatea româneascǎ în seara zilei de 10 decembrie 1951 în închisoarea Sighet (nume de cod “Dunǎrea”). O reconstituire fidelǎ a unei vieţi exemplare, jertfitǎ în numele adevǎrului şi credinţei.
Patronul de piramide Fragment disponibil online
Pe malu lacului Felone Text disponibil online
V-a apucat vreodată râsul în timpul unei crize de măsele? Nu-i aşa că, în intervalul acesta, suferinţa s-a mai atenuat sau chiar a fost anihilată? Cam aşa e şi cu piesa asta în care se pronunţă des cuvântul “emigrant”, râdem cu foc unul de altul şi dracul ne mângâie languros pe toţi... Important e ca, la final, să reuşim să ne înţelegem sau cel puţin să pricepem că nu mai trăim demult într-o singură ţară ci într-o singură lume.
Picnic nocturn pe o gramatică, veche Text disponibil online
Un bătrân, o femeie tânără, o veche poveste de dragoste aflată la vremea bilanţului deasupra unor improvizate frunze de hârtie. Un picnic nocturn în care ia naştere un tablou şi se închide o paranteză nedumerită.
Prinţul H Text disponibil online
“Cât colesterol e îmbibat în tradiţii, cât colesterol!” Uneori, trenurile ar trebui sǎ-şi pǎrǎseascǎ şinele lucioase pentru ca sǎ le creascǎ aripi şi sǎ poatǎ zbura. Uneori, câteodatǎ, râurile ar trebui sǎ-şi pǎrǎseascǎ albiile pentru a se putea transforma în rouǎ ori în fluvii. Uneori, câteodatǎ, tot timpul, fiinţele ar trebui sǎ-şi lase paşii sǎ le cǎlǎuzeascǎ gândurile. Autorul
Rapsodia "Domestica" Fragment disponibil online
Goana după bani naşte compromisuri. De fapt, ce înseamnă fericirea? Giulia şi Gusti încearcă să răspundă separat la această întrebare, până când...
Rusalka
Adevăr sau elucubraţii? ...O femeie cu un comportament suspect aflată în custodia secţiei de poliţie 1234 este interogată asupra cauzelor care au determinat-o la suicid pe podul care încearcă să unească oraşul, oraş despărţit de un fluviu iraţional care curge în sens invers.
Scutecele beznei Fragment disponibil online
Ce se-ntâmplă atunci când nimeni nu vrea să-şi mai apere ţara pentru că nu poate fi identificat "duşmanul"? Citiţi piesa. Răspunsurile sunt în fiecare.
Serenadă pentru Cervantes Text disponibil online
“SERENADĂ PENTRU CERVANTES” se doreşte a fi o plecăciune afectuoasă în faţa marelui clasic care înfruntă viguros timpurile şi stârneşte reinterpretări multiple ale contemporaneităţii vis-a-vis de mitul cavalerului rătăcitor în hăţişurile realităţii. Nu ne-am propus să facem o reconstituire exactă asupra evenimentelor romanului cu pricina, nici să realizăm o ilustrare scenică a acestuia, ci să adăugăm încă o undă de mister asupra condiţiei creatorului care se identifică cu opera şi personajele create de el, lăsând o confuzie deliberată asupra identităţii reale a personajului central, personaj cu personalitate multiplă şi preocupare unică - aceea de a-şi desăvârşi opera până în ultima secundă a existenţei sale pământene. Lupta cu Timpul care se scurge nemilos constituie constituie axa spectacolului pe care-l propunem judecăţii îngăduitoare a Cititorului care vă hotăra, în final, cine este învingătorul, cine sunt învinşii şi dacă a avut vreun rost toată răbdarea şi bunăvoinţa de care a dat dovadă pe parcursul lecturii.
Şi pe urmĂ? Fragment disponibil online
Societatea Elefanţilor Fragment disponibil online
Cum poţi să faci carieră când ai un şef zbir? Cum poţi deveni întruchiparea lui, de îndată ce îi ocupi scaunul? Cum devii din naiv o canalie? Ştiai că există şi vagabonzi fericiţi?
Strex sau Teama de apă a felinelor mari Fragment disponibil online
Personajele unui roman se supun fără crâcnire toanelor dictatoriale ale Autorului, crezând orbeşte că rolurile bizare pe care şi le asumă, ca şi consecinţele propriilor acţiuni, ţin de responsabilitatea celui din urmă. Unul dintre acestea şi anume FEMEIA CU TIGRU ÎMPĂIAT (Taisia Andreevna) face greşeala fatală de a se îndrăgosti fizic de neexperimentatul romancier Whitby, sperând să-l determine să-şi schimbe stilul absurd în favoarea unuia mult mai romantic. Prevăzând dezastrul iminent, "colegii" îi înscenează Taisiei un asasinat literar de proporţii.
Sub semnul lui Marte Fragment disponibil online
Un etnic maghiar şi o româncă sunt încuiaţi într-o sală, alături de sicriele Tovarăşului şi Tovarăşei. Iubirea şi ura, disperarea şi speranţa bântuie ca nişte stafii peste cei patru care, vrând-nevrând, îşi împletesc destinele în timp ce afară plouă carmin.
Ţara lui Yu Fragment disponibil online
Yin Yuguo (2002-2019) avea doar 16 ani şi absolvise în 2018 liceul în China. Dragostea lui pentru Eminescu şi pentru cultura românească l-au făcut să opteze pentru Bacău, în septembrie 2018, ca student la clasa pregătitoare de la Facultatea de Litere a Universităţii Vasile Alecsandri. S-a făcut rapid remarcat pentru pasiunea lui arzătoare pentru limba română şi valorile culturale ale ţării noastre, stârnind deopotrivă simpatia colegilor, profesorilor şi elitei intelectuale a urbei. Pe 26 ianuarie 2019 moare subit în urma unui stupid accident feroviar în gara Roman. În luna februarie se întoarce însoţit de părinţi în ţara natală, într-o urnă cu cenuşă...
Trandafirul de sens giratoriu Text disponibil online
La ediţia de anul trecut a Concursul de creaţie dramatică organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Scurt au fost premiate textele „Cameleonul perfect", de Laurenţiu Budău, şi „Nu-nţeleg ce se întâmplă", de Mihai Ignat. Anul acesta, au fost înscrise în concurs 55 de texte, câştigător fiind "Trandafirul de sens giratoriu", de Laurenţiu Budău. Concursul a fost organizat de Teatrul "Regina Maria", în colaborare cu revista de cultură Familia. Concursul a fost iniţiat în anul 1992, de Elisabeta Pop, fosta secretară literară a teatrului, care a făcut parte din juriu alături de Ioan Moldovan şi Traian Ştef, de la revista Familia. În mare, piesa spune povestea dintre un bătrân evreu, de aproximativ 70 de ani, care are o prăvălie la periferia Romei, şi o tânără, de 20 de ani, Rosa (Trandafir), care practică cea mai veche meserie din lume, la un sens giratoriu... "Între cei doi se naşte un soi de iubire, dar o iubire imposibilă pentru că cele două suflete se întâlnesc doar în planul visului. În realitate, acest lucru nu se poate întâmpla"
Trezeste-ma cand ajungem in rai! Text disponibil online
Vizita inopinată a lui Felippo, un controversat membru al familiei Negru, riscă să distrugă iremediabil făgaşul oarecum previzibil al destinelor celor trei femei (Dalena, Alba şi Bella), implicate aproape fără voia lor în vârtejul acid al hazardului.
Trilogia podurilor Fragment disponibil online
O întâmplare trasă la indigo în trei oraşe diferite ale României. O aventură comică nocturnă. De fapt s-ar putea petrece în toate oraşele autohtone care au cel puţin un pod.
Vedere de Sus Fragment disponibil online
Vicenţiu Întâiul Fragment disponibil online
Eternul conflict dintre generatii? Sau...
Vrǎjitorul cu nouǎ degete Text disponibil online
De regulǎ, orice vrǎjitor care apare într-o poveste oarecare trebuie sǎ fie musai rǎu-rǎu, chiar crud; Bau-bau-ul cum s-ar zice... În povestea de faţǎ, “Vrǎjitorul...” se pare cǎ are capacitatea de a drege lucrurile şi de a le îndruma într-o matcǎ a firescului cotidian, a normalitǎţii... Cel puţin aşa cred ceilalţi... şi poate pentru cǎ - îmi place sǎ cred - povestea nu este una obişnuitǎ.
Zâna cojilor de portocalǎ Text disponibil online
O actualǎ poveste despre minunile necesare din viaţa noastra, despre slǎbiciunile fireşti care ne caracterizeazǎ, despre lucrurile care descoperim cǎ sunt cu adevǎrat importante de-abia dupǎ ce am început sǎ le pierdem... Cum, mai existǎ zâne în secolul XXI? De ce sǎ nu!
“Engri Bărs” Fragment disponibil online
„Engri Bărs” este povestea a doi oameni obişnuiţi dintr-un cartier muncitoresc care, migălind timp de aproape nouă luni la o machetă din chibrituri a Taj Mahal-ului în vederea participării la un ipotetic concurs în Japonia, descoperă sensurile iubirii profunde ce presupune renunţare la sine, sacrificiu, dăruire necondiţionată. Istoria împăratului Shah Jahan care şi-a zidit în piatră iubirea pentru soţia sa Mumtaz Mahal îi fascinează pe Biţu şi Petronela care îşi doresc ca relaţia lor să capete o aură mitică. Odată cu apariţia în peisajul domestic a prosperului om de afaceri Dumitrescu, triunghiul amoros este perfect conturat...

Optiuni vizualizare

Biografie Laurentiu Budau 

+21 23voturi

Laurentiu Budau

Laurentiu Budau s-a nascut la data de 29 iunie 1966 in Bacau, Romania.

LAURENŢIU BUDĂU

Actor, regizor, autor dramatic. S-a născut pe data de 29.06.1966, în Bacău. Creator a circa 60 de piese pentru teatrul dramatic şi pentru cel adresat copiilor. Membru fondator al teatrelor “Guguţǎ” din Chişinǎu, “Neghiniţǎ” din Bacǎu si “Teatrul din Clopotniţǎ”. În prezent este actor angajat al Teatrului Municipal Bacovia - Bacău.


Palmares:

- În 2010, piesa "Carolina şi poneiul" a fost desemnată piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie pentru copii "100, 1.000,1 .000. 000 de poveşti" (ediţia a IV a) organizat de teatrul Ion Creangă - Bucureşti, piesǎ având premiera absolută în anul 2012, în regia lui Cornel Todea.

- În 2011, piesa “Charles Dickens nu a locuit aici” s-a situat pe locul III în cadrul Concursului de Comedie Românească, organizat de Teatrul de Comedie - Bucureşti.

- Tot în 2011, Cameleonul perfect (A tökéletes kaméleon) a fost desemnată piesa câştigătoare a Concursului de dramaturgie din cadrul Festivalului de Teatru Scurt, ediţia a XVII, organizat de Teatrul Regina Maria - Oradea.

- În 2012, Laurenţiu Budău a fost declarat câştigătorul Concursului de creaţie dramatică dedicat piesei scurte din cadrul Festivalului de Teatru Scurt, Ediţia a XVIII-a, organizat de Teatrul Regina Maria din Oradea, cu piesa “Trandafirul de sens giratoriu”.

- 2014 - Premiul „Pentru promovarea dramaturgiei originale în teatrul de animaţie”, Teatrul Municipal „Guguţă” - Festivalul Internaţional "Sub căciula lui Guguţă" - Chişinău, Republica Modova,

- 2014 - piesa “Engri Bărs” a fost declarată câştigătoarea concursului “Dramaturgie în doi", ediţia a V a, organizat de Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu şi a avut (sub denumirea de „Taj Mahal”) premiera absolută în cadrul aceluiaşi teatru, în regia lui Florin Antoniu .

- 2014 - piesa “Apocalipsa vine de pe Facebook” (Az apokalipszis a facebookról érkezik) a fost declarată câştigătoarea concursului de dramaturgie dráMÁzat II, secţiunea draMAutor, organizat de Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc împreună cu Teatrul „Szigligeti” din Oradea şi Secţia Maghiară a Universităţii de Arte din Târgu-Mureş.

- 2019 - piesa "Negustorul de miresme" a fost declarată câştigătoarea concursului dramatic organizat de Festivalul Naţional de Dramaturgie “GOANA DUPĂ FLUTURI”, Rm.Vâlcea

- 2020 - piesa ”Ipotetic” a fost declarată câștigătoare la Concursul de creaţie dramatică destinat piesei scurte organizat de Teatrul Regina Maria din Oradea


Alte piese montate:

Hai la drum spre Phantarun (2013, Teatrul municipal de păpuşi -Guguţă, Chişinău, regia Gabriela Lungu)
Serenadă pentru Cervantes (2008, Teatrul Municipal Bacovia – Teatrul de Animaţie, Bacău; regia Laurenţiu Budău.
Femeia cu pipă (2014) Universitatea de Arte „George Enescuˮ, din Iași (UAGE), Facultatea de Teatru (coordonator de proiect: prof.univ.dr Emil Coşeru)
Eu i-am îngropat pe Hamneţi, eu l-am îngropat pe Gahudius (2018) Teatrul Municipal Bacovia; regia Laurenţiu Budău.
Pisica albastră (2022) Teatrul Dramaturgilor Români, regia Dana Porlogea


Piese montate în cadrul unor proiecte ori trupe independente:

Femeia cu pipă (regia: Florin Tronaru)
Picnic nocturn pe o gramatică veche (regia: Florin Tronaru)
Spălătoria de suflete (regia: Cătălin Cucu)
Spălătoria de suflete (regia: Florin Tronaru)
Omul cu faţa de bronz (regia: Ion Coşa)
Femeia cu pipă (regia: Bianca Holobuţ)
Eu sunt băiat cuminte (regia: Ion Coşa)
M-am hotărât să devin câine (regia: Graţian Prisacariu)
Bucăţi de suflet (regia: Adina Iftime)
Bucăţi de suflet (regia: Oana Maria Tudoran)
Dickens nu locuieşte aici (regia: Immortelle)
Zâna cojilor de portocală (regia: Adina Iftime)
Sunt băiat cuminte (regia: Ovidiu Lazăr)
Bufonus Captivus (regia: Florin Tronaru)
Femeia cu pipă (regia: Diana Dumitrache)
Femeia cu pipă (regia: Roxana Coman)


Piese publicate în volume colective:

- Bufonus Captivus
- Carolina şi Poneiul
- Milogii
- Apocalipsa vine de pe Facebook (în limbile română și maghiară)

Piese publicate în reviste literare:

- Cameleonul Perfect (revista Familia)
-Trandafirul de sens giratoriu (revista Familia)E-mail: laurentiubudau@gmail.com


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Laurentiu Budau

Discutii:

propune tema de discutie

  • Guest - Cine mai citeste dramaturgia romaneasca?   
    Cine mai citeste dramaturgia romaneasca?

  Aminteste-ti datele mele