Fără diferențe de Cristina Rusiecki sursa: Observator Cultural
Nevrozele sexuale ale parintilor nostri. Ce bizarerie! Trei, as zice, sint polii care se incruciseaza in aceasta noua bizarerie de spectacol, marca Afrim: parintii insisi, nevrozati, liberi sexual, totodata foarte putin diferentiati in gesturi, apucaturi, vestimentatie. Apoi raporturile spatiale explodate, ca si cind ar compune volumetria dintr-o minte nebuna. Ceea ce e sigur adevarat, avind in vedere ca personajul principal, al treilea pol al stranietatii la Radu Afrim, e o retardata dragalasa, zglobie si lipicioasa, repede intrata pe sub pielea spectatorului.
Cum legaturile intre diferitele volume se impiedica mai tot timpul, in mintea ei, dar si in fata publicului, spatiul se creeaza numai din obiecte suspendate, asimetrice si din lumini crude. Este marele merit al scenografului Stefan Caragiu de a fi conceput un spatiu frumos, halucinant, naucitor in sine, pe care sa-l adecveze perfect intentiilor regizorale. Stranietatea de tipul geometriei, perceptia volumelor in afara
Citeste tot pe
Observator Cultural
Altfel sau la fel despre problemele cuplului de Mircea Morariu sursa: Revista Familia
Intens jucat in Elvetia, tara sa natala, frecvent prezent pe afisele teatrelor din spatiul germanofon, dramaturgul Lukas Barfuss beneficiaza si in Romania de ceea ce s-ar putea numi o cota de piata extrem de ridicata. E jucat mult, poate chiar mai mult decat ar impune-o valoarea scrierilor sale si e preferat mai cu seama de regizorii din generatia tanara. Poate fiindca Lukas Barfuss trateaza altfel si mai ales fara inhibitii problemele cuplului, ale familiei in general. Asa se intampla lucrurile in piesa Nevrozele sexuale alem parintilor nostri care, in urma cu cateva stagiuni, a fost bine montata de regizorul Radu Afrim pe scena Teatrului Toma Caragiu din Ploiesti.
Dragoste in patru tablouri, text recent intrata in repertoriul Teatrului George Ciprian din Buzau e departe de a fi o capodopera. Interesant e mai degraba felul original in care dramaturgul reconditioneaza modelul clasic al vodevilului. Ca sa dovedesc ca despre un asemenea model e vorba, imi iau libertatea de a rezuma piesa. Evelyn e ceea ce se cheama o sotie neglijata de sotul ei, Sebastian, care lucreaza ca avocat din oficiu. Drept pentru care Evelyn simte nevoia unei variatiicare sa o salveze de nevroza. Variatia cu pricina se cheama Daniel, oncolog de laborator, cu care se intalneste periodic intr-un hotel de trei stele. Acum sarbatoresc a o suta intalnire in acelasi hotel. Oncologul cu pricina e cssstorit cu Susan, o pictorita specializata pe portrete, care nu prea vinde nici un tablou, dar evident cheltuieste peste posibilitatile familiei si cocheteaza cu tanarul model pe care il trateaza cu superioritate de stapana. Dupa a o suta intalnire cu Evelyn, Daniel ii marturiseste sotiei sale adulterul, iar Susan, prada unei inexplicabile crize de gelozie isi ucide sotul, apoi se autodenunta. Primeste un aparator din oficiu, pe nume Sebastian, nimeni altul decat sotul lui Evelyn. Dupa prima intalnire de lucru cu noua lui clienta, Sebastian revine acasa, isi povesteste intamplarile de peste zi sotiei, o sotie ce tocmai hotarase, la randul ei, sa isi marturiseasca infidelitatea. Lucrurile se limpezesc, iar cum amantul a disparut definitiv de pe lumea asta, Sebastian trece peste incident, dispus chiar sa admita ca el nu a fost altceva decat produsul imaginatiei unei sotii dornice de o variatie. Iertarea nu intervine insa inainte ca Sebastian sa ii administreze infidelei o pereche de palme zdravene.
În stare nuda si astfel rezumata, povestirea e simpla si previzibila. Ea ingaduie insa libertatea de a fi tratata la fel de bine in cheia comediei, o comedie neagra, desigur, dar si in aceea a dramei. Regizorului Dan Vasile pare sa ii fi lipsit fermitatea optiunii. Insa, in pofida faptului că Stefan Ruxanda, interpretul mai multor roluri episodice, mai bine ori mai putin bine creionate (Salariatul hotelului, Modelul, Politistul, Misionarul), da semne ca e responsabil cu partea de comedie, cred ca totusi regizorul a optat mai curand pentru genul dramei. Din pacate, nu prea si-a ales actorii potriviti, si chiar daca i-a avut, inca o data si-a spus cuvantul absenta fermitatii gandului regizoral. E limpede ca Gabriel Rauta e gresit distribuit in rolul Daniel, iar greseala e amplificata de costumul total nepotrivit pe care il poarta actorul. E tot la fel de limpede ca Paula Chirilă (Evelyn) nu prea ajunge la esenta personajului si atunci recurge la poze. Mult mai experimentata Tania Popa (Susan) rezolva rolul superficial, din varful buzelor. Interiorizat, cumpanind exact raportul dintre cuvant si tăcere, doar Vitalie Bichir demonstreaza ca a avut cu adevarat o imagine coerenta asupra personajului incredintat.
Iar daca e sa fiu antipatic, atunci voi spune ca de fapt singurul loc in care trebuie cautata unitatea stilistica a montarii buzoiene acesta e in uratenia costumelor si crasa lor inadecvare. Le semneaza Doru Zanfir.