Piese de Marin Sorescu

A treia țeapă
Un român şi un turc, traşi în ţeapă din porunca lui Vlad Țepeş, tăifăsuiesc în vârful parilor ascuţiţi, în timp ce alături o a treia ţeapă îşi aşteaptă locatarul.
Am zărit lumină
Există nervi
Ion îl are musafir pe Alin. Pe neaşteptate, intră un necunoscut, Profesorul, care confundă locuinţa cu un tren și care are o teorie despre necesitatea ca nervoşii oameni ai secolului XX să se autosugestioneze că sunt calmi; în acelaşi timp, el inspiră celor din jur o indefinibilă teroare, dându-le de înţeles că-şi notează orice replică mai nonconformistă . Apar şi două femei, confuziile comice, dar şi subînţelesurile, se înmulţesc, pentru ca în final Alin, îmbrăcat în poliţist, să vină să-i aresteze.
Iona Text disponibil online
Înghițit de o balenă, Iona suferă o transformare sufletească uriașă. Confruntat cu limitarea, cu întemnițarea, ajunge sa descopere că nu mai poate accepta coordinate ale vieții care înainte I se păreau firești: jumătățile de măsură.
Matca
Piesă despre despre triumful şi continuarea vieţii. Izolaţi de restul lumii prin furia dezlănţuită a apelor, Irina şi tatăl ei, discută despre viaţă şi moarte. Irina mai aduce în viață un om - copilul ei, viaţă din care pleacă tatăl ei - Moşul. În cele din urmă, copilul Irinei, deasupra apelor dezlănţuite, preluat de multe mâini, simbolice mâini, continuă viaţa întreruptă pentru moment de o rătăcire a naturii.
Paracliserul
Personajul parcurge un itinerariu spiritual, cu etape iniţiatice strict necesare pentru decodificarea simbolurilor multiple ale lumii în care a intrat fără voia sa. El îşi revelă adevăruri despre sine însuşi, învaţă să îşi însuşească rolul în această lume şi să își accepte propriul destin.
Pluta meduzei
Piesa este dominată de un fel de copac jumulit spre vârful căruia oamenii încearcă să ajungă cu ajutorul unei rachete, alcătuite din vechituri. Pentru aceste experimente spaţiale este folosit câte un om de sacrificiu, Căţărătorul, supravegheat cu stricteţe şi în mare măsură manipulat de un grup de inşi autoritari, care niciodată nu s-ar oferi, ei înşişi, să efectueze zborul. Ori de câte ori racheta explodează, se dă câte un comunicat solemn în legătură cu accidentul şi Căţărătorul este declarat erou. În partea a doua a piesei, aparatul de zbor îl reprezintă ,un fel de balon din mai mulţi saci cârpiţi" şi personajele dispar unul după altul din cauza unor trape prevăzute cu dinamită pe care le construiseră dintr-un absurd elan războinic.
Răceala
Textul se referă la luptele de apărare ale românilor împotriva turcilor în timpul domniei lui Vlad Ţepeş, darautorul își permite multe libertăși artistice. Astfel, curtea bizantină este reprezentată prin mai mulţi demnitari închişi într-o cuşcă remorcată la căruţa lui Mohamed al II-lea, sultanul turcilor. După ce armata otomană trece Dunărea, îşi face apariţia un văcar din ale cărui vaci - un fel de manechine uriaşe - ies pe neaşteptate mai mulţi ostaşi români.
Setea muntelui de sare

vezi toate stirile despre Marin Sorescu


Optiuni vizualizare

Biografie Marin Sorescu 

+6 8voturi

Marin Sorescu

Marin Sorescu s-a nascut la data de 19 februarie 1936 in Bulzești județul Dolj, Romania.

Marin Sorescu - Unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani (poet, dramaturg, prozator, eseist şi traducător) a fost cunoscut în timpul vieţii (1936-1996) pe aproape toate continentele planetei. Operele lui au fost traduse în: SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Columbia, India, Anglia, Germania, Franta, Grecia, Suedia, Italia, Olanda, Spania, Portugalia, China, Singapore, Rusia, Cehia, Slovacia, Serbia, Macedonia, Bulgaria ş.a., totalizând peste şaizeci de cărţi apărute în străinătate.

Dramaturgia
Sorescu este autorul capodoperei "Iona", care împreună cu alte piese ale sale, figurează în repertoriul multor teatre din lume. Creaţia sa dramaturgică poate fi considerată şi ea ca fiind excepţională: "Iona", "Paracliserul", "Matca", "Există nervi", "A treia ţeapă", "Răceala".

Piesele sale s-au bucurat de o apreciere excepţională, fiind traduse şi montate pe scene din Paris, Zürich, Tampere, Berna, Copenhaga, Geneva, Napoli, Helsinki, Dortmund, Varşovia şi Port-Jefferson (SUA).

Distincţii
Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarmé din Paris, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Veneţia, al Academiei de Arte, Ştiinţă şi Profesii din Florenţa. A condus revista literară "Ramuri" şi a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Craiova.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Marin Sorescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele