Piese de Mateiu Caragiale

Craii de Curtea Veche Fragment disponibil online
Însoțiți de un bufon, trei tineri bărbați plini de melancolie și idealuri colindă mahalalele din București și se scufundă în mizerie și oroare.
Remember
Prezentul este locuit de Domnul M. şi fantasmele sale. Prind formă gândurile, consideraţiile şi supoziţiile acestuia legate de Aubrey de Vere, dandy perfect în apariţii, ţinută şi comportament. La început, o făptură efeminată se naşte din vis, apoi, se etalează pe sine însuşi. Se retrage apoi înspăimîntat, dar destinul lui se împlineşte și moare ucis.

Optiuni vizualizare

Biografie Mateiu Caragiale 

+2 2voturi

Mateiu Caragiale

Mateiu Caragiale s-a nascut la data de 25 martie 1885 in Bucuresti, Romania.

Mateiu Caragiale (n. 25 martie 1885, Bucureşti; d. 17 ianuarie 1936, Bucureşti), istoric al heraldicii, poet, şi scriitor român, întâiul născut al lui Ion Luca Caragiale.

Mateiu Caragiale s-a născut la Bucureşti, fiul nelegitim a lui Ion Luca Caragiale şi al Mariei Constantinescu. În anul 1889, tatăl său se căsătoreşte cu Alexandrina Burelly şi îşi aduce fiul în noua familie. În adolescenţă, Mateiu îşi descoperă pasiunea pentru heraldică şi pentru genealogie. Îşi căuta strămoşii pe care îi credea aristocraţi.

În 1904 începe la Berlin studiile de drept pe care le abandonează. În anul 1921 îi apare Remember la Viaţa Românească. Din 1916 începe să lucreze la Craii de Curtea-Veche pe care o finalizează în 1928. Cartea apare la editura Cartea Românească în 1929. În acelaşi an, la 1 mai primeşte premiul Societăţii scriitorilor români.

Ca o ironie a sorții, deși un autor genial, Mateiu Caragiale este foarte puțin studiat în școală, iar contemporanii știu despre el doar că este fiul unui tată celebru, care îl eclipsează chiar și după atâția ani.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Mateiu Caragiale

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele