Piese de Maxim Gorki

Afacerea Artamonovilor (Дело Артамоновых)
La doi ani după eliberarea iobagilor în Rusia, Ilya Artamonov sosește ămpreună cu cei doi fii (Pyotr și Nikita) și cu nepotul Alexei pe care l-a adoptat, în orășelul Dromov. A servit ca vechil al unui prinț și a primit de la acesta recomandări foarte bune pentru autoritățile locale. El îl anunță pe primar că dorește să construiască o fabrică de țțesături și că Natalia, fiica primarului trebuie să se căsătorească cu fiul său cel mare.
Amintiri despre Tolstoi, Cehov şi Andreev
Textul surprinde amintiri despre cei trei mari scriitori.
Azilul de noapte
Într-un azil de noapte se adună oameni ratați, cu povești și personalități diferite, dorindu-și doar să supraviețuiască Un nou chiriaș, un bătrân pe nume Luca, vede ieșirea din mizerie a oamenilor prin visele și idealurile pe care le au. El intră în conflict cu Satin, care susține teoria lucidității ca unică formă de supraviețuire. Atmosfera din azil e pestriță, amestec de fapte bune și gesturi fatale cum ar fi sinuciderea.
Barbarians (Варвары)
The quiet life in Verkhpolye, a small provincial town, is disturbed by the arrival of the team of railroad constructors, among them engineers Cherkun and Tsyganov. The old order, set by the town's mayor Redozubov, had been described as 'patriarchal barbarism', but it soon becomes clear that the cynical, amoral newcomers who claim to be 'heralds of civilization', bring in nothing but barbarism again, even if in its modern version. As a result, Nadezhda Monakhova, seduced and deceived by Cherkun, commits suicide, the local government official Drobyazgin, involved in embezzlement, has to leave the place, Redozubov's son Grisha falls victim to alcohol addiction. Lukin, a student, remains untouched by both kinds of barbarism, for he seems to know ways of resisting and fighting them.
Bătrânul
Haritonov ne poartă prin temele vinei, trădării, prieteniei, religiei ca mod de salvare a fiinţei. În fond, Bătrânul este judecătorul de care nu putem scăpa oricât de mult am dori să ascundem trecutul, aşa cum Mastacov Ivan Vasilievici a crezut că poate.
Children (Дети)
Two rival families of the local merchants grudgingly unite to buy a huge plot of land from a local aristocrat, with a view to build a timber factory. The reception at the railway station astounds the Prince (who arrives with a German companion). He is delighted with the way how the people here admire him and are such pure and nice creatures, 'like children'. Some other locals (including a perpetuum mobile inventor) join the party with their pleas and complaints. The celebration turns sour when it transpires that the land has just been sold, to the German man.
Copii soarelui (Дети солнца), 1905
Piesa are acţiunea plasată în timpul epidemiei de holeră din 1862, tratând de fapt evenimentele contemporane.
Douăzecişişase de bărbaţi şi o fată
O piesă de pionierat pentru realismul socialist despre idealurile pierdute. 26 de bărbați lucrează într-un beci, închiși, izolați de cei din jur, facând chifle. Singura lor alinare este Tania, o fată de 16 ani care îi vizitează în fiecare dimineață. Sosește un nou brutar, un soldat care, spre deosebire de ceilalți, este prietenos cu ei și care se laudă cu virilitatea lui față de femei. În cele din urmă o seduce pe Tania.
Enemies (Враги)
The action takes place in 1905 at the factory of the landowners Bardiny and Skrobotov. Skrobotov is dissatisfied with the liberal policy of his partner Bardiny and complains that the workers are given too much voice – "They don't dare squeak at me!" says Skrobotov, sincerely believing that the working class should not be allowed entertainment, education, or voting rights. The factory has a social democratic worker's organization, and its activists demand the removal of a cruel manager, Dichkov. Skrobotov categorically refuses, believing that even if Dichkov deserves removal in this case, doing so in response to worker demands would be a fatal step.
Foma Gordeev (Фома Гордеев)
Piesa prezintă critic tipuri ale burgheziei printr-o călătorie în străfunzimile vieții unde se află mistere și crime. Acțiunea are în centru pe Tyrtaeus , unul din camarazii din Nizhni Novgorod.
Micii burghezi
Piesa e o oglindă a unor frământări istorice pe toate planurile, proprii începutului de secol al XX-lea când nihilistii şi anarhistii alimentau spiritul revoluţionar.
Oraşelul Okurov (Городок Окуров)
Viața unui mic orășel de provincie cu toate aspectele ei povestită de unul din locuitorii lui.
Scenes from Russian Life (На дне)
It depicted a group of impoverished Russians living in a shelter near the Volga.
Summerfolk (Дачники)
Based in part on the life of the writer Anton Chekhov, it takes place in 1904—the same year that Chekhov died. The play dramatises the Russian bourgeois social class and the changes occurring around them.
The Last Ones (Последние)
The Lower Depths (На дне)
Subtitled "Scenes from Russian Life," it depicted a group of impoverished Russians living in a shelter near the Volga.
Vassa Jeleznova Fragment disponibil online
Vassa Jeleznova este o femeie chinuită care a îndurat multe. A fost măritată de mică cu un bețiv care o umilea și o bătea, iar ea nu a putut să scape de el decât la bătrânețe otrăvindu-l. Deși unica ei motivație sunt copiii, ea se poartă ciudat cu ei, este rece și distantă cu fiicele sale, băiatul ei este pe moarte dar ea nu caută să îl vadă, nepoțelul trăiește undeva ascuns departe de ea. Singurul ei mod de a-și manifesta iubirea este să adune bani pentru copii, să conducă cu mână forte o întreprindere, să ucidă și să falsifice acte.
Viaţa lui of Matvei Kojemiakin (Жизнь Матвея Кожемякина)

vezi toate stirile despre Maxim Gorki


Optiuni vizualizare

Biografie Maxim Gorki 

+6 10voturi

Maxim Gorki

Maxim Gorki s-a nascut la data de 28 martie 1868 in Nijni Novgorod, Rusia.

Alexei Maximovici Peşkov (în limba rusă Алексей Максимович Пешков) (n. 28 martie stil nou 16 martie stil vechi 1868 – d. 18 iunie 1936), mai bine cunoscut ca Maxim Gorki (Максим Горький), a fost un scriitor rus/sovietic, fondator al realismului socialist în literatură şi activist politic.
Ramas orfan la varsta de nouă ani şi a fost crescut de bunica sa, o excelentă povestitoare. La moartea ei, tânărul Alexei Maximovici a încercat să se sinucidă în decembrie 1887. Mai apoi, a călătorit pe jos prin tot Imperiul Rus, timp de cinci ani, lucrând în diferite locuri şi acumulând o mulţime de impresii pe care le va folosi mai târziu în operele sale.
Gorki s-a împrietenit cu Lenin după ce s-au întâlnit în 1902. Câtă vreme a fost închis, pentru scurt timp, în fortăreaţa Petru şi Pavel[2] în timpul revoluţiei eşuate din 1905, Gorki a scris piesa de teatru Copiii soarelui, care avea acţiunea plasată în timpul epidemiei de holeră din 1862, tratând de fapt evenimentele contemporane.
Conjucturile politice ale vremii l-au impins in afara Uniunii Sovietice, astfel incat din 1906 până in 1913 şi din 1921 până in 1929 a trăit în străinătate, în special pe Insula Capri. După reîntoarcerea în Uniunea Sovietică, a acceptat politica culturală a vremii, dar nu i s-a mai permis să părăsească ţara.
În 1933, Gorki a publicat o carte dezonorantă despre Belomorkanal, canal realizat exclusiv cu munca forţată a deţinuţilor din Gulag, prezentat ca un exemplu de "reabilitare de succes a foştilor duşmani ai proletariatului."
Moartea lui Maxim Gorki, survenita la un an dupa moartea fiului sau, Maxim Peşkov, este privita cu suspiciune si in prezent.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Maxim Gorki

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele