Piese de Mihai Măniuţiu

3 ore după miezul nopţii
E noaptea insomniacilor. O tânără coregrafă nu poate dormi din cauza emoţiilor. Ea pregăteşte un spectacol de teatru-dans şi vrea să se asigure, pentru a doua zi că toate ideile puse în joc au rodit în timpul repetiţiilor, îşi au rolul lor şi premiera va fi un succes. Cochetează cu ţinuta de dansatoare improvizându-şi din hârtie o rochiţă şi se răsfaţă făcând paşi prin cameră. La radio se anunţă că e ora 3 şi fantomele nopţii nu întârzie să apară tiptil, împresurând-o. Frământările, obsesiile ei prind formă mişcată, vizibilă.
Banchetul sau Calea spre Momfa
Cântarea Cântărilor
Domnul Swedenborg vrea să viseze
Autorul se raportează duplicitar la personalitatea autorului de secol al XVIII-lea, Emanuel Swedemborg, în sensul că, pe de o parte, se declară fascinat de multiplele veleități ale acestuia (scriitor, inventator de aparate tehnologice, unele funcționabile, altele nu, dar și de teologii îngerești, medium, antecesor al psihanalizei!), luându-l în serios din toate aceste puncte de vedere.
Experimentul Iov
"Experimentul Iov"... sau spectacolul ca divertisment sacral - teatrul reinventează mereu alte şi alte jocuri în Marele Joc. Jocuri ale divinităţii. Jocuri cu divinitatea. Nu am căutat aici să redeşteptăm rituri străvechi, ci să iniţiem ficţiuni ale ritualului - ficţiunea şi iluziile ei fiind fanta prin care putem vedea, fanta prin care, văzând, vederea noastră se preface în energie şi viziune. Capacitatea de a absorbi şi de a iradia energie vitală este, probabil, cea mai însemnată dintre virtuţile fiinţei vii şi, cu siguranţă, calitatea de bază a omului de teatru. (Mihai Măniuţiu)
O vara fierbinte pe Iza
Inspirată din muzica maramureşeană şi oşenească tradiţională, pieîn atenție dragostea, nebuniă şi moartea.
SHOAH Versiunea PRIMO LEVI
Rememorarea unui fragment al destinului lui Primo Levi. A versiunii lui despre lagăr, despre ce înseamnă să fii evreu, lucru pe care Levi l-a descoperit abia la douăzeci şi ceva de ani, la Auschwitz, despre ce înseamnă să fii redus la condiţia de animal, de zero absolut, să fii umilit douăzecişi patru de ore din douăzeci şi patru.
Trilogia evreiască. Ecleziastul
Ecleziastul sau spectacolul ca exorcism – spectacolul ca tentativă de a căuta înţelesul şi frumuseţea acolo unde, în viaţă, frumuseţea şi înţelesul abdică. Dar asta fără a uita nici o clipă că funcţia exorcistică a teatrului e întotdeauna subsumată celei transgresive.
Vertij
Textul are drept suport o seamă de poeme şi prozopoeme cu o încărcătură personală mai puternică decât oriunde altundeva în creaţia literară a lui Mihai Măniuţiu. Poeme şi prozopoeme ce înseamnă tot atâtea emoţionante, adesea sfâşietoare exerciţii de despărţire. De încercare a învăţării unei lecţii unice, definitive şi poate cu atât mai dureroase. Aceea a îndepărtării fără drum de întoarcere de propria mamă. Aceea a dialogului cu începutul, adâncirea şi desăvârşirea despărţirii.
Viaţa-i mai frumoasă după ce mori
Piesă-poem despre moarte și filosofia acesteia, despre felul în care ea nu doar că se substituie prin definitivul ei provizoratului vieţii, ci câteodată se amestecă cu aceasta.

Optiuni vizualizare

Biografie Mihai Măniuţiu 

+2 2voturi

Mihai Măniuţiu

Mihai Măniuţiu s-a nascut la data de 1954 in , Romania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Mihai Măniuţiu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele