Piese de Mihail Sebastian

De doua mii de ani
Deşi problematica aparentă o constituie „chestiunea evreiască”, antisemitismul românesc interbelic, textul nu îşi propune să exprime o dramă colectivă sau să ofere o soluţie generală, ci să prezinte „doar” paradoxul amar al unei conştiinţe individuale care, dorind să rămână independentă, se constată prizoniera proprie-i libertăţi labirintice. Concret, Iosef Hechter, student român de origine evreiască, venit de la Dunărea brăileană natală în Bucureşti, este martor şi, uneori, protagonist, al manifestărilor antisemite adeseori violente ale anilor 1922-1923.
Insula Fragment disponibil online
Între trei europeni rămași blocați de un război civil în America de Sud, se leagă o prietenie neașteptată care îi face să se autodescopere și să se schimbe datorită situațiilor cărora trebuie să facă față împreună.
Jocul de-a vacanta
Câțiva oameni își petrec vacanța la o cabană de munte și, deși sunt străini unii de alții, toți își petrec concediul tot cu gândul la familie, colegi și prieteni. Telefonul, radioul, scrisorile sunt fire care îi leagă de casă așa cum azi internetul, telefoanele mobile și emailul nu îi lasă pe oameni să uite măcar pentru o secundă cine sunt ei și unde se află. Un nou sosit ajunge la cabană și le propune să joace un joc, jocul de-a vacanța, în care ei devin tot ce și-au dorit vreodată să fie, în care lumea din afara cabanei pur și simplu nu există. La început sceptici, oamenii se prind în acest joc și sunt atât de fascinați de el încât nu vor să mai coboare la loc în viețile lor.
Jurnal
Din paginile de jurnal al scriitorului Mihail Sebastian și al actriței Leni Caler, este redată, în atmosfera Bucureştiul interbelic, povestea de dragoste a celor doi. El a iubit-o, ea l-a iubit puţin şi pe el… de aici trăiri și întâmplări.
Steaua fara nume Fragment disponibil online
O femeie frumoasă și bogată, apare accidental în gara unui orăşel de provincie, unde toată lumea știe tot și bârfește pe toată lumea. Un singuratic și visător profesor de matematică şi astronomie, descoperitorul unei stele noi pe cer, îi va cuceri inima și cei doi oameni aparent total diferiți se îndrăgostesc.
Ultima ora Fragment disponibil online
Piesa abordează o temă foarte actuală, mai ales în societatea de azi - raporturile dintre afaceriști și intelectuali, dintre pragmatism și idealism. Un mare magnat este speriat de articolul din presă al unui professor universitar.

vezi toate stirile despre Mihail Sebastian


Optiuni vizualizare

Biografie Mihail Sebastian 

+7 7voturi

Mihail Sebastian

Mihail Sebastian s-a nascut la data de 18 octombrie 1907 in Braila, Romania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Mihail Sebastian

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele