Piese de N.V. Gogol

Revizorul
Despre izbitoarea trivialitate a vieţii, despre vulgaritatea omului, despre ipostazele răului absolut, surprins în banalitatea cotidianului. Poate fi considerată O comedie neagră, o satiră crâncenă la adresa corupţiei, la fel de feroce pe vremea lui Gogol, ca şi în zilele noastre.
Ferdinand al VIII-lea Regele Spaniei
Însemnările unui nebun Fragment disponibil online
Un om înnebunește treptat, fapt constatat din însemnările lui zilnice. Haosul instalat în mintea sa este concretizat în poveștile și visurile sale descrise în jurnal.
Jucătorii de cărţi Fragment disponibil online
Un jucător de cărți, un escroc împătimit și abil, întâlnește alți jucători pe care îi crede niște naivi și vrea să îi înșele la cărți. În realitate aceștia sunt niște cartofori versați care se prefac a fi ageamii și în final, cel păcălit va fi chiar el.
Mantaua
Nasul
Un nas se desprinde de faţa proprietarului şi îşi dezvoltă o viaţă pe cont propriu în Sankt Petersburg.
Suflete moarte Fragment disponibil online
Un escroc abil pune la cale o afacere profitabilă: cumpără foarte ieftin de la diferiți moșieri dreptul de proprietate asupra unor iobagi morți, după care îi revinde Statului care, sufocat de birocrație, este ușor de păcălit.
Căsătoria (Zhenitba) Fragment disponibil online
Podkoliosin e un bărbat moale care visează să se căsătorească dar, din comoditate, nu face nimic concret în acest sens. Apelează la o pețitoare care este îndepărtată de un prieten binevoitor ce fusese nemulțumit de serviciile acesteia. Dă greș însă în acest aranjament, căci Podkoliosin nu reușește să se însoare, fugind înainte de nuntă.
Ревизор (Revizorul) Text disponibil online
Un orășel de provincie așteaptă un control din capitală și, în acest context, sosește aici un escroc scăpătat care este confundat cu inspectorul. Autoritățile îl lingușesc, îl mituiesc, se umilesc în fața lui, iar el se complace încântat în această situație, dar va pleca din oraș înainte ca escrocheria să fie descoperită.

vezi toate stirile despre N.V. Gogol


Optiuni vizualizare

Biografie N.V. Gogol 

+4 6voturi

N.V. Gogol

N.V. Gogol s-a nascut la data de 31 martie 1809 in Sorochyntsi, Ucraina.

Nikolai Vasilievici Gogol (rusă Никола́й Васи́льевич Го́голь; (n. 31 martie 1809 - d. 4 martie 1852) prozator şi dramaturg rus, scriitor de povestiri, şi romancier

Opera
1831/1832: Serile în cătunul de lângă Dikanka ("Vecera na hutore bliz Dikanki"), povestiri în care fantasticul este susţinut de farmecul local
1835: Taras Bulba, roman istoric, în care se remarcă conflictul dintre caractere şi pasiuni
1835: Arabescuri ("Arabeski"), nuvele în care visul şi fantezia capătă valenţele unui protest social
1836: Revizorul ("Revizor"), capodoperă a dramaturgiei ruse, unde sunt combătute, sub forma umorului, moravurile de provincie din acea epocă
1842: Mantaua ("Şinel")
1842/1852: Suflete moarte ("Mërtvîe duşi"), capodopera lui Gogol


Cronici ale spectacolelor dupa texte de N.V. Gogol

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele