Piese de Niccolò Machivelli

Clizia
În 1494, un soldat francez capturează o fetiță de 5 ani, Clizia pe care o încredințează lui Nicomachus, dar nu va mai reveni niciodată. După 12 ani Cleandro, fiul lui Nicomachus este îndrăgostit de Clizia, dar tatăl decide să o căsătorească cu Pirro și să cumpere casa vecinului Damone pentru a o supraveghea. Dar Sophronia vrea să o mărite cu Eustace care stă ascuns într-o biserică din apropiere. Cleandro descoperă accidental planul tatălui său și, împreună cu Sophronia și Siro (soțul ei deghizat în femeie) îi fac o farsă lui Nicomachus care va primi o bătaie bună, iar cei doi îndrăgostiți se vor căsători.
Principele (Il Principe)
Mătrăguna (Mandragola)
”Este un spectacol al bucuriei de a trăi, al iubirii într-o formă inedită, al amărăciunii şi decadenţei, o imagine a unei societăţi lipsite de repere morale''. Mihai Malaimare

Optiuni vizualizare

Biografie Niccolò Machivelli 

0 2voturi

Niccolò Machivelli

Niccolò Machivelli s-a nascut la data de 3 mai 1469 in Florenta, Italia.

Niccolò di Bernardo dei Machiavelli)(n. 3 mai 1469, Florența, d. 21 iunie 1527, Florența)

Numele său este și folosit, sub forma de machiavelism, pentru a descrie principiile puterii politice, iar persoanele care folosesc aceste principii în viața politică sau personală sunt numiți frecvent machiavelici.

Cea mai importanta lucrare a sa a fost „Il Principe”,scrisa in 1513 si publicata abia dupa moartea sa in 1532. Ea a provocat controverse imediate si curand a fost condamnata chiar de catre Papa Clement al VIII-lea
Faimoasa sa lucrare „Principele” se deosebeste de departe, de toate celelalte scrieri politice ale acelor timpuri fiind concentrata asupra problemelor practice ale monarhilor aflati la putere, mai mult decat sursele speculative ce incercau sa explice fundamentele autoritatii politice. Astfel, este o expresie a realpolitik-ului, care este politica guvernamentala.

Machiavelli s-a nascut la Florenta, in momentul in care Italia se afla intr-un mare haos politic, fiind divizata intre patru orase-state dominante, fiecare dintre acestea aflandu-se la mila puternicelor guverne straine din Europa. Din 1434, Florenta a fost condusa de catre instarita familie Medici. Conducerea lor a fost intrerupta temporar de o miscare de reforma, inceputa in 1494, timp in care tinarul Machiavelli a devenit un important diplomat. and in 1512, familia Medici a recastigat puterea, cu ajutorul trupelor spaniole, Machiavelli a fost torturat si izgonit din viata publica. Pentru urmatorii 10 ani, acesta s-a devotat scrierii istoriei, filosofiei politice si chiar piese de teatru. In final a recastigat favorurile familiei Medici si a fost rechemat la indatoririle publice pentru ultimii doi ani ai vietii sale.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Niccolò Machivelli

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele