Piese de Paşcu Balaci

Banii n-au miros Text disponibil online
Scrisă acum 20 de ani, piesa a fost cenzurată de regimul comunist, date fiind asemănările împăratului cu Ceauşescu și, din păcate, chiar după 20 de ani se potrivește unor situaţii şi aspecte actuale. Eroul principal este împăratul roman Vespasianus, care vrea să salveze finanțele Imperiului Roman prin vespasiene, Spectatorii asistă la modul în care se face o piesă de teatru: nu doar actorii sunt importanţi, ci şi coregrafii, luminiştii, ba chiar şi femeia de serviciu.
Cruciada
Volum de teatru cuprinzând șapte piese: Prima piesă, "Război între români (1637-1644)", îşi propune să examineze episodul luptei fratricide dintre Vasile Lupu şi Matei Basarab. Urmează celelalte piese: "Horea Rex Daciae sau Muntele osândiţilor" (1784), "Clopotul" (1918), "Plugul şi sabia sau Ultimul ţăran", "Tramvaiul negru", "Ioana D`Arc" şi "Euroshima sau Trigger-happy". Mircea Ghiţulescu, cel care semnează prefaţa volumului, aprecia că, departe de a fi un paseist, Paşcu Balaci înaintează cu temeritate împotriva curentului şi scrie teatru istoric în cea mai productivă tradiţie românească de la Alecsandri şi Haşdeu, la Eminescu, Blaga şi Camil Petrescu, şi de aici la Marin Sorescu, Paul Everac sau Dumitru Radu Popescu. El crede, pe bună dreptate, că "teatrul istoric", în formule parabolice, poate fi modern.
Muntele osândiţilor
Piesă istorică despre răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan de la 1784.
Război între români
Textul examinează episodul luptei fratricide dintre Vasile Lupu şi Matei Basarab.
Victima şi călăul
O fecioară este condamnată la închisoare şi apoi la moarte pentru că şi-a apărat virginitatea ucigânl pe agresor. Dar legea stabilește că, atâta timp cât este fecioară, nu poate fi executată. Călăul are misiunea de a o viola înainte de execuție și între cei doi se naște o relație stranie şi tulburătoare, oscilând între dragoste, vinovăţie, dorinţă, dezgust şi disperare.

Optiuni vizualizare

Biografie Paşcu Balaci 

+1 3voturi

Paşcu Balaci

Paşcu Balaci s-a nascut la data de 8 mai 1956 in Sebiş de Beiuş Bihor, Romania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Paşcu Balaci

Discutii:

propune tema de discutie

  • az - balaci este o rusine pentru teatru in capul lui de psihopat   
    balaci este o rusine pentru teatru in capul lui de psihopat se crede .... este un turnator si un infractor

  Aminteste-ti datele mele