Piese de Patrick Süskind

Der Kontrabass
Un contrabasist. Frustrarile, neimplinirile, visurile si dorintele sale intime traite alaturi de obiectul neinsufletit care il insoteste si il vegheaza pretutindeni - contrabasul, instrumentul muzical pe care il iubeste si il uraste deopotriva - sunt treptat dezvaluite.
Porumbelul (Die Taube)
About Jonathan Noel, a solitary Parisian bank security guard who undergoes an existential crisis when a pigeon roosts in front of his one-room apartment's door, prohibiting him entrance to his private sanctuary. The story takes place in the span of one day, and follows how this seemingly insignificant event compounds to threaten Noel's sanity. The titular pigeon is a symbol for disorder intruding on the protagonist's meticulously organized existence.

Optiuni vizualizare

Biografie Patrick Süskind 

+2 2voturi

Patrick Süskind

Patrick Süskind s-a nascut la data de 26 martie 1949 in Ambach, Germania.

Patrick Süskind (n. 26 martie 1949, Ambach, un sat din comuna Münsing, în Bavaria, Germania) este un romancier german contemporan. Între 1968–1974 a studiat istoria medievală și modernă la München si la Aix-en-Provence (Franța). El devine cunoscut prin romanul transpus pe ecran Parfumul - povestea unui ucigaș.
Opera literară

Și-a încercat mai întâi condeiul în dramaturgie: piesa Der Kontrabass (Contrabasul) (1981; reprezentată și la Teatrul Național din București cu Radu Beligan în rolul principal), a fost jucată, cu succes, în Germania, Elveția, Regatul Unit și SUA.

Celebritatea i-a adus-o însă primul său roman, Das Parfum. Die Geschichte eines Mörders (1985; trad. rom. Parfumul, Univers, 1989; Humanitas, 2000), care a stârnit senzație si a devenit peste noapte un bestseller internațional. Nu trebuie însă neglijat nici subtitlul acestei opere: „Istoria unui ucigaș”. Este istoria unui criminal în serie, Jean-Baptiste Grenouille, care trebuie să ucidă 25 fecioare pentru a le fura mirosul, cu scopul de a crea parfumul perfect. Ultima victimă este, bineînțeles, cea mai frumoasă și cea mai protejată, tatăl ei chiar îndepartând-o de Grasse, orașul în care se produceau crimele. Era în vârstă de șaisprezece ani și se numea Laure Richis.

Acțiunea romanului are loc în Franța secolului al XVIII-lea în epoca în care mirosurile sunt pestilențiale și protagonistul este Jean-Baptiste Grenouille, un monstru cu chip uman, născut cu un super-simț al mirosului. El devine ucigaș în serie avant la lettre pentru a putea crea parfumul secret, victimele sale oferind ingredientele necesare. Bernd Eichinger e producător și co-scenarist, el conferă credibilitate pentru că a fost responsabil și la Numele trandafirului, un alt film care a fost considerat imposibil de ecranizat.[necesită citare] Grenouille a fost interpretat de actorul englez Ben Whishaw (Layer Cake, Enduring Love), Keith Richards în viitorul film despre Brian Jones și Hamlet pe scena londoneză. Dustin Hoffman și Alan Rickman au jucat și ei în roluri secundare.


Alte opere publicate de Süskind

A scris scenarii pentru televiziune (este coautor al serialului Kir Royal, extrem de popular în Germania) și a continuat să publice proză: Die Taube (1990; trad. rom. Porumbelul, Humanitas, 2003), Die Geschichte von Herrn Sommer (Povestea domnului Sommer; 1991), Drei Geschichten und eine Betrachtung (Trei povestiri și o reflecție; 1995), Rossini oder die mörderische Frage, wer mit wem schlief (1997, cu Helmut Dietl).


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Patrick Süskind

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele