Piese de Paul Celan

A doua zi urmând să înceapă deportările Text disponibil online
Text scris in limba romana. Este unul dintre textele pe care s-a lucrat in cadrul workshop-ului tinut de domnul David Esrig la Athanor, Burghausen 2009. Monologul poate fi lucrat si de catre un actor de sex masculin.
Cine noaptea inima si-o smulge din piept Text disponibil online
poezie scrisa in limba germana; unul dintre textele pe care s-a lucrat in cadrul workshop-ului tinut de domnul David Esrig la Athanor, Burghausen 2009.
Din inimi si creieri Text disponibil online
text scris in limba germana; unul dintre textele pe care s-a lucrat in cadrul workshop-ului tinut de domnul David Esrig la Athanor, Burghausen 2009.
Fara balustrada Text disponibil online
text scris in limba romana; unul dintre textele pe care s-a lucrat in cadrul workshop-ului tinut de domnul David Esrig la Athanor, Burghausen 2009.
Elogiul departarii (Lob Der Ferne)
poezie scrisa in limba germana; unul dintre textele pe care s-a lucrat in cadrul workshop-ului sustinut de domnul David Esrig la Athanor, Burghausen 2009.
Orbiţi de salturi uriaşe Text disponibil online
poezie scrisa in limba romana; unul dintre textele pe care s-a lucrat in cadrul workshop-ului sustinut de domnul David Esrig la Athanor, Burghausen 2009.
Psalm
La Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte, o tânără coregrafă pregăteşte un spectacol de teatru dans, care porneşte de la poemul “Psalm” de Paul Celan. Cuprinsă de nelinişte, de îndoieli, dar şi febrilă, sperând să găsească formule novatoare de dans, coregrafa vine în sala de spectacol la 3 ore după miezul nopţii, înaintea primei repetiţii. Ea va experimenta, împreună cu ceilalţi membri ai trupei, diverse forme de dans, de la ludic şi divertismental, de la comic şi burlesc, până la grav şi tragic.
Tenebre (Tenebrae) Text disponibil online
poezie scrisa in limba germana; unul dintre textele pe care s-a lucrat in cadrul workshop-ului sustinut de domnul David Esrig la Athanor, Burghausen 2009.
Cămaşa morţilor (Totenhemd) Text disponibil online
poezie scrisa in limba germana; unul dintre textele pe care s-a lucrat in cadrul workshop-ului sustinut de domnul David Esrig la Athanor, Burghausen 2009.

vezi toate stirile despre Paul Celan


Optiuni vizualizare

Biografie Paul Celan 

+6 6voturi

Paul Celan

Paul Celan s-a nascut la data de 23 noiembrie 1920 in Cernăuţi, Romania.

Este considerat unul dintre cei mai mari poeţi moderni.

S-a născut în Bucovina de Nord, într-o familie de evrei germanofoni în epoca în care această regiune făcea parte din România, a trăit în Austria, România, şi apoi şi în Franţa. A scris predominant în limba germană. A fost un traducător extrem de activ. A tradus în această limbă literatură română, portugheză, rusă, engleză şi franceză. A tradus din limba germană în limba română povestirile lui Franz Kafka şi a colaborat la prestigioasă revistă Secolul 20. (sursa: Wikipedia)

Pseudonimul său literar (anagrama numelui de familie) se pronunţă în limba germană "Ţelan".
Este considerat a fi unul din cei mai mari poeţi moderni. Familia sa era una de evrei ortodocşi, practicanţi. Tatăl său, Leo, era un sionist care a dorit să-şi educe fiul în ebraică la Safah Ivriah, o instituţie care milita pentru asimilarea evreilor în cultura austriacă. Mama sa era o avidă cititoare de literatură germană şi insista ca germana să fie limba vorbită în familie.
După ceremonia de Bar Mitzvah din 1933, Paul Celan a abandonat sionismul şi şi-a încheiat educaţia ebraică; a devenit un membru activ al mişcării socialiste şi suporter al cauzei republicane în timpul războiului civil din Spania.
Primul său poem intitulat "De ziua mamei" (1938) e o declaraţie de dragoste pentru mama sa. Ambii părinţii au fost deportaţi de nazişti şi au murit într-un lagăr de concentrare din Transnistria.
Chiar dacă a cochetat cu gândul emigrării în Palestina din cauza antisemitismului în creştere al sovieticilor, se stabileşte la Bucureşti în 1945, unde rămâne până în 1947. Devine un membru activ al comunităţii literare evreieşti din România, traduce literatură rusă în limba română şi publică cărţi sub diferite pseudonime.
Pentru că România intrase în sfera de influenţă sovietică, Paul Celan a plecat din nou la Viena în 1947, după instaurarea regimului comunist în România.
În 1948 s-a mutat la Paris, unde a găsit şi editorul pentru prima sa colecţie de poeme, "Der Sand aus den Urnen" ("Nisipul din urne"). La Paris a lucrat ca profesor de limba germană la prestigioasa École Normale Superieure şi a fost traducător. Scriitorul a obţinut cetăţenia franceză în 1955 şi a trăit la Paris până la moartea sa prin suicid, când s-a înecat în Sena în jurul datei de 20 aprilie 1970. (sursa: Daniel Popescu, Agerpres)


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Paul Celan

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele