Amadeus - un spectacol de „Oscar” de Ileana Roman sursa: Revista Forum
Nu cunosc alţi regizori de teatru care să se fi încumetat la o... replică, după ce Miloş Forman a ecranizat pentru „Oscar” piesa Amadeus prin 1980. De aceea mai întâi trebuie salutat curajul bucureşteanului Toma Enache, ba chiar de două ori trebuie salutat: el a reuşit să reducă pe scenă o partitură complexă, de amploare filmică şi, totodată, a reuşit să creeze o echipă de teatru ca... din pământ - din iarbă verde, desigur alături de un Cla¬udiu Bleonţ, sau tocmai de aceea.
N-a fost uşor, piesa lui Peter Shaffer este pretenţioasă, personajele sunt multe şi... vorbăreţe, timpul şi spaţiul sunt de grandoarea unei lumi revolute, drama este unică şi univer¬sală. Este pusă în scenă poate cea mai cumplită dintre dramele omului, aceea a neputinţei sau nevrerii de a accepta adevărul, care poate fi al celuilalt. Antonio Salieri, compozitorul Curţii Imperiale de la Viena, era un om fericit până în momentul când descoperă că nu el este alesul lui Dumnezeu, ci mai tânărul Mozart, apariţie fulminantă în lumea muzicii din secolul XVIII. De-acum începe drama sufletului ros de o diabolică invidie, şi care nu-şi găseşte liniştea până nu moare cât mai repede celălalt suflet, cu adevărat cel hăruit de Dumnezeu. Gândire înspăimântătoare şi deşartă, căci personajul răzbunător continuă să trăiască frământat în iluzie, abia într-un târziu, în noaptea agonică a vieţii sale, conştientizând „muşcătura cumplită a eşecului”.
Întreaga piesă se întreţese în timpul spovedaniei cinice a învinsului întărit doar de orgolii, Salieri recunos¬când că a „lucrat” la dărâmarea genialului Mozart, fizic - lăsându-l înfometat, psihic – intrând lugubru chiar şi în visul acestuia, ba încă născocind ul¬terior că l-a otrăvit cu arsenic, măcar aşa să rămână şi el în istorie. Acest personaj complexat dostoievskian şi nietzschean – până la a-l ucide şi pe Dumnezeu (fie pe cel revărsat în sufletul rivalului) este introspectat şi exprimat de Claudiu Bleonţ.
Sp o v e d a n i a lui Salieri – Bleonţ este obsedantă până în rărunchi, reconstituie omniprezent, se deschid pla¬nuri suprapuse, se interferează, se mişcă filmic, se înfioară sub ritmurile muzicii mozartiene, se pune în mişcare o epocă a Vienei, capitala muzicii. Recuzita şi decorurile ne călăto¬resc în această lume, dar vocea naratoare e cu ecouri interactive, reverberând şi în acum. Suntem acolo şi aici cu toţii, perso¬najele sunt povestite pe viu, se află printre noi, răsar de printre spectatori sau de oriunde. Pe scenă se află o „Cutie lumi¬noasă” din care ies personaje şi un pian umblător din care iese Mozart. Recon¬stituirea se dozează dar se simte acel crescendo, culminat chiar de muzica Recviemului.
Surpriza spectacolului cred că este tânărul (licean) Vlad Grosu, parcă se află într-un vis purtat lucid pe aripi de însuşi bizarul Mozart. E mare lucru să debutezi parcurgând o aşa… partitură, de la infatuatul infan¬til şi rebelul fără perdele, la sublimul
învolburat doar de muzica sferelor.
Celelalte personaje, deşi multe şi foşnitoare, contrapunctează fiecare, fiecare interpret, majoritatea tineri, luându-şi rolul în serios. Raluca Bădoiu în Constanze (soţioara lui Mozart) şi Mihaela Ariciu în Caterina Cavalieri debutează excelent, se vede că au şi alte lecturi nu doar de pe net. Alţi 12 tineri (elevi de la Traian şi Ţiţeica) sunt Venticellii – parcă ies din corul antic pentru a deveni ecoul vocilor protagoniste. Un rol ingrat aş zice, cel al Terezei (soţia lui Salieri) a re¬venit actriţei Lucreţia Epuran, care ipostaziază chiar şi tăcând. Marius Mihăilă, Silvia Săftoiu, Emil Raevschi, Ion Epuran şi Sever Iriza reprezintă ceremonios suita Curţii palatine. Noblesse oblige şi pentru Mircea Mladin, Nicuşor Surdu, Mădălina Mechenici, Maria Dore şi Cristian Matei, care asigură coregrafia, scenografia, ilustraţia muzicală, sunet, lumini, proiecţii video. Desigur un rol principal are muzica lui Mozart (fragmente din Nunta lui Figaro, Răpirea din Serai, Flautul fermecat, Recviem, simfonii).
Amadeus este spectacolul care, la premieră, a fost aplaudat... în delir, cum nu s-a mai întâmplat niciodată, spun spectatorii veterani. Iată că puterea artei poate să trezească din amorţire o lume buimăcită de necontenite crize politice, economice. Această lume e bine să ştie că pentru aceste aproape două ore de sublimitate s-au consumat sute de ore de pregătire, de căutări, de schimbări până să se ajungă la acest spectacol unic pe scena Tea¬trului severinean. Avem un public iubitor de artă. Cunosc familii care în aceşti ani stupizi, cu uşile Teatrului nostru închise, au mers frecvent la Teatrul Naţional din Craiova. La fel au mers şi iubitorii de fotbal la meciurile echipei craiovene. Acum, văzând proiectele Primăriei, putem crede că Severinul va avea şi teatru şi fotbal.
Turnu Severin: Piesa „Amadeus” jucată la Vâlcea de Cătălin Căruntu sursa: Adevarul
După ce a încântat publicul severinean, piesa de teatru „Amadeus”, regizată de Toma Enache și-a început turneul prin țară.
Prima oprire a fost în Râmnicu-Vâlcea, unde publicul spectator a aplaudat în picioare prestația artiștilor. Avându-l în rol principal pe Claudiu Bleonț, care interpretează masgistral rolul lui Salieri, piesa beneficiază și de aportul unor actori severineni debutanți, precum Vlad Grosu sau Raluca Bădoiu.
"Extrem de incitanta și moderna a fost concepția regizorala: o piesa vizuala, imaginata ca un tot unitar indestructibil, actorii, decorul sobru si funcțional, costumele, proiecția imaginilor din fundal.
De asemenea, ritmul alert, muzica, imaginile proiectate, dansul, costumele, decorul, miscarea, trairile actorilor, totul ii surprinde pe spectatori. Și peste toate, personajul principal, insinuant, cutremurator este chiar divina muzica a lui Mozart”, ne-a spus Lucreția Epuran, artista care a jucat rolul Terezei Salieri.
Citeste tot pe
Adevarul
O calatorie in lumea lui Mozart regia Marcel Top la Opera Nationala de Madalina Dragoi sursa: Ce se intampla doctore?
O calatorie in lumea lui Mozart
O calatorie in lumea lui Mozart
O calatorie in lumea lui Mozart
tipareste | trimite unui prieten | trimite prin Y!M
Imaginatia este cea mai puternica arma a omului. Calatoreste, viseaza, exploreaza, experimenteaza! Noi ne-am ratacit in lumea lui Mozart.
Nu rata spectacolul Amadeus, in regia lui Marcel Top de la Opera Nationala Bucuresti!
Multumiri speciale sopranei Simonida Lutescu, mezzosopranei Mihaela Ispan, actorului Marius Bodochi, baritonului Vasile ChiSiu si Operei Nationale Bucuresti.
Pictorial de: Cristina Nichitus
Fashion editor: Madalina Dragoi
Make-up artist: Adriana Haloiu, Dior Romania
Hair stylist: Cristina Toana, www.fht.ro
Asistent hair stylist: Cati Matei
Model: Alina Puscas, MRA Models Agency
Rochie Mirela Diaconu: 1.400 lei
Rochie Rhea Costa, pret la cerere
Rochie Mirela Diaconu: 2.000 lei
Rochie Mihaela Drafta; Pantofi Nine West: 170 lei
Costume Amadeus: Mihaela
Citeste tot pe
Ce se intampla doctore?