Piese de Pierre Corneille

Cinna
Acțiunea se desfășoară în Roma antică și meditează asupra nobilimii sub domnial lui Ludovic al XIII-lea și guvernarea cardinalului Richelieu. Piesa este o apologie a puterii de forță dar în cadrul cărei mărinimia este un atribut esențial.
Horace
Piesa se desfășoară la Roma și este inspirată de lupta dintre familiile lui Horace și Curiace care, deși sunt înrudiți prin căsătoriile lor se dușmănesc de moarte.
Iluzia comică (l'Illusion comique)
O pledoarie pentru demnitatea teatrului, pentru statutul actorului în stratificarea socială, în afara criteriilor de valoare. Mânat de dorinţa de a afla ceva despre soarta fiului său (Clindor) izgonit de acasă şi pierdut undeva în lume, nobilul Pridamant se lasă dus de prietenul său, Dorante, la peştera unui magician, Alcandre, ce are puterea de a-i aduce faţă în faţă pe cei doi: tatăl şi fiul izgonit. Vinovatul tată asistă la peripeţiile prin care a trecut fiul său şi care i-au adus în cele din urma, moartea. Abia în acest moment, tatăl află că, de fapt, fiul său nu e mort, că magicianul nu e magician şi că tot ce a văzut a fost doar o lecţie de viaţă, un spectacol de teatru, o iluzie. Pusă la cale de un regizor (Magicianul) şi de actorii printre care se află şi fiul său, Clindor.
La Mort de Pompée
Tragedie despre moartea lui Pompei cel Mare în care, Cornelia admite că dușmanul ei este un om generos și plin de noblețe dar, cu toate acestea, îl previne că ea îi dorește moartea în continuare.
La Place royale
Despre dragoste și libertate în timpul rupturii logodnei dintre și Angélique.
Le Cid
O legendă celebră ale cărei personaje principale sunt Don Rodrigue și Ximena, între care există o puternică iubire în fața căreia apar obstacole ridicate de disputa dintre tații lor. Pus să alegă între iubirea lui și datoria de a apăra oanoarea tatălui său, Rodrigue, alege ultima variantă și îl ucide pe tatăl Ximenei care, la rândul ei, îi va cere capul. Sensul moral în această tragedie este că datoria și onoarea ocupă primul loc în viață.
Mincinosul (Le Menteur)
Évocă minciunile și libertinajul depravaților și conține pasaje care parodiaza ”Cidul”.
Médée
Adaptare a piesei cu același nume de Seneca.
Polyeucte
Acțiunea acestei tragedii istorice se petrece în Armenia secolului al XIII-lea, în timpul persecuției creștinilor de către împăratul roman Décie
Rodogune
Cleopatra, ambițioasa regină a Siriei, soția lui Nicanor și mama lui Antiochus și Séleucus, este bolnavă de gelozie pe prințesa Rodogune. El îl ucide pe Nicanor și promite coroana fiului care o va ucide pe prințesă, ignorând faptul că ambii ei fii sunt îndrăgostiți de prințesă. Ea se va sinucide după ce îl omoară pe Séleucus și încearcă să îi otrăvească pe Antiochus și Rodogune.
Tite et Bérénice
Este prezentată situația generalului roman Titus, care a adus-o înapoi la Roma de la Ierusalim pe sora lui Herod Agrippa, Berenice. Era stabilit că ea va deveni soția lui, dar când a devenit împărat a fost forțat să renunțe la ea și să o trimită înapoi.

Optiuni vizualizare

Biografie Pierre Corneille 

+1 1vot

Pierre Corneille

Pierre Corneille s-a nascut la data de 6 iunie 1606 in Rouen, Franta.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Pierre Corneille

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele