Piese de Rabindranath Tagore

Chitra Text disponibil online
The King of the Dark Chamber
The play itself is hard to categorize: part morality play, part martial drama, part romance, part archetypal myth and a large helping of oriental philosophy, the Western mind struggles to properly interpret the author's actual intent. This reviewer saw in its essence that the play is a dramatic portrayal of the third of Buddhism's Four Noble Truths, that the cessation of suffering comes from the cessation of desire.

Optiuni vizualizare

Biografie Rabindranath Tagore 

+1 1vot

Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore s-a nascut la data de 6 mai 1861 in provincia Bengal, India.

Rabindranath Tagore , numele europeinizat al lui Rabindranâth Thâkur (n. 6 mai 1861, Jorosanko, Calcuta — d. 7 august 1941) a fost un scriitor și filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913.

Fiu al lui Debendranâth Thâkur, unul din fondatorii mișcării „Brahmo Samaj“, Tagore a crescut într-o famile de artiști și reformatori sociali și religioși, opuși sistemului castelor și favorabili unei ameliorări a condiției femeii indiene. Tagore și-a făcut studiile la Calcutta și în Anglia, unde a studiat dreptul. În 1906, după divizarea Bengalului, aderă la mișcarea naționalistă indiană. Tagore este cunoscut atât ca poet, cât și ca filosof, însă aceste două calități sunt greu de separat în cultura indiană, în mod implicit filosofia este permanent prezentă în poezia sa. S-a interesat de problemele educației și, în 1921, reorganizează Universitatea „Vishba-Bharati“ din Shantiniketan, unde însușirea culturii indiene este accesibilă atât studenților indieni, cât și celor străini. În 1951 a fost recunoscută ca Universitate internațională de stat. A început să scrie poezii încă de la vârsta de 17 ani. Operele sale au fost scrise în dialectul bengalez, pe care Tagore le traducea el însuși în limba engleză. A fost cel mai important scriitor indian din epoca colonială. Tagore a scris poezii, povestiri, romane, drame și eseuri filosofico-pedagogice. Opera sa literară cea mai faimoasă este culegerea de poezii „Grădinarul“ sau „Ofranda lirică“ (1913). Alte opere mai cunoscute sunt romanul „Căminul și lumea“ (1910), drama „Oficiul poștal“ (1912). Scrierile sunt pătrunse de o adâncă religiozitate și reflectă admirația pentru natură și pentru patria sa, India. Începând cu anul 1929 a început să se ocupe cu pictura, a fost și compozitor al mai multor cântece cu caracter popular. Imnurile naționale ale Indiei și Bangladeshului sunt compuse pe cuvintele unor poeme ale lui Rabindranath Tagore. A fost primul scriitor din Asia care a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (1913).

Tagore a fost un scriitor bilingv, exprimându-se atât în limba bengali cât și în limba engleză, în care și-a tradus unele opere concepute în bengali. Opere apărute în limba engleză:
Poeme în proză

Gitanjali (1912)
The Gardener (1913)
Fruit-Gathering (1916)
The Fugitive (1921)

Teatru

Chitra (1913)
The King of the Dark Chamber (1914)

Povestiri

HungryStones and Other Stories (1916)
Mashi and Other Stories (1918)
Broken Ties (1925)

Romane

The Home and the World (1919)
The Wreck (1921)
Gora (1924)

Eseuri

Sadhana (1914)
The Religion of Man (1931)


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Rabindranath Tagore

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele