Piese de Radu Macrinici

A!frica - text penitenta
Text care prezintă realitatea parodiată a exodului sașilor din Sighișoara și a înlocuirii lor de către rromi. Niște vrăjitori din Africa duc un băiat, pe nume Onuk, în România, după ce îl reduc la tăcere; el e întâmpinat de pionieri, se întâlnește cu Inge, nemțoaica ce învață limba rroma de la prietenul ei Pardailan, ca să poată supraviețui în țara strămoșilor ei, ale căror fantome recită din lirica germana într-un castel „draculean“ pe care-l bântuie.
Bibliotecarul
Evanghelia dupa Toma
Trei fugari, autori ai unei crime, încearcă să se adăpostească și găsesc un crucifix. Îngrozit de oroarea trupeasca a răstignirii, bătrânul Gutre încearcă să-L desprindă din cuie pe Mântuitor tocmai pentru că nu știe că acela este Mântuitorul. Evanghelia după Toma reprezintă singurul text sacru cunoscut de cei trei, un text al miracolelor copilăriei, care nu conține imperativul salvator al iubirii aproapelui. Neterminată, ea nu cuprinde, deci, jertfa de răscumparare a păcatului originar. Astfel, ei află ca mântuirea s-a petrecut prin patimi și că răstignirea e finalul Evangheliei, dar și condiția iertării.
Ingerul electric
Totul începe cu patru adolescenți, trei băieți și o fată, într-o cameră de hotel. E lumea tinerilor pe care nu îi suportăm pentru că par impertinenți și prost crescuți, fără valori morale, culturale sau de orice altă natură, aflați într-un dezechilibru pe care îl recunoști ușor din muzica pe care o ascultă, modul în care vorbesc și acționează. Lipsa valorilor adevărate nu este doar caracteristică tinerilor, amețiți de ritmurile house și programele de televiziune, ci a tuturor – reprezentanților mass media, instituțiilor politice, juridice, religioase, întregii societăți.
Intoarcerea lui Espinoza
Trei fugari, autori ai unei crime, încearcă să se adăpostească și găsesc un crucifix. Îngrozit de oroarea trupeasca a răstignirii, bătrânul Gutre încearcă să-L desprindă din cuie pe Mântuitor tocmai pentru că nu știe că acela este Mântuitorul. Espinosa va sfârși tragic, deopotriva autorăstignindu-se și lăsindu-se răstignit. Jertfa supremă și mântuirea necesară. Espinosa va accepta să parcurgă Golgota ca act oarecum gratuit, iar întrebarea pe care spectacolul o stârnește este dacă merită sacrificiul.
Jack lunetistul Text disponibil online
Jack lunetistul e o poveste multiplană, cu tentă postmodern-parabolică, sondând umanitatea – în toate sensurile cuvântului – acestui timp tulbure, în care narațiunea devine fantasy, civilizația echivealează cu invazia, iar dragostea înseamnă posesiune. Arhitectul unui oraș în plină expansiune, ai cărui muncitori taie metodic pădurea dimprejur, trăiește drama morții soției sale, este care s-a prăbușit chiar un arbore venerabil. El va afla mai apoi că Larisa fusese o nimfă de pădure, iar copacul care-a ucis-o era tocmai casa ei de nimfă. Orbit de gelozie pentru că inima Larisei a fost transplantată în pieptul unei alte femei, iubită de altcineva, dar care moștenește amintirile nimfei, Arhitectul devine un lunetist singuratic, încercând să-și facă dreptate. El se va întâlni însă cu seminția de spiriduși, elfi și creaturi silvestre, care au început un război de gherilă împotriva oamenilor, arzând mincinoasele cărți de literatură fantasy din biblioteci. Interacțiunea îl reumanizează pe Arhitect, arătându-i că viața poate exista și în altă parte decât în clădirile de oțel și sticlă pe care le gândise până atunci.
Mama Lolita
Având în centru relația Mamă/ Fiu, piesa dezvoltă mai multe teme și motive pentru a oferi o interesantă perspectivă asupra relațiilor interumane într-o eră post-istorică. Îmbinările grotești, desemantizarea lingvistică oferă imaginea unui ansamblu în care granițele între real și fabulos s-au desființat, relațiile naturale între oameni se inversează, oferind imaginea unei lumi pe care autorul o trimite ironic spre un unic scop, destul de sugestiv: intrarea în Guiness Book. - Eugen Wohl
Matinal la Barbarosa
Orien Epresso
Peripetiile bravului soldat Ivan Turbinca
Scenariu după basmul lui Ion Creangă cu trimiteri filozofice, vorbe de duh și umor suculent. După o viață petrecută în armată, Ivan are o întâlnire cu Dumnezeu în urma căreia devine posesorul unei turbinci cu puteri speciale, care îl va ajuta să învingă până și moartea.
Ping Body
Textul abordează tema lăcomiei și a sărăciei cu sarcasm și o urmă vizibilă de patetism. În centrul piesei este tatăl șomer care-și vinde organele prin Internet, copilul-minune dependent de computer, misitul rapace și planta carnivorș – în final invadați de o populație de zombie, care și-au vândut organele ca să aibă ce mânca, astfel canibalizându-se indirect.
Povestea Povestilor
Text inspirat de celebra poveste a lui Creangă, o epopee a poporului român petrecută într-un câmp de penisuri.
Răpitor
T(T)ara mea
Text în care clișeele istoriei naționale, minciunile și omisiunile se răzbună asupra celor care le-au slujit fără să se îndoiască, fără să protesteze. Torționarul a ajuns un om obișnuit și vina lui, asumată neinteligent – un mod de viață, întrerupt de evenimentele din decembrie ’89, care au schimbat fără să schimbe generația care a mințit, mințită fiind. Omul de rând, Orb, e la subsol, unde Ela, fetița intoxicată de educația patriotardă, îl vizitează, maladiv.

vezi toate stirile despre Radu Macrinici


Optiuni vizualizare

Biografie Radu Macrinici 

+18 26voturi

Radu Macrinici

Radu Macrinici s-a nascut la data de 25 iunie 1964 in Sighisoara, Romania.

S-a nacut la Sighisoara, este licentiat in litere, a fost director al teatrului Andrei Muresan intre ani.i 1992-1998. In prezent este director artistic al Festivalului de teatru neconventional Atelier.

Piese de teatru:

Bibliotecarul
Evanghelia dupa Luca
Inger electric
Jack lunetistul, 2009, Premil pentru cea mai buna piesa a anului, acordat de UNITER


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Radu Macrinici

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele