Piese de Saviana Stanescu

Aliens With Extraordinary Skills
O comedie amară despre Nadia, un clovn din „cea mai nefericită ţară din lume“, Moldova, care îşi pune toate speranţele în obţinerea unei vize de lucru pentru Statele Unite ale Americii. Vânată de agenții Departamentului pentru Siguranța Statului, entuziasmul Nadiei este curmat de primirea unei scrisori de deportare.
Ants
A quirky dramedy exploring the biochemistry of job loss, motherhood and desire - as well as the personal science of turning worker ants into queens, while surviving in the world of ants and humans with an accent.
Apocalipsa gonflabila Fragment disponibil online
Arti e un băiat surdo-mut şi cu braţele paralizate, care scrie la computer cu picioarele. Familia sa e plină de probleme, incapabilă fizic, şi psihic să-l ajute, așa că își elgăsește evadarea în spațiul virtual de unde vine Femeia gonflabilă, pe care propriul lui tată o foloseşte în desele momente de singurătate pentru sex. În visele lui, ea îi devine iubită şi prietenă. În final, tânărul moare înecat cu o bucată de plastic provenită de la partenera lui virtuală.
Aurolac Blues
Doi copii ai stărzii, țigani, se droghează cu aurolac și visează la America pe care o cunosc din filme și din resturile de mâncare pe care le consumă de la McDonalds.
Bechnya
Despre confruntarea a două femei (Shari și Fatma) care locuiesc în Bechnya - un oraș fictiv. Ele împart același trecut și care vor să-și facă un viitor. O poveste tristă și amuzantă despre circumstanțele familiale și politice care determină viața oamenilor.
Black Milk
Text constând dintextedoua piese dle a două piese ale autoarei: ”Infanta. Mod de întrebuințare” și ”Numărătoarea inversă”.
Dog-Luv
Madog este conducătorul câinilor care învață istoria de torturi și execuții a omenirii.
Evadare din mulţimea vidă sau Infanta. Ghid de intrebuintare
Într-o sală de gară, așteptând tren după tren, o femeie încearcă să supravieţuiască unor evenimente traumatizante asumându-și personalităţi multiple. Ea caută să-și regăsească echilibrul interior, soluția fiind evadarea în imaginarul teatral, raportându-se la infanta, simbol al fastului iluzoriu.
Final Ccountdown (or Balkan Blues)
O comedie neagră despre o femeie a străzii din Balcani care trăiește în trenuri.
For a Barbarian Woman
A present-day love story between a Romanian interpreter and an American colonel from the NATO base in Constanta (a seaside resort in Romania, formerly known as the ancient city of Tomis, the city of the Roman poet Ovid’s exile sometime around year 8 AD) and a fictional relationship between Ovid and a Barbarian woman from Tomis. The realistic scenes are interwoven with fantastic scenes: Black Sea is the character who has witnessed and tells both stories.
Infanta. Ghid de întrebuinţare
Într-o sală de gară, așteptând tren după tren, o femeie încearcă să supravieţuiască unor evenimente traumatizante asumându-și personalităţi multiple. Ea caută să-și regăsească echilibrul interior, soluția fiind evadarea în imaginarul teatral, raportându-se la infanta, simbol al fastului iluzoriu.
Inutil
Despre problemele unor tineri expați români în America.
JazzyTarot
Întâmplările petrecute într-o trupă de actori care pregăteşte un musical (conflictul dintre “prima dona” trupei şi ceilalţi membri ai trupei, tânăra aspirantă care flirtează cu compozitorul pentru a avea un solo) dau prilejul creionării unui eseu despre condiţia umană, exprimat prin vizualizarea arcanelor din tarotul clasic.
Jelly-Love and Peanut-Butter
O poveste hilară despre dragoste, trădare, plictiseala și sexualitatea de la servici și despre diferite tipuri de ... jeleu.
Lenin's Shoe
Vlad, fiul infirm al unui mafiot rus, trăiește într-o lume virtuală a blogurilor, singura unde poate fi el însuși. El plănuiește să își omoare tatăl care este proprietarul unui restaurant în Queens. Alex și Irina îl ajută să își pună planurile criminale în parcatică.
Numărătoarea inversă Text disponibil online
O comedie neagră despre o femeie care se eliberează de traumele copilăriei săvârşind o crimă.
Polanski Polanski
Piesa prezintă trei momente de răscruce din viaţa celebrului cineast Roman Polanski şi ceea ce se întâmplă cu un om strălucit, complex şi fabulos în defectele sale când este obligat să se confrunte cu propriile greşeli. Dorinţa, Evadarea şi Pedeapsa sunt redate verbal în limbile engleză, franceză şi poloneză
Sa epilam spre Vest (Waxing West)
Românca Daniela Popescu ajunge în SUA pentru a se căsători cu inginerul informatician Charlie Aronson. În timp ce ea caută să se adapteze noii vieți, este vânată de Elena și Nicolae Ceaușescu care au devenit vampiri, piesa pendulând astfel între România și SUA, între visul și coșmarul american.
Ştiaţi că trenurile spun poveşti cu infante?
O tânără și ambițioasă actriță își dorește să ajungă cât mai sus atât în viață, în general, cât și în cariera ei în teatru. Acest obiectiv prilejuiește întâlnirea cu a altă actriță care pe fondul unor întâmplări comice, o ajută să se “metamorfozeze.”
Suspendida
Un poem al unei femei suspendate undeva între două lumi.
Tarot Tales
Spectacol interactiv. Prin alegerea cărților de tarot publicul decide desfășurarea spectacolului
Useless
O comedie amară, care investighează realităţile complexe ale traficului de organe şi felul în care acest flagel afectează oamenii. Spectacolul prezintă povestea a trei personaje din Europa de Est: un cuplu căsătorit care a imigrat în SUA şi un tânăr care ajunge în Statele Unite pentru a-şi dona rinichiul.
Viză de Clown
Povestea este inspirată de un fapt real: un român şi un ucrainean au adus în SUA peste 800 de imigranţi ilegali pe vize false de artişti de circ. Piesa urmărește traiectoria a doi dintre aceştia, o fată din Moldova şi un tânăr din Rusia, care pleacă din Florida la New York pentru a scăpa de deportare. Dincolo de acest moment iniţial, piesa prezintă o istorie tragicomică din New York, unde oameni din diverse colţuri ale lumii îşi intersectează vieţile şi aspiraţiile.
White Embers - Cenusa alba
Piesa are tensiunea unui thriller și pleaca de la reintalnirea dintre doua surori din lumea araba despartite dupa adoptarea celei mai mici dintre ele de catre un cuplu american. Povestea se desfasoara cand in prezent (sora cea mare si-a cautat si gasit sora mai mica si a decis sa o pedepseasca fiindca a devenit o adevarata femeie americana), cand in trecut (pentru a pune in lumina momentul despartirii).
YokastaS
O rescriere a mitului lui Oedip din perspectiva mamei lui.

vezi toate stirile despre Saviana Stanescu


Optiuni vizualizare

Biografie Saviana Stanescu 

+6 6voturi

Saviana Stanescu

Saviana Stanescu s-a nascut la data de 22 februarie 1967 in Bucuresti, Romania.

sTUDII; 1985-1990 - Informatică şi Facultatea de Tehnologie Media, Universitatea Politehnica Bucuresti
1990-1992 - Cursuri postuniversitare de Jurnalism Cultural
1993-1994 - Curs postuniversitar UNITER în critica de teatru UNIPROF
1997 - "Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru" Seminar pentru Criticilor de Teatru Cuplu, Republica Cehă
1999 - Internaţional de Teatru de Academia Ruhr, Germania, dramaturgia curs
2000 - membru al British Council Seminar Cambridge, Universitatea din Cambridge, Marea Britanie

2001-2002 - bursier Fulbright - Scoala de Arte Tisch, New York University, Master în Studii de performanţă (Leigh Odom Memorial Award pentru Distinguished Student masterat). C n prezent înscrişi în programul de AMF în scris dramatic, NYU Tisch School of Arts (Departamentul Fellowship).

OPERA. Piese jucate pe diferite scene ale lumii

Infanta. Mod de întrebuinţare, în regia lui Radu Afrim la Teatrul Ariel din Târgu Mureş
Black Milk, în regia lui Radu Afrim
Apocalipsa gonflabilă - Premiul Uniter pentru cea mai buna piesă in anul 2000
I-Migrant in New York
Suspendida, montată la Teatrul Ontological, New York
Waxing West, premiată în 2007, cu New York Innovative Theatre Award for Outstanding Full-length Script
YokastaS Redux, regia Richard Schechner
Lenin's Shoe, regia Daniella Topol, Teatrul Lark, New York
Aliens with Extraordinary Skills, regia Tea Alagic, Teatrul Julia Miles, New York


Premii si distinctii

1992 - "Lucian Blaga", Premiul Festivalului de Poezie
1998 - Bucuresti, Premiul pentru Poezie al Asociatiei Scriitorilor
1999 - "Poesis" Premiul pentru Teatru-Poem
2000 - Cea mai nuna piesa romaneasca a anului, Premiul UNITER
alte premii locale poezie şi teatru


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Saviana Stanescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele