Piese de Slawomir Mrozek

Casa de pe granita
O incursiune pe drumul limitelor impuse de sisteme sau de noi înşine. Chiar dacă am scăpat de regimul totalitar, în România încă se impun anumite graniţe de care nu ai voie să treci sub nicio formă. În familia românească barierele sunt şi mai uşor de îndepărtat. Mentalitatea bătrânilor nu poate fi eliminată, pentru că atunci elimini autoritatea vârstei.
Dom na granicy
O incursiune pe drumul limitelor impuse de sisteme sau de noi înşine. Chiar dacă am scăpat de regimul totalitar, în România încă se impun anumite graniţe de care nu ai voie să treci sub nicio formă. În familia românească barierele sunt şi mai uşor de îndepărtat. Mentalitatea bătrânilor nu poate fi eliminată, pentru că atunci elimini autoritatea vârstei.
Emigranci
AA este un emigrant. Dar două sunt planurile: emigraţia dintr-o ţară în alta şi emigraţia din sine însuşi în contingent. Pentru că el este un introvertit. O natură reflexivă până la autodistrugere, iar evadarea este o tentativă de a intra într-o ordine exterioară, necesară revitalizării.
O zi de vară (Letni dzien)
Locul acţiunii: malul mării. Personaje: doi potenţiali sinucigaşi si o femeie cu valoare de simbol. Un text care vorbeşte cu sinceritate şi pertinenţă, cu cinism, dar şi cu doza de umor necesară despre viaţa în lumea de consum şi capcanele întinse celor prinşi în jocul ei.
Omoara-l pe aproapele tau!
În largul mării (Out Of Sea)
Three men find themselves on a raft in the middle of the ocean. Having something to eat out of sea is not a question of what... but whom. Someone has to be sacrificed and the three are struggling to find a 'just' and 'humane' way to decide for the right person. It is an absurd and macabre comedy on the edge of life. It explores the idiosyncrasies of the society we live in and reveals the absurdity of mankind in all it's comedy and pathos.
Privelişte minunată (Piekny widok)
The adventure holiday in the romantic hotel turns out to be unpleasant despite the ›beautiful views‹; a hotly contended position as pastor in a small parish ›full of sinners‹ reveals itself to be a nightmare.
Cvartetul (Poczwórka)
Într-un cufăr vechi, prăfuit, clocotind de amintiri, locuit de păianjeni şi bântuit de mirosul sentimentelor ce se descompun, păşim. Ne împleticim în năvod de gânduri şi suntem pătaţi de propriile alegeri. Deşi anii se rostogolesc greoi, la început, apoi în avalanşa, când ne obişnuim cu trecerea lor, simplul fapt al existenţei cufărului ne leagă indubitabil de conţinutul acestuia, pentru că e al nostru. Dar, ca şi oamenii, conţinuturile, fie şi ermetic închise, ajung să se transforme în "?". Cât de respingător şi de atrăgător miroase hoitul răpusei iubiri. - Vlad Galer
Poliția (Policja)
The play takes place in a mythical country where all opposition to the state has disappeared and the last remaining political prisoner is to be released. Rather than face the prospect of retiring the police force, the chief of police decides to create an enemy of the state by ordering one of his officers to commit political crimes. The absurdity of the play culminates when the characters mutually arrest each other repeatedly, in an attempt to restore order and meaning to their world
Tango
Un aparent conflict între generații, piesa analizează locul şi rolul artei în istoria umanităţii. Tangoul este cel mai conflictual dans din câte există şi, în acelaşi timp, cel mai paradoxal. Se dansează numai în doi şi are la bază un compromis. Cei doi parteneri sunt la fel de puternici, de voluntari dar şi de imprevizibili. Şi pentru a duce "conflictul" lor până la capăt, au o singură şansă: să rămână împreună. Tangoul este un dans al colaboraţioniştilor. De aceea în final, victima şi noul călău dansează tango, semn că "ordinea" se reinstaurează. În acelaşi timp tangoul e un dans cinic pentru că îi ţine aproape unul de altul pe cei doi parteneri, ei stând adesea tâmplă lângă tâmplă. De aceea, "îţi trebuie curaj ca să dansezi tango".
Vatzlav
A comedic farce that turns political at every stage. A family has a grown son who wears diapers and is a bear.[citation needed] Oedipus Rex is an old blind man and the protector of all things right. A Genius has a daughter called Justice, who must be 'revealed' to the world. And there's Vatzlav himself, stuck on the island with them.
Petrecerea (Zabawa)
Piesa are ca piese centrale trei personaje care sunt macinate de aceeasi drama, lipsa apartenentei. Nu etnica sau religioasa, ci sociala. Petrecerea la care vor sa participe se transforma intr-un ideal, o necessitate, un element cheie care le da identitate, siguranta si in ultima instanta le poate aduce fericirea. Se fac si compromisuri netinandu-se cont de forma pe care trebuie sa o aiba petrecerea. Sunt acceptate nunta, inmormantarea sau orice alt fel de “petrecere” conventionala, dar cum niciuna nu functioneaza se recurge la petrecerea initiala-joaca de copii. Dar lucrurile devin si mai dramatice in momentul in care realizeaza ca, adulti fiind, si-au pierdut inocenta si nu se mai pot juca.

Optiuni vizualizare

Biografie Slawomir Mrozek 

+1 1vot

Slawomir Mrozek

Slawomir Mrozek s-a nascut la data de 29 iunie 2930 in Borzecin, Polonia.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Slawomir Mrozek

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele