Piese de Stefan Dumitrescu

Afacerea Text disponibil online
Brancusi Text disponibil online
Eseu teatrologic dedicat lui Brâncuși care ni-l aduce pe marele sculptor aureolat din două direcții adică, între iubirea profesiei sale de sculptor, a adorării pietrei ca material al artei alese, și, profunzimile viziunilor sale în infinitatea universală, în care caută să-și găsească locul ființei sale trecătoare, veșnice socotind a fi doar artele. Astfel îl găsim pe Brâncuși într-o continuă conversație cu piatra pe care o sculpta, și de care era nemulțumit că nu putea să-i imprime viața ca unei adevarate ființe!
Caragiale se pupa cu Stalin Text disponibil online
Cât de frumoasă treci prin lume, femeie! Text disponibil online
Spectacolul are la bază o poveste de cuplu, povestea profesorului de muzică Adrian Mireanu şi a tinerei sale eleve – Sonia. În casa profesorului se vor rememora clipe, retrăi emoţii şi probabil că se vor reîntâlni suflete, spectatorii devenind martorii unei confesiuni.
Cerul si cartita Text disponibil online
Piesă dedicată înaintașilor, oameni simpli, care au apărat țara cu viteșie și credință în simbioză cu natura. Acţiunea piesei se petrece în anul 1330 când oastea maghiară, condusă de Carol Robert de Anjou, merge spre Curtea de Argeş, capitala Domnitorului Basarab I. Acesta s-a retras continuu pustiind totul în calea sa, otrăvind fântânile, dând foc fâneţelor şi satelor. Ion, Gheioghe, Constantin, Dumitru, Iov – sun oamenii locului care chiar și facuți prizonieri luptă cu umor, ingeniozitate și curaj la demoralizarea adversarului care va ceda și va abandona lupta.
Civilizația umană va fi distrusă de la Paris Text disponibil online
Copiii asasinați în decembrie 89 ne scuipă în ochi! sau Mă sinucid ca revoltă împotriva dumitale, popor român! Text disponibil online
Intelepciunea lui Oedip Text disponibil online
Meșterul Manole Text disponibil online
Pornind de la legenda meșterului Manole, piesa evocă viața și munca acestuia. Este prezentată întâlnirea lui cu Ana, construirea și apoi ruinarea manastirii, ca si reconstruirea ei prin curaj, perseverință și credință.
Prometeu Text disponibil online
Piesa abordează mitul lui Prometeu, dar și al lui Sisif, al lui Icar și al lui Orfeu, eroi pe care îi umnizează și îi plasează în circumstanțe umane. Prometeu este dezamăgit de atitudinea oamenilor pe care i-a ajutat, de nerecunoștința lor, de faptul că tot ce au primit în dar au folosit în scopuri egoiste, distructive.
Pygmalion sau aripa franta a tipatului Text disponibil online
Rasul Text disponibil online
O parabolă, un strigăt împotriva cancerigenei şi cumplitei curse a înarmărilor.
Rivalele Text disponibil online
O fostă soție părăsită de soț pentru o altă femeie, vine la noua familie a acestuia pentru a cere socoteală de cele întâmplate și ajunge să o ia la bătaie pe rivala ei, sfârșind prin a-și face confidențe una alteia. Odată cu sosirea bărbatului, se dovedește că, de fapt la mijloc e o confuzie, că a greșit apartamentul.
Tipatul sfasietor al dragostei Text disponibil online
Pe neașteptate, după mulți ani, scriitorul Theodor Mireanu și soția sa Aura sunt vizitați separat, de Irena, iubita din tinerețe a scriitorului. Deși urma să se căsătorească, ea l-a părăsit și acum, bolnavă de cancer vine să își ceară iertare.
Uecușul sau Ultimele zile ale civilizației umane Text disponibil online
Ultima zi din viața lui Bogdan Amaru Text disponibil online
Text dedicat scriitorului Bogdan Amaru, în care acesta vorbește despre împlinirile și neîmplinirile sale, despre convingeri și idealuri, toate menite a-i întregi portretul.
Ultimii oameni Text disponibil online
Rodrigo (un asasin feroce), Alvara (condamnată pe viață), Bito (revoluţionar anarhist, condamnat la moarte) și Buena (un bătrân slăbit) împart aceași celulă într-o închisoare din America de Sud. Alvara e soția lui Buena și e condamnată pentru pruncucidere. Rodrigo îi ucide pe Bito și pe Buena în scopul de a o viola pe Alvara. În urma unei explozii atomice, ei și gardianul care îi păzea sunt ultimii supraviețuitori, motiv pentru care se hotărăsc să facă un copil pentru ca specia umană să se perpetueze. Dar, copleșiți de ororile lumii în care au trăit, Rodrigo o omoară pe Alvara și apoi se sinucide.
Vaca, revolutia si OZN-ul Text disponibil online
O satiră spumoasă în care niste țărani care descoperă un OZN pe câmp, filozofează cu naivitate și raportează totul la realitățile familiare lor, sfârșind prin a pleca cu OZN-ul spre alte lumi...

Optiuni vizualizare

Biografie Stefan Dumitrescu 

+4 4voturi

Stefan Dumitrescu

Stefan Dumitrescu s-a nascut la data de 24 aprilie 1950 in Valea Mare, Romania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Stefan Dumitrescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele