Piese de Tudor Musatescu

Burtă verde
Comedie de moravuri ce batjocoreşte carierismul politic, care pare mai curând o autopastişa sub semnul schematismului tendenţios al epocii în care este scrisă.
Ceai, scrisori şi mizilicuri
Cheful suprem Fragment disponibil online
O familie dintr-o mahala de început de secol adună la o masă rude și diverși prieteni, toți puși pe petrecere. La masă se vor servi ciuperci și pentru a testa dacă sunt otrăvitoare sau nu, gazda dă să mănânce din ele câinelui cu o oră înainte de masă. Deși inițial nu se întâmplă nimic, câinele moare în mijlocul chefului. Crezând că vor muri și ei, mesenii panicați încep să-și regleze conturiel, să dea la iveală secrete, răutăți, meschinării. Nimeni nu moare în final, dar lucrurile date la iveală rămân…
Coana Chiriţa
Piesa exploatează din plin comicul de caracter şi contrastul hazliu dintre realitate şi pretenţiile Chiriţei. Fără a se îndepărta prea mult de personajele lui Alecsandri, piesa sugerează actualitatea tipurilor comice create altcândva. Aportul său cel mai evident este în planul comicului de limbaj, unde afectarea „culturală" a Chiriţei este pusă în evidenţă de inventivitatea lingvistică inepuizabilă a lui Muşatescu.
Declaraţie
O întâlnire între patru personaje, fiecare având un mic incident în viaţa sa, care ajung la poliţie pentru a da o declaraţie. Femeile sunt perfect opuse atât prin caracter, cât şi prin costumaţie: Mimicela - elegantă, graţioasă, care se folosește de fizicul ei, Ninetta Sorcoveanu - disperată și stridentă la 52 de ani, Dezina Cosoveanu - o mahalagioaică fără carte, Ţuşca Vilmoş- dactilograf, acum artistă de film.
Escu
Decebal Necșulescu, se chinuiește să intre în Parlament precum ilustrul său tată. Doar că acum nu se mai poate cumpăra fotoliul de deputat, ci trebuie demagogie și discursuri, trebuie convinși alegătorii să voteze. El nu vede altă soluție decât să sară din partid în partid până când nimerește o ideologie cu care poate să adune voturi. Într-o zi are norocul să fie bătut din greșeală și abia atunci înțelege că un om care strigă că e victimizat pentru ideile sale are mai multe șanse politice indiferent ce idee ar susține. De aici poate începe exploatarea situației dar va fi el oare destul de abil să joace cartea martiriului până va ajunge în Parlament?
Escu...
Decebal Necșulescu, se chinuiește să intre în Parlament precum ilustrul său tată. Doar că acum nu se mai poate cumpăra fotoliul de deputat, ci trebuie demagogie și discursuri, trebuie convinși alegătorii să voteze. El nu vede altă soluție decât să sară din partid în partid până când nimerește o ideologie cu care poate să adune voturi. Într-o zi are norocul să fie bătut din greșeală și abia atunci înțelege că un om care strigă că e victimizat pentru ideile sale are mai multe șanse politice indiferent ce idee ar susține. De aici poate începe exploatarea situației dar va fi el oare destul de abil să joace cartea martiriului până va ajunge în Parlament?
Focurile de pe comori
Piesa in limba franceza, neatestată documentar.
Geamandura
Pe litoral, într-un cort pe malul mării, locuiesc niște buni prieteni. Unul din ei salvează de la înec o tânără foarte frumoasă de care se îndrăgostesc toți fără însă să recunoască acest lucru. Aceasta încercase de fapt să se sinucidă, dar își reface viața alături de salvatorul ei cu care se căsătorește și ajunge o actriță celebră. Cei doi divorțează, însă chiar și așa, fostul soț scrie sub anonimat o piesă în care fosta sa soție va cunoaște gloria ca actiță.
Madona
O comedie lirică de o fabuloasă savoare şi un umor viu. O piesă dedicată celei de-a doua soţii, actriţa Ecaterina Gheorghiu.
Panțarola
Profesorul de franceză
Într-un mic orăşel de provincie, sosește un nou venit, un tânăr profesor de franceză. Sosirea lui trezește trezeşte emoţie şi nebunie într-o clasă de liceu, generând întâmplări haioase dar și dramatice.
Sosesc diseară
O comedie blândă de provincie cu parfum de epocă. Puiu, student la Paris, este escrocat de o cocotă pariziană și, având nevoie de mulți bani, vine urgent acasă ca să îi ceară tatălui său. Tatăl lui Puiu este neînduplecat: nici un ban în plus! În casă mai locuiesc: Adelaida, o doamnă excentrică și foarte simpatică, și Anișoara, nepoata bătrânului, îndrăgostită în secret de Puiu. Ce se va alege de ei când acești 4 oameni cu personalități atât de diferite vor locui în aceeași casă?
Țara fericirii
Satira socială.
Titanic Vals Fragment disponibil online
Un funcționar mărunt, om simplu, dominat de familia sa, moștenește dintr-odată o avere uriașă. Împinsă de ambiții, familia îi cumpără o funcție politică. Omul cinstit din el încearcă să refuze, dar tocmai această cinste nativă îl va face dorit de alegători. Sufletul său bun se reflectă și în modul în care va reuși să rezolve o serie probleme apărute în familie: o sarcină ascunsă, un copil înfiat în secret, o poveste de iubire, un mister cu un testament…
Visul unei nopți de iarnă
Maria, o tânără și visătoare vânzătoare, e îndrăgostită platonic de un frumos scriitor în vogă, curtat de femei din înalta societate. În ajunul Revelionului merge la acesta acasă pentru a livra un cadou și, datorită unor certuri apărute între scriitor și iubita sa, este invitată să petreacă Revelionul acolo. Prin candoarea, naivitatea și puritatea sentimentelor sale, ea îl cucerește pe scriitor definitiv.

vezi toate stirile despre Tudor Musatescu


Optiuni vizualizare

Biografie Tudor Musatescu 

+8 10voturi

Tudor Musatescu

Tudor Musatescu s-a nascut la data de 22 februarie 1903 in Câmpulung-Muscel, Romania.

A invătat la Gimnaziul Dinicu Golescu din Câmpulung –Muscel si in timpul primului război mondial, familia s-a mutat la Iaşi, apoi la Bucureşti. A continuat studiile la Liceul Sf. Sava si in 1924 a absolvit Facultatea de Drept si Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti.

A scris încă din perioada liceului in revistele pe care însuşi le-a fondat,Ghiocelul, Zori de ziua, Muguri, a colaborat la Revista copiilor si tineretului, la România, Scena.
A debutat in 1923 cu piesa de teatru Focurile de pe comori, scrisa in limba franceză si jucată la Pari
s. După absolvirea universităţii a fost o perioada profesor dar a renunţat, si-a satisfăcut stagiul militar la Craiova si in 1925 i se jucau pe scena Teatrului Naţional craiovean doua piese: T.T.R si Datoria. In 1926 publica la Câmpulung-Muscel primul volum de versuri, Vitrinele toamnei. Ca umorist a debutat cu volumele Nudul lui Gogu (1927) si Ale vieţii valuri (1932). S-a casatorit cu Edith Heckter, de care a divortat in 1935.

In 1928 se juca piesa Pantarela si era premiata de Asociaţia criticilor dramatici, in 1931 era reprezentat pe mai multe scene din ţară vodevilul Sosesc deseară. L-a consacrat însă ca mare dramaturg piesa Titanic Vals (1932), care s-a jucat in deschiderea stagiunii Teatrului Naţional din Bucureşti. Au urmat …Escu (1933), continuarea la Titanic Vals, Licurici (1935), Chestiuni de familie (1936), Visul unei nopţi de iarnă (1937), Tara fericirii (1946), Profu' de franceză (1947), Geamandura (1950). A colaborat cu regizorul Sică Alexandrescu la scrierea câtorva piese ca Figura de la Dorohoi, Sinaia la domiciliu, Birlic, Teoria cocosului, etc.

A tradus din operele unor dramaturgi străini, a realizat adaptări după piese de teatru romaneşti sau străine.

A fost de inspector general al teatrelor, a condus împreună cu Maria Filotti Teatrul din Sarindar, a înfiinţat teatre particulare (Teatrul C.A. Rosetti, Teatrul Nostru, Colorado, Roxy). In 1935 a publicat romanul Mica publicitate.
S-a căsătorit in 1939 cu actriţa Kitty Gheorghiu de la Teatrul Naţional si au avut un fiu. Pentru soţia sa a scris piesa Madona (1947). A publicat volumul de aforisme Fiecare cu părerea lui (1970) .

Tudor Muşatescu a murit la 04 noiembrie 1970 in Bucureşti, la 67 de ani.

Teatru

Focurile de pe comori (1923)
Panțarola (1928)
Sosesc deseară (1931)
Titanic-Vals (1932)
...escu (1933)
Visul unei nopți de iarnă (1937)
Țara fericirii (1946)
Madona (1947)
Profesorul de franceză (1948)
Geamandura (1950


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Tudor Musatescu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele