Piese de Val Butnaru

Apusul de soare se amână
O piesă istorică, în măsura în care porneşte de la persoana domnitorului Ioan Vodă, în ajunul luptei decisive de la Cahul, când va fi trădat şi înfrânt. Făcându-l prizonier, turcii îl vor lega de cozile a două cămile pe care le vor mâna în direcţii diferite? Domnitorul ştie ce va fi a doua zi, el îşi cunoaşte destinul şi îl cunoaşte pe trădător, e chiar prietenul său Ieremia Golia, şi cu toate astea lasă lucrurile să se întâmple aşa cum a fost scris să se întâmple, în virtutea unui scenariu care nu-i aparţine, dar pe care şi l-a asumat, fiindcă acesta e modul în care el înţelege demnitatea şi curajul.
Avant de mourir
Despre drama a doi emigranți – el și ea care se întâlnesc în Paris, se iubesc, se dispreţuiesc, se urăsc, dansează şi visează.
Cum Ecleziastul discuta cu Proverbele
Ecleziastul nu este ecleziast ci fondatorul unei trupe de teatru care se destramă, Proverbele este un om ciudat care sapă gropi, să aibă cine cădea în ele, mai apare şi Domnişoara Relaţii cu publicul care încurcă orele de repetiţii ale spectacolelor prezente în Festival, un negru, un grec participanţi la acest festival finanţat de Uniunea Europeană. Se întâlnesc cu toţii şi se despart, lăsând la vedere răni pe care şi le-au făcut reciproc, căsnicii distruse, rivalităţi, risipă de pasiuni.
Fotografii cu clovni invizibili
Un clovn care se împotriveşte să devină ca toţi ceilalţi, ne face indirect să ne punem întrebări esențiale: cine suntem, care este rolul nostru pe pământ şi încotro ne îndreptăm? Trăim împreună cu el criza demnității și a libertății umane într-o societate a umilinței și a compromisurilor unde majoritatea oamenilor se transformă în prezențe himerice, insignifiante.
Iosif și amanta sa
Piesa pornește de la relatările biblice și dă o replică subtilă operei lui Thomas Mann ”Iosif și frații săi”. Personaj în aparență adulat de familie pentru veșnicele lui sacrificii deliberat asumate, Iosif este urât și trădat pe ascuns de toți cei care îi datorau recunoștință. Obsesia sacrificiului pentru salvarea celorlalți este, se pare, benefică numai pentru echilibrul celui sacrificat, pentru că cei care profita de jertfa lui îl urăsc tocmai pentru aceste datorii morale și îl trădează în mod repetat.
La Veneția e cu totul altfel
Veneţia apare ca un simbol al descătuşării şi libertăţii fiinţei, care dintotdeauna a tins către împlinire şi fericire. Dar acest etern vis al omului poate prinde viață numai în doi – el şi ea, cei care se caută, se găsesc, dar, la un moment dat, se pierd iarăşi şi rămân să trăiască doar cu amintirea a ceea ce a fost.
Mâine sau poate poimâine
Ne place să jucăm teatru
Procedeul de ju-jutsu
Șase autori în căutarea unui personaj
Un om de afaceri bogat vrea "să lase o urmă pe pământ", cum spune el, şi comandă unui grup de autori o piesă, pe care ei s-o scrie sub numele lui. Le plăteşte în avans şi-i găzduieşte la vila sa. Şase autori în criză de timp şi, evident, de creaţie? Banii fiind cheltuiţi, ei riscă să plătească cu viaţa.
Saxofonul cu frunze roșii
Simfonie in bi bemol major
Tangoul de adio
Acţiunea piesei se petrece la Paris, unde doi moldoveni se întâlnesc întâmplător. El se află la finalul vieţii, pe care o consideră ratată, motiv pentru care încearcă să se sinucidă, însă nici măcar acest lucru nu-i iese. Ea este la începutul unei vieţi noi, în căutarea reuşitei, plină de speranţe.
Țin minte că va ninge și vom fi fericiți

vezi toate stirile despre Val Butnaru


Optiuni vizualizare

Biografie Val Butnaru 

+3 3voturi

Val Butnaru

Val Butnaru s-a nascut la data de 17 aprilie 1955 in Chişinău, Republica Moldova.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Val Butnaru

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele