Piese de Victor Eftimiu

Înşir-te mărgărite
Povestea unui fecior de boier care, in drum spre casa, vede 3 surori care lucrau si fiecare dintre ele ii promite fiului de boier ca daca ea va fi aleasa ii va face un dar deosebit: sora cea mare ca ii va imbraca curtea de aur cu un fus, cea mijlocie ca ii va satura curtea cu o pita iar cea mica ca ii va face doi feti logofeti cu totul din aur. Feciorul o alege de sotie pe fata cea mica. Fata ii va naste cei doi feti logofeti promisi insa fata care o ajuta cu treburile unelteste si reuseste sa-l convinga pe fiul de imparat sa o ia de sotie, iar pe mama copiilor lui sa o faca slujnica in casa. Adevarul va iesi la iveala si slujnica cea invidioasa va fi legata de coada cailor si omorata fara mila, iar tatal va trai alaturi de copii si sotie pana la adanci batraneti.
Omul care a văzut moartea
Un om ajunge fără să vrea erou local când, într-o zi, salvează de la înec un vagabond. Prestigiul social crește, omul e propulsat în politică spre scaunul de primar. Dar nu poți salva de la moarte un om fără să devii responsabil pentru destinul său după aceea. Vagabondul era un sinucigaș, voia să moară pentru a scăpa de mizerie, de traiul fără căpătâi. Salvarea nu e tocmai o salvare dacă omul nu e abătut din dorința lui de a muri, dacă nu i se oferă o viață mai bună. Și cine are acum datoria să i-o ofere? Cine e nevoit acum să îl adopte pe vagabond? Bietul om care nu știa în ce se băgase atunci când a sărit în râu la primul impuls generos.
Prometeu
Ca și cum își face testamentul, Prometeu îi vorbeşte eliberatorului său, puternicul erou mitologic Heracles, despre iubire, o iubire frăţească şi despre harisma blândeţii şi a smereniei.

Optiuni vizualizare

Biografie Victor Eftimiu 

+3 23voturi

Victor Eftimiu

Victor Eftimiu s-a nascut la data de 24 ianuarie 1889 in Boboshticë, Albania.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Victor Eftimiu

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele