Piese de Werner Schwab

Die Präsidentinnen
Destinul a trei femei, a căror existenţă este marcată de singurătate şi de rememorarea anumitor pasaje din trecut. Grete, Erna şi Mariedl reprezintă trei tipologii diferite de femei, având caractere contradictorii. Dacă Grete, datorită dezinvolturii de care dă dovadă, este o întruchipare a sexualităţii, Erna se află în partea opusă, fiind o femeie conservatoare, cu un dezvoltat simţ religios, o întruchipare a spiritualităţii. Cele două femei sunt situate la poli opuşi, iar, în partea centrală a axei o putem situa pe Mariedl, cea care a fermecat publicul prin atitudinea copilăroasă, cea care atrăgea compasiunea celor din sală şi care este o întruchipare a absurdului.
Ea, tu şi eu
Trăim într-o lume în care anormalul devine normal, în care "iubirea este tratată cu atâta ușurință" căci "în fiecare zi poți avea câte o legătură". Evadarea celor trei personaje într-un imaginar prefabricat - în care "iubirea aproapelui" este privită, mai ales, prin prisma erotică și mercantilă, chiar dacă, din când în când, răzbat reminiscențe ale unei dorințe de iubire tandră, sinceră, adolescentină-, stârnește "mila râsului" ca o recunoaștere a propriei noastre condiții umane.
Genocid sau Ficatul meu e fără rost (Volksvernichtung oder meine Leber ist sinnlos.)
Membrii familiei Kovacic (doua fete frivole si superficiale si doi parinti lascivi si triviali, concepind relatia erotica la nivelul unei succesiuni mecanice de miscari grotesti) viermuiesc, devenind aidoma instinctelor lor brutale. Colcaiala care le intretine supravietuirea este forma cea mai percutanta a fecalizarii existentei, potrivita de altfel cum nu se poate mai bine ritmului lor biologic degradat. Asa cum ficatul doamnei Grollfeuer ajunge sa fie inutil tocmai pentru ca si-a impus un mod de existenta inadecvat structurii ei (casatoria nedorita, placerile comune, falsa comunicare), la fel acesti oameni traiesc fara rost, ceea ce ii condamna in final la moarte. Cadoul pe care si-l face doamna Grollfeuer de ziua ei este tocmai suprimarea acestor insi redusi la pulsiuni viscerale, iar motivatia crimei ei sta in compromisul existential obsedant.

Optiuni vizualizare

Biografie Werner Schwab 

+1 1vot

Werner Schwab

Werner Schwab s-a nascut la data de 4 februarie 1958 in Gratz, Austria.


Cronici ale spectacolelor dupa texte de Werner Schwab

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele