Piese de William Shakespeare

Visul unei nopti de vara (A Midsummer Night's Dream) Text disponibil online
Acțiunea se petrece în timpul nunții lui Theseus, ducele Atenei, cu Hipolita, regina amazoanelor, într-o pădure unde patru tineri atenieni îndrăgostiţi și un grup de meşteşugari trec prin tot felul de aventuri amuzante sau stranii, pline de erotism, cu toţii fiind manipulaţi de zânele pădurii.
Totul e bine cand se termina cu bine (All's Well That Ends Well) Text disponibil online
Antony and Cleopatra Text disponibil online
Cum va place (As You Like It) Text disponibil online
O poveste de dragoste petrecută în mijlocul pădurii, într-un grup de nobili exilați care, ca într-un bal mascat, se joacă de-a păstorii și haiducii. Rosalinda se îndrăgostește de Orlando și cu toate reflecțiile despre iraționalitatea și efemeritatea dragostei, cei doi se căsătoresc plini de încredere și speranțe în cuplul lor, speranțe care nu știm dacă se vor îndeplini.
Caesar and Cleopatra
Comedia Erorilor (Comedy of Errors) Text disponibil online
Bazată pe piesele lui Plautus: Menaechmi și Amphitruo, comedia povestește istoria a două perechi a câte doi gemeni care în ambele cazuri seamănă unul cu altul și confuziile cauzate de acest lucru.
Coriolanus Text disponibil online
Inspirată din viața lui Gaius Marcius Coriolanus, un general roman care a trăit în secolul al V-lea î.Hr..
Cymbeline Text disponibil online
Imogen, daughter of the British king Cymbeline, is in love with Posthumus Leonatus, a man raised in her father's court who is described as possessing exceeding personal merit and martial skill. The two have secretly married, exchanging jewellery as tokens: a ring from Imogen, a bracelet from Posthumus. Cymbeline has discovered the affair and banishes Posthumus for his presumption, for Imogen is currently Cymbeline's only child and so her husband is heir to the British throne. Cymbeline did have two sons before Imogen, Guiderius and Arviragus, but they were stolen twenty years before as infants by Belarius, a courtier banished as a traitor for supposedly conspiring with the Romans. Cymbeline is a vassal king of Caesar Augustus. Caius Lucius, a Roman ambassador, is on his way to demand the tribute that Cymbeline, under the influence of his wife the Queen, has stopped paying.
Eduard III
Folia, Shakespeare & Co.
În lumea lui Shakespeare nebunia este o temă recurentă. Și nu numai în comedii. În masura în care el crede că numai masca nebuniei este în masură să-l protejeze, Hamlet însuși va juca rolul unui măscărici amar, creându-și un personaj de bufon nebun și cinic, care are dreptul de a spune ceea ce nu o poate face altfel" (Gigi Căciuleanu)
Hamlet Text disponibil online
Prințul Hamlet deplânge moartea tatălui său și face față cu greu situației în care mama sa se căsătorește cu unchiul său pe care Hamlet îl bănuiește de a-i fi ucis tatăl. Situația crează tensiuni care duc la moartea suveranilor, a iubitei lui Ofelia, dar și a lui Hamlet însuși.
Julius Caesar Text disponibil online
Piesă istorică despre complotul unui patrician îndreptat asupra lui Iulius Cezar, împărat care știa să se facă iubit de popor oferindu-i distracțiile de care acesta era mai interesat decât de democrație: pâine și circ. În complot este atras cu greu și Brutus care, deși loial la început, aderă la conspirație convins că pe primul loc trebuie să fie interesele țării.
King Henry IV Part 1 Text disponibil online
King Henry IV Part 2
Se instalează multă confuzie atunci când lupta se termină, dar regaliștii îi înving pe rebeli și se reinstaurează pacea. Sir John Falstaff îl încurajează pe Prințul Hal în stilul său furtunos. Hal devine Regele Henry V și realizează cât de mult trebuie să se schimbe, să devină mai sobru, mai serios. Falstaff este surghiunit de la curte și este sfătuit să-și schimbe comportamentul nestatornic.
King Henry V Text disponibil online
Soon after he becomes king, Henry V is considering making a claim to rule France as well as England.He asks the Archbishop of Canterbury about how strong his claim is, but it's when the dauphin sends Henry an insulting message that he makes up his mind and decides to invade France.The king's former companions from his days in the Eastcheap tavern hear of the death of Sir John Falstaff from Hostess Quickly. They take their leave of her and set out to join Henry's army.
King Henry VIII Text disponibil online
King John Text disponibil online
Regele Lear (King Lear) Text disponibil online
Regele Lear își împarte regatul fiicelor sale cerâdu-le înainte să-și exprime în cuvinte dragostea pe care i-o poartă. Fiicele mai mari, Goneril și Regan, meschine și lingușitoare, îi spun bătrânului vorbe frumoase, exact ceea ce acesta dorea sa audă. Cordelia însă, fire sinceră, îi spune cu naturalețe : "Iubesc pe Majestatea-ta așa cum îmi este datoria, nici mai mult nici mai putin". Luând acest răspuns drept o adevărată insolență, tatăl își alungă fiica cea mica, dezmoștenind-o. Posesoare ale averii cele doua fiice mari il alungă pe tatăl lor care, cu mintea tulburata de durere, rătăcește pe câmpii, înfruntând furtuni și trăsnete. Cordelia, devenită între timp regină a Franței, vine în ajutorul tatălui său. Goneril și Regan vor sfârși în mod mizerabil, otrăvindu-se una pe cealaltă, din rivalitate pentru același bărbat.
Zadarnicele chinuri ale dragostei (Love's labour's Lost) Text disponibil online
O pledoarie pentru dragoste și îndrăgostiți, pentru sensibilitate și pasiune, o comedie pentru tinerii de toate vârstele și mai ales pentru cei care cred că existența fără iubire e un nonsens.
Macbeth Text disponibil online
Pornind de la o profeție a vrăjitoarelor și încurajat fiind de soția sa, bravul comandant îl ucide pe regele care tocmai se pregătește să-l decoreze. Pentru Macbeth, în urma crimei mișelești – faptă nedemnă de un militar –, timpul își pierde sensul. Efectul advers al puterii proaspăt dobândite, și în cea mai mare parte câștigată ilegal, este anxietatea constantă, care, cuplată cu puterea și ambiția inexorabilă, îl conduce pe Macbeth înspre alte crime în serie. Între rațiune și lumea vrăjilor granița se dizolvă. Macbeth și soția lui trăiesc în delirul conștiinței, în starea terifiantă de crimă și pedeapsă.
Masura pentru masura (Measure for Measure) Text disponibil online
Angelo, om de o moralitate ireproșabilă, ajunge temporar la conducerea Veneției. Dintr-o moralitate bolnăvicioasă, exacerbată, el ordonă ca toți cei care au copii din flori să fie condamnați la moarte. Pentru a-și salva fratele, o fată frumoasă și cinstită îi imploră iertarea. Angelo, tocmai el care se vrea un exemplu de moralitate, îi cere în schimb un lucru imoral: să-și sacrifice cinstea și să petreacă o noapte împreună.
Neguțătorul din Veneția (Merchant of Venice) Text disponibil online
Desdemona, soția generalului maur Othello, cade victimă intrigilor urzite de Iago, omul de încredere al soțului său. Acesta, ambițios și fără scrupule, este invidios pe succesul lui Othello care are putere, faimă, bogăție și o soție minunată. Va profita de gelozia lui Othello și prin minciuni și înscenări îl va face să se îndoiască de fidelitatea soției lui, îl va aduce într-o stare anxietate și mânie care va culmina cu uciderea soției sale.
Merry Wives of Windsor Text disponibil online
În centrul acțiunii este Sir John Falstaff un soldat bețiv și bătăuș. Pentru a pune mâna pe banii unor femei, John fiind convins de farmecul său asupra sexului frumos, va cere în căsătorie în același timp mai multe femei. Femeile se distrează pe socoteala soldatului bețiv, care demascat, va fi atras de femei într-o cursă.
Midsummer Night's Dream
Acțiunea se petrce într-o pădure feerică. Sunt prezentate aventurile a patru iubiți din Atena și a unui grup de actori amatori, precum și relațiile care se creează între personajele umane și spiridușii care locuiesc în pădure.
Mult zgomot pentru nimic (Much Ado About Nothing) Text disponibil online
Hero şi Claudio, sunt doi tineri care se căsătoresc după doar o săptămână. Pentru a face timpul să treacă mai repede, aceştia, împreună cu Don Pedro, pun la cale un plan în care urmează să întindă o cursă căreia îi vor cădea victime Benedic, un burlac arogant şi Beatrice. Nici însurăţeii nu scapă de conspiraţii, deoarece Don John are de gând să treacă la acţiune pentru a le destrăma căsnicia, acuzând-o pe Hero de infidelitate. În cele din urmă, totul se va dovedi a fi nimic altceva decât “ mult zgomot pentru nimic ”.
Othello Text disponibil online
Desdemona, soția generalului maur Othello, cade victimă intrigilor urzite de Iago, omul de încredere al soțului său. Acesta, ambițios și fără scrupule, este invidios pe succesul lui Othello care are putere, faimă, bogăție și o soție minunată. Va profita de gelozia lui Othello și prin minciuni și înscenări îl va face să se îndoiască de fidelitatea soției lui, îl va aduce într-o stare anxietate și mânie care va culmina cu uciderea soției sale.
Pericles, Prince of Tyre Text disponibil online
Regina Mab
Un "exerciţiu" pe o suită de monologuri shakespeariene.
Richard II Text disponibil online
În prim-plan se află lupta pentru putere, pentru coroană, pentru tron și pentru consolidarea acestora. Urmează intrigile, comploturile și în final, după un lung șir de crime, detronarea ideii de conducere monarhică odată cu detronarea lui Richard al II-lea, unsul lui Dumnezeu, de către vărul său, exilatul Bolingbroke și viitor Rege sub numele de Henry al IV-lea.
Richard III Text disponibil online
Un moment din istoria Angliei. Casa de York care are emblemă un trandafir alb şi Casa de Lancaster, unul roşu, intră în război. Ducele de Gloucester, fratele regelui Eduard al IV-lea, ros de o ambiție nemăsurată, râvnește şi el tronul, la care nu are nici un drept, vrea cu orice preţ să devină Regele Richard al III-lea. Drumul lui spre obţinerea coroanei este episodul care-l inspiră pe marele dramaturg englez să scrie piesa.
Romeo și Julieta (Romeo and Juliet) Text disponibil online
Dragostea dintre urmașii a două nobile familii rivale – Romeo și Julieta – este făcută imposibilă de orgoliul și inflexibilitatea părinților și rudelor lor. Din nefericire, cea mai celebră poveste de dragoste din literatura mondială se termină tragic cu moartea tinerilot îndrăgostiți.
Sonete
Îmblânzirea scorpiei (Taming of the Shrew) Text disponibil online
Dragostea poate schimba un om! Fata extrem de capricioasă și răsfățată a unui tată, exasperat de comportamentul ei, este căsătorită cu un bărbat sărac dar inteligent și abil care o determină să-l iubească și, astfel, să se schimbe, devenind o soție iubitoare.
Furtuna (Tempest, The) Text disponibil online
Prospero este ducele Milanului exilat pe o insulă unde complotează să o pună pe fiica sa Miranda în locul ce i se cuvine, folosind ilizia și manipularea. Furtuna îl aduce pe insulă pe fratele uzurpator al Ducelui - Antonio și pe complicele lui - Alonso, Regele Napolelui. Mașinațiunile vor duce la căsătoria Mirandei cu Ferdinand, fiul lui Alonso.
The Two Gentlemen of Verona Text disponibil online
Mai mult decât o simplă comedie spumoasă, "Doi tineri din Verona" ne vorbeşte astăzi despre pierderea inocenţei. Şi pe lângă trecerea timpului, brăzdată în corpurile noastre, ce poate marca mai mult nişte suflete tinere pornite cu entuziasm pe drumul vieţii, decât destrămarea iluziilor iniţiale. Trecând de la umorul direct, brutal chiar, la cel subtil şi rafinat, de la crizele metafizice ale iubirii la dorinţe trupeşti pătimaşe, această piesă de tinereţe a lui Shakespeare ne poartă prin labirintul sufletului, în care personajele îşi caută iubirile pierdute şi regăsite, visele niciodată împlinite.
Poveste de iarna (The Winter's Tale)
Timon of Athens Text disponibil online
Piesa urmăreşte decăderea unui atenian bogat care, risipindu-și toată averea, sfârșește în ruină și părăsit de toți cei pe care cândva îi considerase prieteni.
Titus Andronicus Text disponibil online
Regina goților -Tamora, împreună cu fiii ei, sunt aduși la Roma ca prizonieri de război de către generalul roman Titus Andronicus. În ciuda implorărilor Tamorei, el ordonă sacrificarea rituală a fiului ei cel mai mare. La scurt timp, Tamora ajunge la putere prin căsătoria cu noul împărat al Romei și profită de această ocazie pentru a se răzbuna. Împreună cu iubitul ei, Aaron, ea făureşte un plan perfid, care prevede nu numai denigrare, viol şi omor, ci chiar şi tăierea diverselor membre.
Troilus si Cresida (Troilus and Cressida) Text disponibil online
A douăsprezecea noapte (Twelfth Night, Or What You Will) Text disponibil online
Viola se travesteşte în bărbat, ia numele de Cesarino şi intră în serviciul ducelui Orsino. Acesta din urmă e îndrăgostit de tânăra Olivia, al cărei tată şi frate au murit recent. Pentru a-i cuceri inima, Orsino îl foloseste ca intermediar pe Cesarino. Crezând că Cesarino este bărbat, Olivia se îndrăgosteşte de acesta, adică de Viola… La rândul ei, Viola nutreşte sentimente ducelui, cel care-i devine prieten apropiat şi confident în acelasi timp…
Winter's Tale Text disponibil online
Acțiunea se petrece la curtea Regelui Leontes în Sicilia. Acesta e convins că soția sa gravidă – Hermione – îl înșală cu Regele Polixenes al Bohemiei, drept pentru care îl pune pe Camillo să îl otrăvească pe Polixenes. Dar Camillo îi dezvăluie acestuia planul și amândoi fug din Sicilia. Leontes o trimite la închisoare pe soția sa și declară copilul nelegitim, ordonând să fie abandonat într-un loc putiu. Fetița este găsită și crescută de un păstor. După 16 ani, Florizel, fiul lui Polixenes o întâlnește pe Perdita și se îndrăgostește de ea.

vezi toate stirile despre William Shakespeare


Optiuni vizualizare

Biografie William Shakespeare 

+16 22voturi

William Shakespeare

William Shakespeare s-a nascut la data de 23 aprilie 1564 in Stratford-upon-Avon, Marea Britanie.

(n. 23 aprilie 1564[1] - d. 23 aprilie 1616) dramaturg şi poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. El este adesea numit poet naţional al Angliei şi “Poet din Avon”(“Bard of Avon”).

Opera: 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, şi alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită şi sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg.

Shakespeare s-a născut şi a fost crescut în Stratford-upon-Avon. La vârsta de 18 ani, el s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut 3 copii: Susanna, şi gemenii Hamnet şi Judith. Între anii 1585 şi 1592 a început o carieră de succes în Londra ca actor, scriitor şi proprietarul companiei The Lord Chamberlain's Men) , cunoscută ulterior ca “Oamenii Regelui” (King’s Men). S-a retras la Stratford în jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai târziu.

Shakespeare a scris majoritatea lucrarilor sale între 1589 si 1613. Piesele lui de început au fost în special comedii şi istorii, genuri pe care el le-a ridicat la punctul maxim de rafinament şi artă până la sfârşitul secolului al 16-lea. . După aceea, el a scris în special tragedii înainte de aproximativ 1608, incluzând Hamlet, "Regele Lear" si Macbeth, considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări în limba engleză. În ultima parte a vieţii, el a scris comedii tragice, de asemenea ştiute ca aventuri romantice, şi a colaborat cu alţi dramaturgi.

Opera sa include 37 de piese de teatru, între care 17 comedii, piese istorice, tragedii, sonete.


Comedii

Furtuna
Doi gentlemeni din Verona
Nevestele vesele din Windsor
Măsură pentru măsură
Comedia erorilor
Mult zgomot pentru nimic
Zadarnicele chinuri ale dragostei
Visul unei nopţi de vară
Neguţătorul din Veneţia
Cum vă place
Îmblânzirea scorpiei
Totul e bine când se termină cu bine
A douăsprezecea noapte
Poveste de iarnă
Pericle, Prinţ al Tironului

Istorice

Regele Ioan
Richard al II-lea (piesă)
Henric al IV-lea
Henric al V-lea
Henric al VI-lea
Richard al III-lea
Henric al VIII-lea

Tragedii

Romeo şi Julieta
Troilus şi Cresida
Coriolan
Titus Andronicus
Timon din Atena
Iulius Caesar
Macbeth
Hamlet
Regele Lear
Othello (piesă)
Antoniu şi Cleopatra

Piese pierdute

Love's Labour's Won
Cardenio
Richard al II-lea, prima parte

Poeme

Sonetele lui Shakespeare
Venus şi Adonis
The Rape of Lucrece
The Passionate Pilgrim
The Phoenix and the Turtle
A Lover's Complaint

Apocrife

Eduard al III-lea
Sir Thomas More


Cronici ale spectacolelor dupa texte de William Shakespeare