Piese de autor colectiv

(In)vizibil
Spectacolul urmărește de-a lungul a șapte episoade – Planeta, Continentul, Țara, Orașul, Familia, Cuplul și Individul – vulnerabilitatea omului modern. Încă din prolog, în care chestionează și reinterpretează elementele constituive ale unui spectacol (necesitatea unui gong pentru debutul spectacolului, actorii care-și rostesc replicile din întunericul scenei, în timp ce publicul se află în lumină) se întrevede ideea unui spectacol atipic, care până la final se va concretiza într-un adevărat experiment teatral.
2 ore
Despre diversele reacţii ale omului pus accidental în faţa morţii, determinând, prin forţa ironiei, contemplarea de sine prin prisma vieţii perisabile. Frica de moarte ne stăpîneşte mai mult decât suntem conştienţi, dar ea poate fi tradusă doar prin spaima de necunoscut, sau e şi rezultatul sentimentului de vinovăţie datorită conflictelor nerezolvate? Tu ce faci când mai ai de trăit 2 ore?
99,6%
Artiştii, români şi maghiari, şi-au făcut testele ADN şi au descoperit că ceea ce îi diferenţiază se reduce la 0,4% din materialul genetic. 0,4% din noi determină ura, abuzurile personale şi instituţionale, o istorie comună conflictuală. Dacă am schimba perspectiva, am descoperi însă că 99,6% din materialul nostru genetic este identic, că facem şi ne plac aceleaşi lucruri, că iubim şi ne definim la fel.
A fost odată în România
Un “casting” unde trei tineri se prezintă unui regizor, fiecare în felul său; unul vrea să recite “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie …”, altul să danseze “călușarii” și celălalt să mimeze “dragostea de țară”. Se alcătuiește astfel echipa de interpreți cărora se alătură și regizorul pentru a evoca momente esențiale din istoria noastră.
ArtOrchestra
Călătorie fantastică (Aventurile celor doi clovni în lumea poveștilor)
Cine a omorît-o pe Szomna Grancsa?
Povestea Szomnei Grancsa, o adolescentă care s-a spânzurat în 2007 în șura casei părintești, prinsă în procesul dificil de integrare în societate.
Corp străin
Textul pornește de la istoriile personale și de familie ale echipei de creație a spectacolului legate de identitate, migrație și război. Artistele și artiștii implicați împărtășesc experiențe personale, documentează poveștile de viață ale rudelor lor și investighează mecanismele care generează experiențe de „corpuri străine”. În funcție de context, fiecare poveste de viață are propriile particularități și ne provoacă să regândim permanent identitatea și condiția „străinei” și „străinului”. Spectacolul își propune susținerea unui discurs solidar și empatic în legătură cu fenomenul migrației și refugiului și o analiză critică a structurilor socio-economice care conduc la amploarea fenomenului migrației și construcției „străinului” în contextul geo-politic din prezent, dar și istoric.
De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus
Despre dragoste, speranţă, naştere, moarte, supravieţuire, iertare, acceptare, feminitate, bărbăţie.
EXIT
Scenariu dramatic scris sau, mai corect spus transcris de Árpád Schilling şi Láng Annamária după ceea ce a rezultat din replicile improvizate de actori. Exit ar ilustra procesul de disoluţie al dominaţiei regiei, de înlocuire a supremaţiei acesteia prin aşa-numitele tehnici colaborative.
HIKIKOMORI
Kyoshi, un adolescent de 18 ani, traieste de doi ani in bucatarie, rastimp in care a rupt orice contact direct cu membrii familiei si lumea din afara. Parintii ii lasa mancarea pe prag si, pentru ca le e rusine cu fiul lor, pretind pentru cei din jur ca baiatul e plecat la studii in strainatate. Singura persoana din casa cu care Kioshy comunica este sora lui mai mica. Pe internet insa el intra in contact cu alti adolescenti care, la fel ca el, s-au retras din societate si viata de familie. Cand se intalnesc pe chat, ei vorbesc despre lucrurile care ii preocupa cel mai mult, cantatul la chitara sau baterie, sex, jocuri PC, filme, viata si moarte.
In asteptare
Interior 0
O viaţă fără de prieteni, fără de iubiţi, fără de încredere în sine şi în viitor. O viaţă de ezitări, de regrete, de angoase, de frici, de temeri, de spaime, de fugi.
Istorie la persoana I
O perspectivă subiectivă asupra istoriei. Echipa de creație a documentat aspecte din propriile biografii (actorii sunt născuți în 1989 și 1990), a recurs la mărturii personale despre războaie, a lucrat cu un focus grup de adolescenți, valorificând materialul strâns din exerciții de improvizație realizate cu aceștia.
Magic Național
Un concert teatral, un prilej de a vă întoarce către bucuria unei muzici mereu nouă și nostalgică. Cu un aer retro, dar pe ritmuri moderne, spectacolul-concert aduce pe scenă actori de marcă, fără mască, doar cu… muzica lor.
Mic sau mare?
„MIC SAU MARE ?” le oferă celor mai mici spectatori ocazia de a pătrunde în lumea magică a teatrului, pe înțelesul lor. Atmosfera familiară în care sunt primiți, momentele artistice create special pentru ei și fundalul sonor atent selectat, sunt elementele care îi așteaptă pe copiii curioși să facă primii pași în lumea teatrului de păpuși. Pentru bebeluși cu vârsta între 0 și 3 anișori.
Moliendo Café
Fiecare dintre actori a propus câte o situaţie dramatică, o istorioară, o întâmplare veselă, uneori cu iz grotesc, alteori trimiţând cu gândul la secvenţe din filmul mut. O întâmplare în derularea căreia o anumită pondere e deţinută de cafeaua noastră cea de toate zilele. De cafeaua cu care ne începem ziua, de cafeaua ce ne stimulează gândurile, reflecţia sau numai înclinaţia pentru tacla sau pentru bârfă. Situaţia iniţială a fost dezvoltată, câteodată supradilatată, alteori trecută în registru suprarealist ori în chiar în derizoriu şi transformată în pretext de exerciţiu scenic.
NOI NU, NICIODATĂ
Manipularea a devenit parte cel mai adesea neobservabilă, cvasi-acceptată a vieții cotidiene. O acceptăm tacit în fiecare zi sau de fiecare dată când, de pildă, mergem la un hypermarket. Zvonul însuși a dobândit un plus de eleganță, parcă i s-a mărit coeficientul de inteligență în clipa în care a fost numit chiar și la noi, în spațiul carpato-danubiano-pontic, fake news.
Noptile barbare
După ”1001 de nopți”
Offline
Tema pe care o tratează acest spectacol este lipsa comunicării în relaţiile interpersonale în rândul tinerilor de azi. Când suntem conectaţi cu realitatea? Când suntem offline? – Acestea sunt doar două întrebări pe care tinerii actori încearcă să le supună atenţiei.
OO!
creaţie colectivă după Ion Creangă;
Pena
Despre cum plonjezi cu ochii închiși în forme construite de o societate patriarhală. Și despre cum îi deschizi.
Poveşti de dragoste la prima vedere
După Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana
Privacy Settings
Despre impactul catastrofic pe care îl pot avea rețelele de socializare în cadrul comunităților mici, dar și repercusiunile folosirii lor într-un mod iresponsabil, despre efectele pe care le poate avea mediul online, despre relații, comunicare, lipsa ei, iar nu în ultimul rând despre singurătate și cât de mult ne afectează părerea celorlalți când vine vorba despre noi înșine.
Sărutul
Un eseu vizual-teatral dedicat simbolului nu doar estetic al oraşului, personalităţii emblematice a lui Constantin Brâncuşi.
Tabu
Despre sexul comercial ca profesie. Sunt studiate contextul care determină personajele să facă „alegerea“ ocupaţională şi condiţiile de muncă.
Teatru de război
Despre cine și cum suntem, o provocare să reacționăm în funcție de coordonatele naționale și, mai ales, personal-umane ale fiecăruia.
Țuhaus
Teatru documentar, bazat pe istoria protestelor post-'89 din închisorile românești și pe povestea unui fost deținut, care își joacă propriul rol în piesă.
Uneducated
Despre procesul educațional în toate etapele lui până la lucrarea de licență cumpărată online...
Vi me som rom / Și eu sînt rom
Despre identitatea romă, prejudecăţile care o vizează şi consecinţele lor, bazat pe o serie de interviuri, pe experienţele personale ale participanților şi ale regizorului, parţial ficţionalizate şi intersectate de informaţii
Visînd glasuri
Un spectacol în care o componentă esenţială o reprezintă limbajul nonauditiv/nonverbal este la fel de teatral şi creativ artistic pe cît este de diferit. Atîta doar că exploatează această creativitate mediind un spaţiu de întîlnire şi experimentare comună între copii cu deficienţe de auz şi fără, în condiţiile unei absenţe totale a contextelor de socializare comună a lor şi a unei lipse totale de diversitate a spaţiului public în România. Tradiţional, aşa-numiţii surdo-muţi, persoanele cu deficienţe de văz, oamenii în scaun cu rotile sînt cvasiinvizibili, restrînşi la spaţiul lor privat sau propriile medii de interacţiune de grup, sînt excluşi din „jocul“ socie­tăţii majoritare, cu simţuri integre.

Optiuni vizualizare

Biografie autor colectiv 

+1 1vot

autor colectiv

autor colectiv s-a nascut la data de in .


Cronici ale spectacolelor dupa texte de autor colectiv

Discutii:

propune tema de discutie

  Aminteste-ti datele mele