detalii carte 3 x Jonas Gardell TEATRU, de Jonas Gardell

editeaza

Carte

Editura Vremea, Bucuresti, 2006


3 x Jonas Gardell TEATRU contine piesele:traducere in romana de Carmen Vioreanu  Jonas Gardell e intr-un mod greu descriptibil si prescriptibil un autor (dramatic de literatura si de spectacol) foarte crud care nu se iubeste si nu se cruta - nici pe sine nici personajele sale si cu atat mai putin spectatorul-cititor.

  Montata de doua ori intr-un interval de sase luni (o data la Arad o data la Bucuresti) Cheek to cheek nu e prima piesa a lui Gardell ajunsa pe o scena romaneasca: monologul Seherezada (despre avatarurile existentiale ale homosexualitatii) a avut parte intai de-o lectura (cu Marcel Iures) la La Scena apoi de un spectacol (cu Virgil Aioanei in mini-stagiunea Persona de la Studioul Toaca) amindoua in regia Adrianei Zaharia iar la Bulandra s-a lecturat (pe linga Cheek to cheek in versiunea Anei Margineanu) Iadul este amintirea fara puterea de a mai putea schimba ceva (o drama a sufocarii familiale) regizat de Radu Apostol.

  In piesele de teatru la fel ca-n cartile lui pseudo-autobiografice (Copilaria unui comic Un OZN isi face intrarea traduse si ele tot de Carmen Vioreanu si publicate la Vremea) obsesiile lui Gardell sint constante - spectacolul ca substitut degradat si degradant al vietii descompunerea corpului si a sufletului (exista o palpabila teama de batrinete si neputinta in textele lui) tribulatiile unei sexualitati captive in egala masura homo- si hetero-sexuala. Totul intr-un melanj (auto)ironic si biciuitor lipsit de compasiune pentru lumea pe care el insusi o construieste.”
  Iulia Popovici

  Jonas Gardell (n. 1963 Stockholm) este scriitor dramaturg actor de comedie stand-up poet scenarist de film si artist suedez.

  In piesele de teatru la fel ca-n cartile lui pseudo-autobiografice (Copilaria unui comic Un OZN isi face intrarea traduse si ele tot de Carmen Vioreanu si publicate la Vremea) obsesiile lui Gardell sint constante -

  inchide

  Carte

  acceptate fisiere de tip GIF, JPG sau PNG (max 100kb)

  * campuri obligatorii

    Aminteste-ti datele mele